Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Από την άλλη βδομάδα έρχεται το 800αρι, ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ευρώ μέχρι τον Μάιο

Σταδιακά, μέχρι τον Μάιο (!) θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις εργασίας μπαίνουν σε αναστολή, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξ αυτών να φαίνεται ότι θα περάσουν από έναν έως ενάμιση μήνα χωρίς κανένα εισόδημα! Μέχρι νεότερης… παράτασης οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις – αιτήσεις μέχρι τις 20 και τις 30 Απριλίου, αντίστοιχα.

  • Του Νάσου Χατζητσάκου

Το γεγονός ότι πολλοί από το σύνολο των 1.700.000 μισθωτών που αναμένεται να λάβουν το 800άρι, μετά την αναστολή των συμβάσεων τους, θα λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση τον επόμενο μήνα, κινδυνεύοντας -σε παράφραση της γνωστής λαϊκής παροιμίας- δηλαδή να… ζήσουν τον Μάη τρώγοντας τριφύλλι, επιβεβαίωσε πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μία επιχείρηση μπορεί να έχει κάνει αίτηση μέχρι τις 20 Απριλίου, που είναι η προθεσμία για τις πληγείσες επιχειρήσεις, οπότε ο εργαζόμενός της μπορεί να τα πάρει και μετά τον Μάιο τα συγκεκριμένα χρήματα από τη δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων. Από τις πρώτες, αυτές που έχουν αναστείλει λειτουργία με κρατική εντολή και πρέπει να υποβάλουν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις μέχρι τις 10 Απριλίου θα τα πάρουν όλοι μέσα στον Απρίλιο».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας βέβαια ανακοίνωσε πως από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να… πέφτει το 800αρι, αλλά αυτό προφανώς θα αφορά τους εργαζόμενους που είχαν κάνει πρώτοι-πρώτοι τις δηλώσεις. Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει; Ο Σταϊκούρας τόνισε ακόμα πως μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα 400 ευρώ στους επιστήμονες, άλλα και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς. 

«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα. Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση. Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται και στοχευμένες δράσεις για το χώρο του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ τόνισε πως η χώρα μας έχει 37 δις διαθέσιμα για την στήριξη της οικονομίας μας.

Mάλιστα, ο υπουργός δημοσίευσε στο twitter του έναν πίνακα με χρήσιμες ημερομηνίες, για υποβολή δηλώσεων, διορθώσεων και καταβολής των χρημάτων.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, μέσα από την προσπάθεια αποσαφήνισης των ασαφούς περιεχομένου οδηγιών του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι Υπεύθυνες Δηλώσεις για την υπαγωγή τους στα μέτρα στήριξης και για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού δύνανται να υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»: α) Εως τις 10 Απριλίου από όσες έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή και β) έως τις 20 Απριλίου από όσες συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά εντάσσονται στις πληττόμενες από την κρίση με βάση τη σχετική λίστα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά τους, οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις μπαίνουν σε αναστολή δύνανται να υποβάλλουν αιτήσεις («Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες») για το 800άρι στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr) ανάλογα με τον αριθμό στον οποίο λήγει ο ΑΦΜ τους.

Η διαδικασία άρχισε την 1η Απριλίου και την πρώτη μέρα αφορούσε όσους έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε 1. Σήμερα, Κυριακή 5 Απριλίου, μπορούν να κάνουν αιτήσεις όσοι έχουν καταληκτικό αριθμό ΑΦΜ το 5. Από αύριο, μέχρι και την Παρασκευή, οι αιτήσεις δύνανται να υποβάλλονται, ανάλογα με την καταληκτικό αριθμό του ΑΦΜ, ως εξής: Τη Δευτέρα 6 Απριλίου όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6, την Τρίτη όσων λήγει σε 7, την Τετάρτη όσων λήγει σε 8, την Πέμπτη όσων λήγει σε 9 και την Παρασκευή 10 Απριλίου όσων λήγει σε 0.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, ακόμη και εάν κάποιος μισθωτός χάσει την προθεσμία βάσει του αριθμού στον οποίο λήγει ο ΑΦΜ του, μπορεί να υποβάλει αίτηση και τις επόμενες ημέρες. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους μέχρι τις 30 Απριλίου, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται η χορήγηση παράτασης (για τον λόγο αυτόν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν το 800άρι τον Μάιο).

Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί καλούνται να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους (για εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή).

Πώς συμπληρώνεται η αίτηση για τα 800 ευρώ

Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους. Στη συνέχεια πρέπει να μπουν στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr). Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρίας (στην ίδια πλατφόρμα δηλώνουν αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%).

Πιο αναλυτικά, οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις εργασίας μπαίνουν σε αναστολή και δεν έχουν άλλη -ενεργή- σχέση εξαρτημένης απασχόλησης με άλλον εργοδότη πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής στη διαδικτυακή πλατφόρμα:

* Προσωπικά στοιχεία εργαζομένου: Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Π.Σ. «Εργάνη» και το μητρώο φυσικών προσώπων της ΑΑΔΕ.

* Στοιχεία επικοινωνίας: Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).

* Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα να έχει προηγηθεί η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη. Στις περιπτώσεις που περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

* Ενότητα περιεχομένου δήλωσης: Τα πεδία: α) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», β) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .] και γ) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [. . .] με [. . .] την [. . .], συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

* Τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ, γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο «Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί» έχει την τιμή «λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής».

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Με κλικ στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και, εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και της ώρας της υποβολής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηχανή του κιμά «άρπαξε» το χέρι 22χρονης στην Κρήτη

Τον ακρωτηριασμό του χεριού μιας 22χρονης από την παλάμη προκάλεσε μηχανή του κιμά, σε κρεοπωλείο όπου αυτή εργαζόταν.   Το ανατριχιαστικό περιστατικό, σύμφωνα με το...

Σάλος με το σχόλιο του Τάσου Μπουντούρη για την βία κατά των γυναικών 

Το σχόλιο του Τάσου Μπουντούρη κάτω από την ανάρτηση της Ολυμπιονίκη, Βούλας Κοζομπόλη για το κίνημα «Πες όχι στη βία κατά τον γυναικών», προκάλεσε...

Ο δικηγόρος του Μαραντόνα ζήτησε έρευνα για τον θανατό του, καταγγέλοντας εγκληματική ηλιθιότητα

Ο δικηγόρος του παγκόσμιου θρύλου του ποδοσφαίρου ζήτησε έρευνα για τον θάνατο του Μαραντόνα, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του. Ο Ματίας Μόρλα, με ανακοίνωσή...

Κόβει την ανάσα η μάνα του 26χρονου Γρηγόρη: «Τον βρήκα βουτηγμένο στα αίματα, έτρεμε, σπάραζε» (video)

Συγκλονίζουν τα λόγια της χαροκαμένης μάνας του 26χρονου Γρηγόρη από τις Σπέτσες ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από απανωτές μαχαιριές του 22χρονου γιου γνωστού...

O Dr. Mike αποδείχθηκε… πολύ party animal για να φορέσει μάσκα!

Ο πιο σέξι γιατρός του κόσμου αποδείχθηκε πολύ... party animal για συνθήκες πανδημίας!Ο Μιχαήλ Βαρσάφσκι, που είναι διάσημος ως Dr Mike, ενώ τονίζει με...

Ηλικιωμένος εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα με Covid-19 από γηροκομείο

Δεν τα κατάφερε ο ένας από τους τρεις ηλικιωμένους που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, κατόπιν εντοπισμού τουλάχιστον 30 κρουσμάτων κορωνοϊού στο «Προκόπειο» Γηροκομείο της...

Το Κατάρ συνεχίζει να χρηματοδοτεί την Τουρκία!

Το 10% του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης πέρασε στο Κατάρ, δείχνοντας ότι πλέον οι δύο χώρες συμπορεύονται σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες. Δεν είναι τυχαίο ότι...

Χείμαρρος η Μαριάντα Πιερίδη: «Οι αποφάσεις από ειδήμονες προκάλεσαν περισσότερα κρούσματα και θανάτους»

Με μια καταιγιστική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η γνωστή τραγουδίστρια Μαριάντα Πιερίδη ξεσπάθωσε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία του...

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πωλούνται σε εξευτελιστική τιμή – Ο ρόλος του «πουλέν» του Α. Γεωργιάδη

Αυτό και αν είναι κατάντια! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Σταύρου Νιάρχου...Τα πάλαι ποτέ κραταιά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. - ΕΝΑΕ), που είχε...

«Ντράπηκε και η ντροπή» είπε, με ποιητική διάθεση, η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή!

«Ντράπηκε και η ντροπή» είπε στη Βουλή, ευφυώς, η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, και αυτή η φράση... μονοπώλησε τη συζήτηση...

Την παραίτηση Βερβεσού ζητά ο ΔΣΑ μετά τον σάλο για το περίφημο κορωνοπάρτι

Με ψήφισμά του το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ζητά την παραίτηση του προέδρου του συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσού, μετά τον σάλο που προκλήθηκε...

Έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες για το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στη 19χρονη Γιάννα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του χαμού της 19χρονης Γιάννας από τον Άγιο Δημήτριο, η οποία βρήκε φριχτό θάνατο όταν παρασύρθηκε από...

Τελικά πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού;

Αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ετοιμάζουν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκαλεί ο τρόπος με τον...

Πασίγνωστη τραγουδίστρια φώναξε την Αστυνομία για να κόψει το συσσίτιο που μοιραζόταν σε άστεγους

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του δημιουργού της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», για γνωστή τραγουδίστρια η οποία του έκανε παρατήρηση επειδή μοίραζε φαγητό...

Απόστολος Γκλέτσος: «Νόμιζα ότι έχω κορωνοϊό, όταν ήρθαν δυο “αστροναύτες” και με πήραν από το σπίτι» (video)

Περιπέτεια με την υγεία του αντιμετώπισε πριν λίγο καιρό ο Απόστολος Γκλέτσος και αναγκάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Λαμίας, με υψηλό πυρετό...

Έφυγε από τη ζωή ο Μαραντόνα και κάποιοι πέθαναν τη… Μαντόνα!

Τεράστιο το σοκ της είδησης του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα, σε σημείο που κάποιοι μπερδεύτηκαν και νόμιζαν ότι άκουσαν πως πέθανε η... Μαντόνα!Trend για...

«Χαστούκι» από Μπαμπινιώτη για το click away: «Καλά να πάθετε!»

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την δημόσια τοποθέτηση - «ξέσπασμα» του γνωστού γλωσσολόγου και καθηγητή, Γιώργου Μπαμπινιώτη για την εισβολή της αγγλικής σε όρους...

Η Νανά Παλαιτσάκη δηλώνει ερωτευμένη – Αυτός είναι ο σύντροφός της (video)

Την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της διανύει η δημοσιογράφος Νανά Παλαιτσάκη καθώς βρήκε τον έρωτα στα μάτια του αγαπημένου της συντρόφου, Βασίλη.Η ίδια...

«Βρώμικο» κύκλωμα με e-shops προκάλεσε ζημιά πάνω από 15.000.000€ στο Δημόσιο

«Λαβράκι» έβγαλαν οι εντατικοί έλεγχοι σε e-shops από το ΣΔΟΕ, καθώς έφεραν στο φως απάτη - μαμούθ με ζημιά... πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ...

Ξεκινά η διαδικασία πληρωμών των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Από αύριο, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 15:00, ξεκινάει η διαδικασία καταβολής της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των...

Τα μελομακάρονα της Αννίτας Πάνια μοιάζουν περισσότερο με… μπιφτέκια

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όλοι λίγο πολύ έχουμε αποφασίσει να μπούμε σε mood Χριστουγέννων λίγο πιο νωρίς απ' ότι συνήθως.Έτσι και η Αννίτα...

Αδιανόητο τσιφτετέλι – Αυτό το κορμί κοπέλα μου από πλαστελίνη είναι; (video)

Μήπως ήσουν στο Μπολσόι μπαλαρίνα απο σόι;Σπάστο και θα σου πάρω άλλο!https://vimeo.com/484063104

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν το ΕΣΥ για την μάχη κατά του κορωνοϊού

Συνεχίζεται η σιωπηρή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου αυτό να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, με...

Τι θα γίνει φέτος με τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα; Κραυγή αγωνίας από τους ελατοπαραγωγούς!

Αλαλούμ ελέω πανδημίας επικρατεί εδώ και μέρες στην αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων, με πολλούς ελατοπαραγωγούς ανά την Ελλάδα να έχουν αρχίσει τη διαδικασία κοπής ελάτων,...

Βρήκαμε τη σωσία της Ζενεβιέβ Μαζαρί που σαρώνει στο TikTok (video)

Η τεράστια άνοδος του Tik Tok τους τελευταίους μήνες, είναι γεγονός. Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται στο ότι καθόμαστε όλη μέρα στο σπίτι λόγω...

Το τσιφτετέλι της 36χρονης που καθηλώνει! (video)

Από τα παρατράγουδα δεν έλειπε και ένα μικρό “ατύχημα”, αφού διαγράφεται έντονα το εσώρουχο της. Κατά πόσο ήταν ατύχημα, σχολιάζουν επίσης οι χρήστες. Πάντως,...

Η Ευρωβουλή ενέκρινε τροπολογία του ΕΛΚ για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία.  Μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη να την αξιοποιήσει στη Σύνοδο Κορυφής

Μεγάλη επιτυχία του κ. Ευάγγελου ΜεϊμαράκηΜε ευρύτατη πλειοψηφία – 440 Ευρωβουλευτές υπέρ και 193 κατά – η Ευρωβουλή αποδέχθηκε τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος...