Παρασκευή 18/6/2021

Επίδομα ειδικού σκοπού! Ποιοι θα πάρουν και το δεύτερο 800αρι για τον Μάιο

Με κρατική επιδότηση θα δώσει η κυβέρνηση το επόμενο επίδομα ειδικού σκοπού σε όσους παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και τον επόμενο μήνα, ενώ το ύψος της επιχορήγησης θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να επιδοτήσει μέρος μόνο από το νέο 800άρι, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη. Μάλιστα, το νέο επίδομα μπορεί να είναι και μικρότερο, αν ο εργαζόμενος επανέλθει νωρίτερα στην εργασία του!

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, τα 800 ευρώ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για άλλες 45 ημέρες (εστίαση, ξενοδοχεία και μεγάλα καταστήματα λιανικής – πολυκαταστήματα). Γι’ αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο μερικής κάλυψης του μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί σε 30 από τις 45 ημέρες της αναστολή σύμβασης, ενώ η υπόλοιπη επιβάρυνση θα περάσει στους εργοδότες. Δηλαδή, από τα 800 ευρώ του ειδικού επιδόματος, ο Προϋπολογισμός να επιδοτήσει τα 533 ευρώ και τα υπόλοιπα 267 ευρώ οι εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα θα γίνει με τον περιορισμό των ειδικών επιδομάτων σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία και η οικονομική τους επιβίωση δεν θα εξαρτάται από τα εθνικά μέτρα διάσωσης.

Οι εργαζόμενοι, τώρα, που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από την 1η Απριλίου καλύπτονται με το επίδομα των 800 ευρώ ως τις 15 Μαΐου. Όσοι από αυτούς τους εργαζομένους επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 15 Μαΐου δεν θα δικαιούνται τη δεύτερη δόση του επιδόματος. Αν όμως η επιχείρηση παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή και τον Μάιο ή τα μέτρα προστασίας παραταθούν πέραν της 15ης Μαΐου, θα λάβουν ξανά το έκτακτο επίδομα, ανάλογα με τις ημέρες που θα διαρκέσει ο εγκλεισμός.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ, η ενίσχυση θα συνεχίσει να δίνεται σε όσους εργαζομένους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Όμως, πλέον, το μέτρο των αναστολών θα επιτρέπεται μέχρι ενός ποσοστού και ανάλογα με τους περιορισμούς που θα ισχύουν.

Αναλυτικά, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν για δεύτερη φορά τον επόμενο μήνα:

  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάιο ή θα ανοίξουν προς το τέλος του επόμενου μήνα. Μεταξύ των εργαζομένων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
  • Επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους και το Μάιο και θα παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα των μέτρων οικονομικής στήριξης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ