Τρίτη 22/6/2021

Morgan Stanley: Μέχρι και 21,3% η ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Σοκάρει η πρόβλεψη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley για ύφεση ως 21,3%, φέτος, στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού!

Στο βασικό σενάριό της για την Ελλάδα η Morgan Stanley βλέπει ύφεση στο 13,3%, ενώ στο απαισιόδοξο της σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 21,3%! Αντίθετα, σε μια πιο αισιόδοξη ματιά, η τράπεζα επισημαίνει ότι πτώση στο ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, της τάξεως του 6,6%, αν και δεν το θεωρεί πολύ πιθανό.

Εξάλλου η Morgan Stanley αποκλείει την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2022. Στο βασικό της σενάριο, η ανάπτυξη του 2021 θα είναι 4% μόλις, στο κακό σενάριο 1,1% και στο πιο αισιόδοξο 4,3% ή 0,3% υψηλότερα από το βασικό της.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 8,3% φέτος και θα μειωθεί στο 5,9% το 2021 ενώ για το χρέος εκτιμά ότι το 2021 θα μειωθεί στο 205,3%. Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φτάσει το 211% του ΑΕΠ φέτος από 182% πέρυσι, εκτιμάει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Η ανεργία θα κινηθεί επίσης ανοδικά στο 20,7% από 17,3% για το 2019 και θα υποχωρήσει λιγότερο από μία μονάδα το 2021, σε 19,8%.

Απέχει από την επενδυτική βαθμίδα

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να απέχει ακόμα από την επενδυτική βαθμίδα και οι οργανισμοί αξιολόγησης τοποθετούν πια τις προοπτικές αξιολόγησης σταθερές.

Η επενδυτική τράπεζα, υποθέτοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην πορεία ανάπτυξης πριν από την Covid-19, σημειώνει πως το υψηλό χρέος συνεπάγεται ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για να το μειώσει, παρόλο που ήδη πριν από την κρίση, η πολιτική πίεση για να μειωθεί ο στόχος του 3,5% που θέτουν οι πιστωτές ήταν υπαρκτή, κάτι που δείχνει και το μέγεθος των μελλοντικών προκλήσεων για την οικονομία.

Πάντως, επισημαίνει η Morgan Stanley, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, ενώ με την ένταξη στο νέο QE της EKT επωφελείται άμεσα αφαιρώντας τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ