Συμφωνία στο «θρίλερ» του Eurogroup! Δεν πέρασε το κορωνο-ομόλογο, ωστόσο… 500 δισ. € άμεση ενίσχυση στα κράτη μέλη

Must Read

Mετά από αναβολές, διακοπές και διαφωνίες ξεκίνησε στις 10:30 ώρα Ελλάδας  η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup,  που ήταν να αρχίσει στις 6 το απόγευμα. Και το αποτέλεσμα ήταν θετικό, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατάφεραν να τα βρουν στο οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες πανδημίας.

Μάλιστα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι υπουργοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, καθώς τα 500 δισ. που θα μοιραστούν θα δώσουν μια ένεση ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν πληγεί από τον Covid-19.

Βέβαια, το κορωνο-ομόλογο δεν πέρασε, αφού οι Γερμανοί (μαζί με Ολλανδούς και Αυστριακούς) ήταν ανένδοτοι, ωστόσο οι  υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση με την άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη της Ε.Ε. η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάσει στα 3 τρισ. περίπου. Επίσης, αποφασίστηκε πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM όσο διαρκέσει η πανδημία.

Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη που ζητούν υποστήριξη να δεσμευτούν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για της στήριξη της  χρηματοδότησης του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19 στα κράτη τους.

Ο Μάριο Σεντένο έγινε γνωστό πως θα στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, αναφέροντας ότι μερικές χώρες τάσσονται υπέρ των κορωνο-ομολόγων και άλλες όχι. Ωστόσο, η αμοιβαία αναγνώριση του χρέους δεν αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο.

Δείτε το twett που επιβεβαιώνει τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup,  Μάριο Σεντένο, είχε δώσει νωρίτερα το στίγμα γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την πεποίθηση πως είναι κοντά σε συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσής μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This