Τώρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα! Πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση τα έσοδα που… δεν έρχονται

Must Read

Σε τροχιά επανεκκίνησης επιχειρεί  η Κυβέρνηση να βάλει την οικονομία μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για την προληπτική  αντιμετώπιση του κορωνοιού.

Ωστόσο,  επικρατεί  μεγάλη αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για το ύψος των εσόδων του τελευταίου διμήνου. Με δεδομένη την  ύφεση, που οι πιο αισιόδοξοι την “φρενάρουν στο 8%, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει “ταμείο” για την επόμενη μέρα. Το ταμείον είναι μείον αφού πολλά χρήματα δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ δεν μπήκαν λεφτά από τις οικονομικές υποχρεώσεις των πληγέντων, καθώς πήραν παράταση λόγω της πανδημίας.

Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνας για τα φορολογικά έσοδα. Και αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη ικανότητα να το καταλάβει κανείς, καθώς ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κυρίως στην αλυσίδα των τροφίμων και στα φαρμακεία. Πάντως επικρατεί μια κρυφή αισιοδοξία μήπως και αποδώσει το κίνητρο της έκπτωσης του 25% φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Ο Μάρτιος ωστόσο δεν αποδείχτηκε “γδάρτης”  καθώς η “τρύπα” συνολικά του 3μήνου έφθασε  στα 248 εκατ. ευρώ. Η διαφορά δε με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο,  είναι στα 487 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αναζήτησης εσόδων πάντως θα προστεθούν και τα νέα τσουχτερά πρόστιμα που θα κόβονται σε όσους επιχειρηματίες και εργαζόμενους  δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης όπως η χρήση της μάσκας, όπου το πρόστιμο αναμένεται να αγγίξει τα 150 ευρω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση προχωρά σε ενισχυτικές κινήσεις της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Ειδικότερα :

  • Έχει αρχίσει   η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων. Η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.
  • Δίδεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ πάνω από 105.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.
  • Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
  • Οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιόκτητες επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν. Η διαδικασία αποστολής εντολών πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Απριλίου και οι ωφελούμενοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου, ανάλογα με την λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών.
  • Μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.
  • Εως τις 8 Μαΐου) θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.
  • Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.
  • Στο πλαίσιο των πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη  το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος. Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.
  • Επεκτείνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τις σημερινές χαμηλές τιμές.

    Το 1/10 των επιχειρήσεων ανοίγει σε πρώτη φάση

Σε ότι αφορά την επιστροφή στη νέα κανονικότητα με την άρση των μέτρων, η πρώτη φάση ξεκινά στις 4 Μαΐου με την έναρξη της λειτουργίας εταιρειών λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών,  μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Επίσης σε καθεστώς λειτουργίας θα μπουν και  οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Στη γλώσσα των αριθμών αυτό σημαίνει ότι επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 και επανέρχονται στην εργασία τους 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Αναφορικά με το ωράριο  λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων. Εάν κριθεί αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν θα  επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το ωράριο λειτουργίας  θα είναι από  τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Από τις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Από την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι. Επίσης θα ανοίξουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Στις τελευταίες φάσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού προβλέπεται το άνοιγμα των πάρκων αναψυχής, και παιδότοποι που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται  και η επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

 

 

Αγωνία επικρατεί  στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το ύψος των εσόδων του τελευταίου διμήνου. Με δεδομένη την  ύφεση, που οι πιο αισιόδοξοι την “φρενάρουν στο 8%, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει “ταμείο” για την επόμενη μέρα. Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνα  για τα φορολογικά έσοδα. Και αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη ικανότητα καθώς ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κυρίως στην αλυσίδα των τροφίμων και στα φαρμακεία. Πάντως επικρατεί μια κρυφή αισιοδοξία μήπως και αποδώσει το κίνητρο της έκπτωσης του 25% φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.  Ο Μάρτιος πάντως δεν αποδείχτηκε “γδάρτης”  καθώς η “τρύπα” συνολικά του 3μήνου έφθασε  στα 248 εκατ. ευρώ . Η διαφορά δε με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο,  είναι στα 487 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αναζήτησης εσόδων πάντως θα προστεθούν και τα νέα τσουχτερά πρόστιμα που θα κόβονται σε όσους επιχειρηματίες και εργαζόμενους  δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης όπως η χρήση της μάσκας, όπου το πρόστιμο αναμένεται να αγγίξει τα 150 ευρω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση προχωρά σε ενισχυτικές κινήσεις της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Ειδικότερα :

 

– Έχει αρχίσει   η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων. Η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.

– Δίδεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ πάνω από 105.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.

– Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

– Οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιόκτητες επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν. Η διαδικασία αποστολής εντολών πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Απριλίου και οι ωφελούμενοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου, ανάλογα με την λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών.

-Μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.

– Εως τις 8 Μαΐου) θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.

– Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

– Στο πλαίσιο των πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη  το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος. Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

– Επεκτείνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τις σημερινές χαμηλές τιμές.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This