Σάββατο 12/6/2021

Νέο ασφαλιστικό! Αυτές είναι οι τέσσερις εκκρεμότητες που δεν λύνει η ψήφιση του νομοσχεδίου

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που έχει εγείρει αντιδράσεις, αν και, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αφήνει πίσω του το νόμο Κατρούγκαλου, στηριζόμενο στην απλότητα, την ευελιξία και την ελευθερία…

«Αφήνει στο παρελθόν το νόμο Κατρούγκαλου και δημιουργεί ένα ελκυστικό, ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους και παρέχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τις συντάξεις χηρείας, καθώς και για ειδικές αναπηρίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης στο ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι καμία σύνταξη δεν μειώνεται. Αντίθετα, όπως διευκρινίζει, μέρος των σημερινών συνταξιούχων θα δουν μόνο αυξήσεις.

«Οι πιο ευνοημένοι, όμως, είναι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι, καθώς όλοι θα δουν αύξηση των συντάξεών τους, εφόσον συμπληρώσουν πάνω από 30 χρόνια εργασιακού βίου», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ωστόσο, οι αποφάσεις ΣτΕ για τα αναδρομικά, η περαιτέρω μείωση εισφορών επιχειρήσεων, το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης στους συνταξιούχους μιας έκτακτης παροχής και οι εισφορές στις αποδείξεις δαπάνης είναι οι τέσσερις μεγάλες εκκρεμότητες του Ασφαλιστικού, οι οποίες θα παραμείνουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Βρούτση.

Ειδικότερα:
• Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι από το 2012 έως και το 2018. To εάν δηλαδή οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά: α) από τον Ιούνιο του 2015 έως σήμερα, β) από τον Ιούνιο του 2015 έως τις 13 Μαΐου 2016 (την περίοδο που μεσολάβησε από τις αποφάσεις για τους νόμους του ’12 έως τον νόμο Κατρούγκαλου) ή γ) μόνο από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (κάτι το οποίο, μέχρι στιγμής, δείχνει να είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο) ή δ) εάν δεν δικαιωθούν τελικά καμία επιστροφή.

• Το δεύτερο εκκρεμές ζήτημα, το οποίο δημοσιονομικά εξαρτάται από το πρώτο, είναι το αν θα θεσπιστεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων (αντί της υπό κατάργησης δήθεν «13ης σύνταξης»), πέρα από τις προβλεπόμενες αυξήσεις σε μερίδα των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

• Το τρίτο ανοιχτό μέτωπο είναι ο ρυθμός αλλά και το «μείγμα» της εξαγγελθείσας μείωσης των εισφορών των μισθωτών, μετά την επικείμενη μείωση 0,9% τον ερχόμενο Ιούνιο. Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση των εισφορών υγείας μέσω της θέσπισης σταθερού ασφαλίστρου και στους μισθωτούς.

• Το τέταρτο ζήτημα που δεν θα ξεκαθαριστεί -σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του υπ. Εργασίας- στο νομοσχέδιο Βρούτση, αλλά θα ρυθμιστεί με τροπολογία σε άλλο, προσεχές νομοσχέδιο, είναι το «καθεστώς» των εισφορών όσων αμείβονται με απόδειξη δαπάνης.

Δείτε επίσης: Οι αλλαγές στο Ε1, τα προσυμπληρωμένα πεδία και τα «κλειδιά» για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ