Από την άλλη βδομάδα έρχεται το 800αρι, ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ευρώ μέχρι τον Μάιο

Must Read

Σταδιακά, μέχρι τον Μάιο (!) θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις εργασίας μπαίνουν σε αναστολή, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξ αυτών να φαίνεται ότι θα περάσουν από έναν έως ενάμιση μήνα χωρίς κανένα εισόδημα! Μέχρι νεότερης… παράτασης οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις – αιτήσεις μέχρι τις 20 και τις 30 Απριλίου, αντίστοιχα.

  • Του Νάσου Χατζητσάκου

Το γεγονός ότι πολλοί από το σύνολο των 1.700.000 μισθωτών που αναμένεται να λάβουν το 800άρι, μετά την αναστολή των συμβάσεων τους, θα λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση τον επόμενο μήνα, κινδυνεύοντας -σε παράφραση της γνωστής λαϊκής παροιμίας- δηλαδή να… ζήσουν τον Μάη τρώγοντας τριφύλλι, επιβεβαίωσε πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μία επιχείρηση μπορεί να έχει κάνει αίτηση μέχρι τις 20 Απριλίου, που είναι η προθεσμία για τις πληγείσες επιχειρήσεις, οπότε ο εργαζόμενός της μπορεί να τα πάρει και μετά τον Μάιο τα συγκεκριμένα χρήματα από τη δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων. Από τις πρώτες, αυτές που έχουν αναστείλει λειτουργία με κρατική εντολή και πρέπει να υποβάλουν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις μέχρι τις 10 Απριλίου θα τα πάρουν όλοι μέσα στον Απρίλιο».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας βέβαια ανακοίνωσε πως από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να… πέφτει το 800αρι, αλλά αυτό προφανώς θα αφορά τους εργαζόμενους που είχαν κάνει πρώτοι-πρώτοι τις δηλώσεις. Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει; Ο Σταϊκούρας τόνισε ακόμα πως μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα 400 ευρώ στους επιστήμονες, άλλα και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς. 

«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα. Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση. Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται και στοχευμένες δράσεις για το χώρο του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ τόνισε πως η χώρα μας έχει 37 δις διαθέσιμα για την στήριξη της οικονομίας μας.

Mάλιστα, ο υπουργός δημοσίευσε στο twitter του έναν πίνακα με χρήσιμες ημερομηνίες, για υποβολή δηλώσεων, διορθώσεων και καταβολής των χρημάτων.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, μέσα από την προσπάθεια αποσαφήνισης των ασαφούς περιεχομένου οδηγιών του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι Υπεύθυνες Δηλώσεις για την υπαγωγή τους στα μέτρα στήριξης και για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού δύνανται να υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»: α) Εως τις 10 Απριλίου από όσες έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή και β) έως τις 20 Απριλίου από όσες συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά εντάσσονται στις πληττόμενες από την κρίση με βάση τη σχετική λίστα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά τους, οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις μπαίνουν σε αναστολή δύνανται να υποβάλλουν αιτήσεις («Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες») για το 800άρι στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr) ανάλογα με τον αριθμό στον οποίο λήγει ο ΑΦΜ τους.

Η διαδικασία άρχισε την 1η Απριλίου και την πρώτη μέρα αφορούσε όσους έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε 1. Σήμερα, Κυριακή 5 Απριλίου, μπορούν να κάνουν αιτήσεις όσοι έχουν καταληκτικό αριθμό ΑΦΜ το 5. Από αύριο, μέχρι και την Παρασκευή, οι αιτήσεις δύνανται να υποβάλλονται, ανάλογα με την καταληκτικό αριθμό του ΑΦΜ, ως εξής: Τη Δευτέρα 6 Απριλίου όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6, την Τρίτη όσων λήγει σε 7, την Τετάρτη όσων λήγει σε 8, την Πέμπτη όσων λήγει σε 9 και την Παρασκευή 10 Απριλίου όσων λήγει σε 0.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, ακόμη και εάν κάποιος μισθωτός χάσει την προθεσμία βάσει του αριθμού στον οποίο λήγει ο ΑΦΜ του, μπορεί να υποβάλει αίτηση και τις επόμενες ημέρες. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους μέχρι τις 30 Απριλίου, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται η χορήγηση παράτασης (για τον λόγο αυτόν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν το 800άρι τον Μάιο).

Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί καλούνται να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους (για εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή).

Πώς συμπληρώνεται η αίτηση για τα 800 ευρώ

Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους. Στη συνέχεια πρέπει να μπουν στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr). Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρίας (στην ίδια πλατφόρμα δηλώνουν αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%).

Πιο αναλυτικά, οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις εργασίας μπαίνουν σε αναστολή και δεν έχουν άλλη -ενεργή- σχέση εξαρτημένης απασχόλησης με άλλον εργοδότη πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής στη διαδικτυακή πλατφόρμα:

* Προσωπικά στοιχεία εργαζομένου: Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Π.Σ. «Εργάνη» και το μητρώο φυσικών προσώπων της ΑΑΔΕ.

* Στοιχεία επικοινωνίας: Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).

* Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα να έχει προηγηθεί η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη. Στις περιπτώσεις που περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

* Ενότητα περιεχομένου δήλωσης: Τα πεδία: α) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», β) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .] και γ) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [. . .] με [. . .] την [. . .], συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

* Τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ, γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο «Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί» έχει την τιμή «λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής».

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Με κλικ στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και, εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και της ώρας της υποβολής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This