Προσθήκες, βελτιώσεις, αλλά και αρκετά κενά στη νέα δέσμη μέτρων για εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Must Read

Προσθήκες, μερικές βελτιώσεις, αλλά και ασάφειες, υποσχέσεις ελπίδας σε 800.000 μη μισθωτούς και τα πρώτα «γραφειοκρατικού» χαρακτήρα προβλήματα περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων για τους εργαζομένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί είχαν υποβληθεί δηλώσεις για την αναστολή 410.705 συμβάσεων από 295.246 επιχειρήσεις, αλλά πλέον οι δηλώσεις θα χαλαρώσουν αφού δόθηκε παράταση στους εργοδότες μέχρι τις 10 Απριλίου.

Οι μισθωτοί από τα ξημερώματα υποβάλουν αιτήσεις για το 800άρι (ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό των ΑΦΜ) στη διαδικτυακή πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr) και στο πρώτο 12ώρο, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 11 το πρωί είχαν υποβληθεί πάνω από 10.000 αιτήσεις. Ειδικά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, θα δικαιούνται και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας, εφόσον την ενοικιάζουν.

Επίσης, υπάρχει ήδη στο σύστημα «Εργάνη» μια νέα φόρμα υποβολής με «ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να έχουν τα αντίστοιχα ευεργετήματα».

Παράλληλα, το Έντυπο Εργοδοτών εμπλουτίστηκε με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ για «shop in a shop» και «επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς ψηφιακού περιεχομένου».

Οι αλλαγές αυτές επιφέρουν και την πρώτη ταλαιπωρία για τους εργοδότες. Όσοι ήδη έχουν υποβάλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ, αλλά βάσει της δευτερεύουσας δραστηριότητας οι επιχειρήσεις τους εντάσσονται σε αυτές που δεν λειτουργούν με κρατική εντολή, πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση Αναστολής Συμβάσεων! Ωστόσο, δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν ξανά τον πίνακα εργαζομένων.

Επίσης, όσον αφορά τα νέα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστά τα εξής:

  • Αποζημίωση ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων: Από τις 6 Απριλίου όσοι έχουν μέχρι 5 εργαζόμενους δικαιούχους των 800 ευρώ, θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο μέτρο στήριξης
  • Ενίσχυση μέσω… τηλεκατάρτισης: Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα δώσει με voucher, μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης, σε οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, ανεξάρτητους επαγγελματίες, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές 600 ευρώ για τον Απρίλιο (400 ευρώ από τα μέσα και τα υπόλοιπα στο τέλος του μήνα)
  • Υπόσχεση για το 800άρι: Εάν συνεχιστεί η κρίση, τον Μάιο θα… τους χορηγηθεί και η ενίσχυση των 800 ευρώ
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Παρέχεται μείωση 25% στις εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων Φεβρουαρίου και Μαρτίου, σε όσους τις καταβάλουν εμπρόθεσμα. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις πληρώσουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, μετατοπίζεται για τις 10 Απριλίου η ημερομηνία καταβολής των μέχρι 31 Μαρτίου εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This