Είμαστε ουραγοί στην ενίσχυση! Δείτε τι «800αρι» δίνουν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη στους εργαζόμενους

Must Read

Με παρίες της Ευρώπης μοιάζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά τη σύγκριση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση τους, λόγω κορωνοϊού, με τα αντίστοιχα που έχουν λάβει τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Την ώρα που ένα μέρος των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας θα λάβουν από ένα «800άρι» για 1,5 μήνα, τόσο στις πιο ισχυρές όσο και σε χώρες με ανάλογο ή μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, έχει αποφασιστεί η καταβολή ποσοστού από 70% έως 100% του καταβαλλόμενου μισθού και αυξημένα, λόγω της έκτακτης ανάγκης, επιδόματα.

Το σύνολο των μέτρων που λήφθηκαν μέσα στον Μάρτιο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Η «απόσταση» που χωρίζει τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα για τον κόσμο της εργασίας σε σχέση με αυτά που εφήρμοσαν εξαρχής αρκετές χώρες της ΕΕ, αποτυπώνεται ανάγλυφα μέσα από τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα:

Αυστρία: Μετά από εθνική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επέκταση του συστήματος αναπλήρωσης των μισθών στις περιπτώσεις μείωσης του χρόνου εργασίας με την καταβολή: α) 90% του καθαρού μισθού για όσους αμείβονται έως 1700 ευρώ μικτά, β) 85% για όσους αμείβονται με 1.701 έως 2.685 ευρώ και γ) 80% για όσους αμείβονται με 2.685 έως 5.370 ευρώ.

Βέλγιο: Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ελάχιστη καταβολή πλήρους μηνιαίου επιδόματος προσωρινής ανεργίας 1.450 ευρώ για τους εργαζόμενους και 1.614 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους των οποίων έκλεισε η οικονομική δραστηριότητα.

Γερμανία: Η αναπλήρωση της αμοιβής ισούται με το 60% των καθαρών αποδοχών ή 67% στην περίπτωση εργαζόμενου με ένα παιδί. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση δικαιούνται το 90% του απολεσθέντος μισθού τους.

Δανία: Το κράτος καλύπτει το 75% του μισθού με ανώτατο πλαφόν τα 3.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν 90% των μηνιαίων αποδοχών με πλαφόν τα 3.500 ευρώ.

Ισπανία: Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού με πλαφόν τα 1.098 ευρώ.

Γαλλία: Καταβολή 100% του μισθού των εργαζομένων από το κράτος με ανώτατο πλαφόν τα 6.845,22 ευρώ για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν δραστηριότητα.

• Ιρλανδία: Καταβολή από το κράτος του 70% του καθαρού μισθού των εργαζομένων (υπό την μορφή επιχορήγησης στις επιχειρήσεις).

Ιταλία: Επιδόματα στο 80% του καταβαλλόμενου μισθού και έκτακτη ενίσχυση στους ανεξάρτητους επαγγελματίες ύψους 600 ευρώ αφορολογήτων για ένα μήνα.

Σουηδία: Έκτακτη νομοθεσία που προβλέπει καταβολή: 96% του μισθού για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 20%, 94% για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 40% και 92,5% του μισθού για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 60%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This