Νέο επίδομα 600 ευρώ ανά άτομο ανακοίνωσε η Κυβέρνηση: Δείτε ποιους αφορά – Τι αποφασίστηκε για τις επιταγές

Must Read

Άλλο ένα νέο επίδομα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για ένα ποσό 600 ευρώ ανά άτομο, το οποίο θα δοθεί σε γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 180 εκατ. ευρώ και θα ενταχθούν σε αυτό 166.000 επιστήμονες από 6 κλάδους :

  • Δικηγόροι
  • Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
  • Μηχανικοί / αρχιτεκτόνες
  • Οικονομολόγοι /Λογιστές
  • Εκπαιδευτικοί και Ερευνητές

Θα καταβληθεί σε δυο δόσεις, με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ένα ακόμη μέτρο ανάσα για την αγορά, καθώς κατά 75 ημέρες αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο).

Οι ρυθμίσεις- που προέκυψαν μετά από διαβούλευση φορέων της αγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη- θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, και έχουν ως εξής:

  1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαϊου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.
  2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.
  3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» και ζήτησε από τις τράπεζες να «τρέξουν γρηγορότερα» για να διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα και να τηλεφωνήσουν στους πολίτες με πρόταση αναστολής των υποχρεώσεών τους, ενώ τόνισε πως όλες οι κλήσεις (π.χ. από εισπρακτικές εταιρείες) πρέπει να αφορούν μόνον σε ρυθμίσεις. Επίσης υποστήριξε πως εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει με το θέμα της λήξης στις 30 Απριλίου του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας είπε μεταξύ άλλων:

  •  Για τη χρήση του «μαξιλαριού», ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας. «Εάν δεν είχαμε την κρίση, θα είχαμε ήδη ξαναβγεί στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν θα βγούμε με απαγορευτικό κόστος, ούτε θα είμαστε επισπεύδοντες».
  •  Από πολιτική μείωσης των φόρων, υπάρχει τώρα πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών. Ωστόσο, η στρατηγική μείωσης των φόρων δεν αλλάζει.
  • Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, απάντησε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».
  • Οι συνολικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους υπερβαίνουν τον μισθό, καθώς εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, υπάρχουν, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η έκπτωση 25% για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και οι κινήσεις από τις τράπεζες.
  • Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (διάρκεια κρίσης έως τον Ιούνιο), η ύφεση- με τα σημερινά δεδομένα- θα είναι στην Ελλάδα προς το 3%, ενώ στην Ευρώπη- όπως προβλέπει και η ΕΚΤ- στο 5%. Εάν καθυστερήσει εφέτος η ανάκαμψη των οικονομιών, η ύφεση στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 8,7%. Στην Ελλάδα, εφέτος μπορεί να υπάρχει θέμα με τον τουρισμό από το εξωτερικό.
  • «Προφανώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα δημιουργικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη», λόγω της στάσης της Γερμανίας και άλλων κρατών για τη μη έκδοση του ευρωομόλογου. Η χρήση της «προληπτικής γραμμής στήριξης» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), θα έχει Μνημόνιο Συνεργασίας (EMU), ενώ είναι ανοικτά τα ζητήματα για την προσβασιμότητα, το ύψος των κεφαλαίων που θα ληφθούν, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This