Παρασκευή 18/6/2021

Αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος Βρούτση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Οι αλλαγές που επέρχονται αναδρομικά, από τις 28 Φεβρουαρίου 2020, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, με τη μείωση της περικοπής που είχαν επί των συντάξεών τους (από το 60% στο 30%), περιγράφονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (4670/20).

Οι μεταβολές εφαρμόζονται σε όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος, συμπεριλαμβανομένων όσων λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη, οι οποίοι, είτε έχουν αναλάβει εργασία πριν τις 28 Φεβρουαρίου 2020, είτε μετά, εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Για όσους, λοιπόν, «απόμαχους της εργασίας» συνεχίζουν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης (ή των συντάξεων σε περίπτωση συρροής), κύριας και επικουρικής, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% όσο διατηρείται η ασφάλισή τους στον ενιαίο φορέα.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος, ο οποίος λαμβάνει κύρια σύνταξη 800 ευρώ και επικουρική 100 ευρώ, αναλαμβάνει εργασία στον ιδιωτικό τομέα (είτε πλήρη είτε μερική), θα δει τη σύνταξή του για όσο διάστημα απασχολείται και ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ να μειώνεται κατά 30%. Άρα, για την περίοδο κατά την οποία εργάζεται παράλληλα, θα λαμβάνει 560 ευρώ κύρια και 70 ευρώ επικουρική.

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Όσον αφορά, εξάλλου, στους συνταξιούχους που έχουν αναλάβει -ή θα ασκήσουν- εργασία στο Δημόσιο (όπως σε υπουργεία και δημόσιους φορείς) η πλήρης αναστολή των συντάξεών τους θα διατηρηθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021, για όσους μέχρι τότε δεν θα έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας και από την 1η Μαρτίου 2022 για όσους δεν θα έχουν «κλείσει» τα 62 έτη.

Μετά τη συμπλήρωση του 61ου ή του 62ου έτους, από την 1η Μαρτίου 2022 και μετά, σταματά η πλήρης αναστολή των συντάξεων και οι «απόμαχοι» αυτής της κατηγορίας θα έχουν την κατά 30% μείωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ