Νέα μνημόνια θέλει να επιβάλει η Μέρκελ, «βοηθώντας» τις χώρες της Ε.Ε. με νέα… μνημόνια!

Must Read

Δάνεια-«βραχνά» για τις ευρωπαϊκές χώρες επιθυμεί να μοιράσει το γερμανοκρατούμενο Eurogroup, που βρήκε την ευκαιρία να προσπαθήσει να επαναφέρει τον ζυγό των Μνημονίων και μάλιστα να τον… διευρύνει!

Το Βερολίνο αποδεικνύεται αμετανόητο και αδίστακτο. Αφού «αιματοκύλησε» όλα τα προηγούμενα χρόνια την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τον Νότο, τώρα επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πάλι, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά πάνω στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού, κατά τα φαινόμενα, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την πανδημία του κορωνοϊού, με τους χιλιάδες νεκρούς μέχρι στιγμής, για να υποτάξει με την οικονομική μπότα του ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρώτος και άμεσος στόχος του αυτή τη φορά, η Ιταλία, με την προχθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να εξελίσσεται σε εμφύλιο ανάμεσα σε… βόρειους και νότιους!

Βέτο στη βοήθεια με άμεση ρευστότητα προς τον ευρωπαϊκό νότο

Η Γερμανία και φιλικά προσκείμενες χώρες έβαλαν βέτο σε κάθε πρόταση χρηματικής βοήθειας προς τις χώρες του Νότου, είτε με άμεση ρευστότητα είτε με τη μορφή των ευρωομολόγων.

Σε μια άτολμη προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έκριναν πως, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, σε αυτό το χάος που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες και στις κοινωνίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα… συμβατικά «εργαλεία» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ποια είναι αυτά; Οι προβλεπόμενες Πιστωτικές Γραμμές ECCL, όπως ακριβώς περιγράφονται στους Κανονισμούς του ESM, δηλαδή με… Μνημόνια (MoU).

Οι γραμμές αυτές δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της χώρας που θα λάβει τη χρηματοδότηση, εκτός αν κριθεί ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις. Για παράδειγμα, για την περίπτωση της Ελλάδας -θα ήταν η τελευταία που θα χρησιμοποιούσε αυτήν την εναλλακτική- αυτό συνεπάγεται ρευστό το πολύ 4 δισ. ευρώ και μάλιστα με όρους μνημονιακού τύπου!

Νέα προαπαιτούμενα και όροι επιτήρησης

Αυτό που παλεύουν να βρουν τώρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (για να σερβίρουν τα Μνημόνια), είναι μια νέα εκδοχή της Προληπτικής Πιστοληπτικής Γραμμής (ECCL). Δηλαδή μία πιο «light» γραμμή δανειοδότησης του ESM, που θα προορίζεται για κράτη, τα οποία έχουν πρόσβαση στις αγορές. Στην «κανονική» μορφή της συνδέεται ωστόσο -και αυτή- με προαπαιτούμενα και όρους επιτήρησης.

Αυτό, λοιπόν, που συζητήθηκε στο προχθεσινό Eurogroup και αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής (σε αυτήν παραπέμπεται το εν λόγω ζήτημα, μετά την αδυναμία λήψης απόφασης), είναι οι όροι των Μνημονίων. Πώς, δηλαδή, ο ESM θα δανειοδοτήσει οριζόντια όλα τα κράτη-μέλη με ποσό ανάλογο με τις ανάγκες τους και με ποιους όρους και περιορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προχθές, μετά το πέρας του Eurogroup (έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης), δεν κατέστη δυνατή καν η έκδοση κοινής δήλωσης.

Για τη Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι» ανέφερε ο κ. Ζάιμπερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο προκρίνει τη βοήθεια από τον ESM. «Ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι στην προηγούμενη κρίση, διότι υπάρχει ο ισχυρός ΕΣΜ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση-φάντασμα» τη σχετική με «κορονο-ομόλογα», η οποία, όπως είπε, άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This