Μέχρι αύριο 31 Μαρτίου η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας

Must Read

Με ρυθμούς – «εξπρές» συνεχίζεται -και θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη 31 Μαρτίου- η υποβολή των Υπεύθυνων Δηλώσεων (ΥΕ) από τις επιχειρήσεις για την αναστολή χιλιάδων συμβάσεων εργασίας. Από την Τετάρτη 1η Απριλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα στην οποία οι μισθωτοί που θα μπουν στον «πάγο», θα υποβάλλουν αιτήσεις για την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Το «800άρι» θα καταβληθεί σταδιακά, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής του κάθε αιτήματος. Δεδομένο αποτελεί ότι στην εφαρμογή των μέτρων καταγράφονται καταγγελίες για ακραίες παραβιάσεις σε βάρος εργαζομένων, ακόμη και για πιέσεις από εργοδότες για «παρακράτηση» ποσοστού από το επίδομα των 800 ευρώ!

  • Του Νάσου Χατζητσάκου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου είχαν υποβληθεί περισσότερες από 100.000 υπεύθυνες Δηλώσεις επιχειρήσεων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας χιλιάδων μισθωτών τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υποβολή των ΥΕ θα συνεχιστεί σήμερα Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαρτίου (έως και την καταληκτική, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση, ημερομηνία για τους εργοδότες που θέλουν να «παύσουν» μέρος ή και το σύνολο του προσωπικού τους). Σε αναστολή εκτιμάται ότι θα μπουν από 1.200.000 έως 1.500.000 συμβάσεις εργασίας.

Μια ημέρα μετά, την Τετάρτη, θα τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα για τους μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις θα έχουν τεθεί σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν έως και τις 20 Απριλίου (χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης) να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για να λάβουν τα 800 ευρώ (με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα χορηγηθούν αναδρομικά για την περίοδο από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου).

Δείτε επίσης: «Δώρο» 25% έκπτωση για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη σωματείων, στο πλαίσιο εφαρμογής αυτών των μέτρων καταγράφονται ακραίες αυθαιρεσίες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ορισμένοι εργοδότες ζητούν από μισθωτούς τους οποίους βάζουν στον «πάγο», να τους αποδώσουν ποσοστό από το «800άρι» (!) για να μην τους απολύσουν, όπως έχουν δικαίωμα, μετά τη λήξη του μέτρου.

Ζήτημα δημιουργείται με όσους εργαζομένους έχουν δύο θέσεις μισθωτής απασχόλησης καθώς και με όσους έχουν μια θέση μισθωτού και παράλληλα δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ΚΑΔ οι οποίοι αποκλείονται από τα μέτρα. Οι απασχολούμενοι αυτοί, εφόσον η μια από τις δύο εργασίες τους μπει στον «πάγο», δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, αφού θεωρείται ότι συνεχίζουν να έχουν εισόδημα από την έτερη απασχόληση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This