11.9 C
Athens
7-4-2020

Νέα μνημόνια θέλει να επιβάλει η Μέρκελ, «βοηθώντας» τις χώρες της Ε.Ε. με νέα… μνημόνια!

Δάνεια-«βραχνά» για τις ευρωπαϊκές χώρες επιθυμεί να μοιράσει το γερμανοκρατούμενο Eurogroup, που βρήκε την ευκαιρία να προσπαθήσει να επαναφέρει τον ζυγό των Μνημονίων και μάλιστα να τον… διευρύνει!

Το Βερολίνο αποδεικνύεται αμετανόητο και αδίστακτο. Αφού «αιματοκύλησε» όλα τα προηγούμενα χρόνια την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τον Νότο, τώρα επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πάλι, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά πάνω στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού, κατά τα φαινόμενα, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την πανδημία του κορωνοϊού, με τους χιλιάδες νεκρούς μέχρι στιγμής, για να υποτάξει με την οικονομική μπότα του ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρώτος και άμεσος στόχος του αυτή τη φορά, η Ιταλία, με την προχθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να εξελίσσεται σε εμφύλιο ανάμεσα σε… βόρειους και νότιους!

Βέτο στη βοήθεια με άμεση ρευστότητα προς τον ευρωπαϊκό νότο

Η Γερμανία και φιλικά προσκείμενες χώρες έβαλαν βέτο σε κάθε πρόταση χρηματικής βοήθειας προς τις χώρες του Νότου, είτε με άμεση ρευστότητα είτε με τη μορφή των ευρωομολόγων.

Σε μια άτολμη προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έκριναν πως, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, σε αυτό το χάος που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες και στις κοινωνίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα… συμβατικά «εργαλεία» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ποια είναι αυτά; Οι προβλεπόμενες Πιστωτικές Γραμμές ECCL, όπως ακριβώς περιγράφονται στους Κανονισμούς του ESM, δηλαδή με… Μνημόνια (MoU).

Οι γραμμές αυτές δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της χώρας που θα λάβει τη χρηματοδότηση, εκτός αν κριθεί ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις. Για παράδειγμα, για την περίπτωση της Ελλάδας -θα ήταν η τελευταία που θα χρησιμοποιούσε αυτήν την εναλλακτική- αυτό συνεπάγεται ρευστό το πολύ 4 δισ. ευρώ και μάλιστα με όρους μνημονιακού τύπου!

Νέα προαπαιτούμενα και όροι επιτήρησης

Αυτό που παλεύουν να βρουν τώρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (για να σερβίρουν τα Μνημόνια), είναι μια νέα εκδοχή της Προληπτικής Πιστοληπτικής Γραμμής (ECCL). Δηλαδή μία πιο «light» γραμμή δανειοδότησης του ESM, που θα προορίζεται για κράτη, τα οποία έχουν πρόσβαση στις αγορές. Στην «κανονική» μορφή της συνδέεται ωστόσο -και αυτή- με προαπαιτούμενα και όρους επιτήρησης.

Αυτό, λοιπόν, που συζητήθηκε στο προχθεσινό Eurogroup και αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής (σε αυτήν παραπέμπεται το εν λόγω ζήτημα, μετά την αδυναμία λήψης απόφασης), είναι οι όροι των Μνημονίων. Πώς, δηλαδή, ο ESM θα δανειοδοτήσει οριζόντια όλα τα κράτη-μέλη με ποσό ανάλογο με τις ανάγκες τους και με ποιους όρους και περιορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προχθές, μετά το πέρας του Eurogroup (έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης), δεν κατέστη δυνατή καν η έκδοση κοινής δήλωσης.

Για τη Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι» ανέφερε ο κ. Ζάιμπερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο προκρίνει τη βοήθεια από τον ESM. «Ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι στην προηγούμενη κρίση, διότι υπάρχει ο ισχυρός ΕΣΜ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση-φάντασμα» τη σχετική με «κορονο-ομόλογα», η οποία, όπως είπε, άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης!

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε πρώην στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ που έχασε την ακοή του από ρίψη όλμων

Το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, θα καταβάλει το δημόσιο σε πρώην Έλληνας στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, ο...

Αποκαλυπτικό έγγραφο «ξεσκεπάζει» υπόθεση δωροδοκίας στελεχών της FIFA για το Μουντιάλ

Έγγραφο που δημοσιεύτηκε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μπρούκλιν αποκαλύπτει ότι στελέχη της FIFA δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφιοτήτων για τα Μουντιάλ...

Άλλες 571 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις μέσα σε μια μέρα

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις. Σήμερα από τις 06:00 το...

Η ΕΚΤ αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα και οι τράπεζες αποκτούν ανάσα ρευστότητας

Κατ’ εξαίρεση ελληνικά ομόλογα (εφόσον αυτά δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια) σε Πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος θα δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με...

Με αναμμένους φάρους και σειρήνες οι πυροσβέστες χειροκρότησαν γιατρούς και νοσηλευτές (video)

Μια συγκινητική κίνηση από τους πυροσβέστες της Θεσσαλονίκης που στέκονται στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών του ΑΧΕΠΑ! Οι πυροσβέστες που γνωρίζουν τι σημαίνει...

«Εφιαλτική» πρόβλεψη του ΟΗΕ: 1,25 δις άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή μείωση μισθού εξαιτίας του κορωνοϊού

1,25 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Σύμφωνα...