Στην «τσιμπίδα» της εφορίας από φέτος και οι… κατέχοντες 18άρηδες!

Must Read

Ραντεβού με την Εφορία κλείνουν όσοι έγιναν 18 μέσα στο 2019 και, παράλληλα, απέκτησαν εισόδημα εντός του έτους, είτε αυτό είναι πραγματικό, είτε τεκμαρτό.

Συγκεκριμένα, όσοι 18άρηδες δεν έχουν εισόδημα, θα μπορούν να «συμβιώνουν» φορολογικά με τους γονείς τους, ενώ οι συνομίληκοί τους που απέκτησαν εισοδήματα πραγματικά ή τεκμαρτά, θα πρέπει, πλέον, να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Ξεχωριστή φορολογική δήλωση είναι αναγκασμένοι να υποβάλουν ακόμη και οι 18άρηδες που στο όνομά τους έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων, ακόμη και μερικών ευρώ!

Όσον αφορά, εξάλλου, σε εκείνους που συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν φέτος ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  • δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους, αλλά διαμένουν σε κτίσμα στο οποίο κατέχουν έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους
  • έχουν στο όνομά τους οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο, που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος, κ.λπ.)
  • απέκτησαν εντός του 2019 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • ίδρυσαν εντός του 2019 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά τους
  • προχώρησαν εντός του 2019 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
  • είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ανακεφαλαιώνοντας, οι μόνοι από εκείνους που έκλεισαν τα 18 τους εντός του 2019 και δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος, είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και, λόγω σπουδών, διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Διαβάστε επίσης: «Δώρα»-κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν με κάρτα – Τι προσδοκά ο υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This