Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Επιχειρηματίες τουρισμού: Να ανοίξουν νωρίς τα ενοικιαζόμενα και να «κλείσουν» τα Airbnb!

Με το πρώτο κύμα επαναλειτουργίας των καταλυμάτων, που θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο, ζητούν να επαναλειτουργήσουν τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα – ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) επισημαίνει ότι τα υγειονομικά μέτρα που θα τεθούν και θα πρέπει να εφαρμόζει η κάθε τουριστική επιχείρηση επιβάλλεται να είναι ανάλογα της μορφής και των χαρακτηριστικών της.

Τονίζει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου, λόγω του χαμηλού κύκλου εργασιών τους, δεν δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το ισχύον τραπεζικό σύστημα με επιχειρησιακά δάνεια για την αναβάθμισή τους, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει δάνεια άλλων μορφών (π.χ., καταναλωτικά, στεγαστικά).

Θεωρεί, επίσης, απαραίτητη την άμεση επιχορήγηση κρατικής άτοκης ή με χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης, η αποπληρωμή της οποίας να αρχίσει μετά την παρέλευση 18 μηνών και με αριθμό δόσεων προσαρμοζόμενο στη δυνατότητα της κάθε επιχείρησης.

Ζητάει την αναστολή των Airbnb

Η συνομοσπονδία βάλλει με τη σειρά της κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Αirbnb), ζητώντας την αναστολή της λειτουργίας τους, καθότι, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει έλεγχος ούτε στον αριθμό ατόμων που φιλοξενεί το κάθε ακίνητο ούτε στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και φυσικά η λειτουργία τους αποτελεί τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις αδειοδοτημένες τουριστικές επιχειρήσεις.

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται η λειτουργία αυτών των ακινήτων, τα οποία επιφέρουν δεύτερο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους, τη στιγμή που οι επαγγελματίες του κλάδου δεν λαμβάνουν κανένα έσοδο από τις τουριστικές επιχειρήσεις τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα πάγια έξοδά τους» σημειώνει η ΣΕΤΚΕ.

Είχε προηγηθεί ανάλογο αίτημα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, που ανέφεραν ότι τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να είναι μονοκατοικίες, τουλάχιστον 80 τ.μ., με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση, που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το υπουργείο Τουρισμού.

Από τη πλευρά του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, που πέρασε στην αντεπίθεση, τονίστηκε ότι η αναστολή του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται, αναπόδραστα, τον συνωστισμό των πολιτών στις ξενοδοχειακές μονάδες και την, κατ’ επέκταση, επικίνδυνη εκτίναξη της διασποράς του ιού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ