Τετάρτη 23/6/2021

Και οι μεγάλες επιχειρήσεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Δικαιούχοι των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι πλέον και οι μεγάλες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της στήριξης του συνόλου των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα μπορούν πλέον να αντλούν χρηματοδότηση τόσο οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι μεγάλες.

Δηλαδή, αυτές που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50.000.000 ευρώ.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να προχωρά στην παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσεων υπέρ επιχειρήσεων παντός είδους για την κάλυψη υποχρεώσεών τους έναντι πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, επενδυτικών και αναπτυξιακών κεφαλαίων, ταμείων ή άλλων φορέων χρηματοδότησης, υποχρεώσεων που απορρέουν από πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις» αναφέρεται στην τροπολογία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επέκταση της «κάλυψης» της ΕΑΤ αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Μάλιστα, όπως έχει εξαγγελθεί, προσεχώς αναμένεται η δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων με την εγγύηση της ΕΑΤ για τη δανειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πέρα απ’ αυτό, παρέχεται η δυνατότητα να σωρεύονται οι ενισχύσεις στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων του 2016, του 2011 και του 2004 με ενισχύσεις που προβλέπονται σε άλλα καθεστώτα ενισχύσεων για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες και κατάλληλες προκειμένου να αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, αίρεται ο περιορισμός σχετικά με το ποσοστό του προσωπικού που δύναται να αποσπαστεί από το Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα ή ανεξάρτητες Αρχές στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ