Σάββατο 19/6/2021

«Βροχή» οι καταγγελίες από επαγγελματίες: Η γραφειοκρατία «σκοτώνει» την ένταξή μας στον εξωδικαστικό μηχανισμό

«Ακανθώδης» παραμένει ο δρόμος υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με τα γραφειοκρατικά προβλήματα να πολλαπλασιάζονται.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) καταγράφουν καθημερινά νέες καταγγελίες από επιχειρήσεις-μέλη του, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στον εξωδικαστικό.

Όπως επισημαίνουν στο ΒΕΑ, διαπιστώνονται χρονοβόρες καθυστερήσεις στην αποστολή των διαχειριστικών e-mail για την εισαγωγή στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τις εταιρίες διαχείρισης, οι οποίες είναι πλέον αρμόδιες.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας αποστέλλει αίτημα για λήψη διαχειριστικού e-mail στο: [email protected] Ενώ, λοιπόν, έχει αποστείλει το αίτημα, έχει τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και έχει προσκομίσει τα προβλεπόμενα έγγραφα, περιμένει απάντηση για τη λήψη του διαχειριστικού e-mail εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα επί 15 και πλέον ημέρες, υπάρχει δε και περίπτωση εταιρίας διαχείρισης που δεν έχει καθορίσει καν χρονικό όριο.

«Μια ακόμα γραφειοκρατική αγκύλωση»

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης και καταδικάζει τις περιπτώσεις εκείνων των υπευθύνων που αδιαφορούν για την καθημερινή αγωνία των επιχειρηματιών να επιβιώσουν κάτω από τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες. Απαιτείται λύση και ρύθμιση του προβλήματος, πριν οδηγηθούν επιχειρήσεις στην αναστολή της λειτουργίας τους, λόγω μιας ακόμη γραφειοκρατικής αγκύλωσης. Οι επιχειρήσεις δεν μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο.

Ήδη το ΒΕΑ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια υπουργεία, τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την οποία ζητεί την παρέμβασή τους προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης για άμεση αποστολή στο επιμελητήριο των διαχειριστικών e-mail εισαγωγής στην πλατφόρμα, ώστε αυτό να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τα μέλη του σωστά και έγκαιρα για την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η ισχύς το υφιστάμενου πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων και ελεύθερων επαγγελματιών έχει παραταθεί έως τις 30 Απριλίου 2020. Μέχρι τότε θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_home/) για τους οφειλέτες που δεν έχουν αρχίσει τη διαδικασία ή δεν την έχουν ολοκληρώσει.

Διαβάστε επίσης: Φιάσκο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους δανειολήπτες – Αποδείχθηκε «ακατανόητη» για τους χρήστες

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ