«Φρένο» στις παροχές βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου μειώνονται δραματικά και τα οποία, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται σε κάποια αόριστα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και λιγότερο στην ενίσχυση των εργαζομένων, ενώ η κατανόηση και κυρίως η υλοποίησή τους αποτελούν δυσεπίλυτο γρίφο!
Στόχος είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος της κρίσης με τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν σήμερα, σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» ασφαλείας, και σε κάθε περίπτωση δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε χρήση των πόρων του ESM, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Άλλωστε, το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (περίπου 3,7 δισ. ευρώ) είναι πολύ μικρό, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η κρίση κοστίζει 5 δισ. ευρώ μηνιαίως στον προϋπολογισμό.
Έτσι, λοιπόν, στο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας έχουν μπει αρκετές παγίδες ώστε να περιοριστεί η λίστα των δυνητικών δικαιούχων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται συνέχιση των δανείων κεφαλαίου προς τις επιχειρήσεις με τους ίδιους επαχθείς όρους που χορηγούνταν και προ κορωνοϊού, παρότι η ίδια η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε άρση των συγκεκριμένων περιορισμών. Προβλέπει νέο, σαφώς ψαλιδισμένο επίδομα ειδικού σκοπού (θα υπολογίζεται ημερήσια και όχι μηνιαία) για όσες επιχειρήσεις και εργαζομένους συνεχίζουν να πλήττονται, ενώ η διαδικασία για τη συνέχιση της αναστολής σύμβασης των εργαζομένων και τη χορήγηση έκπτωσης 40% στα ενοίκια (θέματα αλληλένδετα) μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες!
Ειδικότερα:
• Η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται θα συνεχιστεί αλλά με διαφορετικές ταχύτητες. Κάποιοι θα ανοίξουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα και άλλοι στα μέσα Μαΐου, άρα η επιδότησή τους θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Προβλέπεται μεν η δυνατότητα παράτασης αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων, ανάλογα όμως με το πότε ξεκίνησε η αναστολή και πότε έχει σκοπό να τη λήξει ο εργοδότης. Τα επιδόματα δε που θα δίνει το κράτος (σε όσους θα βρίσκονται σε αναστολή) θα υπολογίζονται σε ημερήσια βάση. Είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία είναι και πολύπλοκη και αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα για να γίνουν λάθη!
• Κρατικά δάνεια τέλος για την ώρα και από Ιούνιο… βλέπουμε! Στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εντάχθηκε μία από τις δύο επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση (εγκρίθηκαν 90.000 αιτήσεις από τις 180.000 που υποβλήθηκαν). Η όλη διαδικασία ήταν «τυφλή», αφού τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανακοινώθηκαν ύστερα από την υποβολή των αιτήσεων.
• Δάνεια κεφαλαίου κίνησης (με επιδοτούμενο επιτόκιο) θα παρέχονται από την αναπτυξιακή τράπεζα, όμως οι όροι χορήγησής τους παραμένουν το ίδιο ασύμφοροι με τις αντίστοιχες πιστωτικές γραμμές των τραπεζών.
• Η πρώτη κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται από πλειστηριασμούς για τρεις μήνες (μέχρι και τον Ιούλιο), ενώ δόθηκαν και κάποιες αόριστες υποσχέσεις για επιδότηση (έως και 50) στις δόσεις των «κόκκινων» δανείων. Προφανώς και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί οριζόντια ένα τέτοιο μέτρο, άρα το όλο πλαίσιο χρήζει διευκρίνισης για τα εισοδηματικά κριτήρια και τους όρους ένταξης.
• Έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει και τους δανειολήπτες που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους ενώ πλήττονται από τον κορωνοϊό. Και εδώ το πλαίσιο παραμένει ασαφές για την ώρα, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν μπουν δικλίδες ασφαλείας, μπορεί να ενταχθούν και πολίτες με οικονομική επιφάνεια και πλούσια ακίνητα, τα οποία δεν έχουν ανάγκη επιδότησης!
• Η μείωση 40% στα ενοίκια επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές (συμπεριλαμβανομένης και της φοιτητικής κατοικίας) θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όμως, στην πράξη θα αποδειχτούν σπαζοκεφαλιά, καθώς κάποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν στα μέσα του Μαΐου, κάποιες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ οι αναστολές στις συμβάσεις των εργαζομένων (που είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης) θα λήγουν ή θα ανανεώνονται κατά περίπτωση!
Στην αβεβαιότητα του SURE οι μισθωτοί
Χωρίς την ύπαρξη εθνικού σχεδίου στήριξής τους, εν όψει του επικείμενου «τσουνάμι» μετατροπών συμβάσεων πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, η κυβέρνηση παραπέμπει τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην αβεβαιότητα του SURE (του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος βρίσκεται υπό διαμόρφωση στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο!), με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προχθές, κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών, να μένει σε γενικόλογες διατυπώσεις.
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία, αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου». Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τυχόν απώλειες οι οποίες θα προκύψουν από μείωση του χρόνου απασχόλησης, θα αναπληρωθούν με κονδύλια από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
Το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης, στις Βρυξέλλες. Όπως όλα δείχνουν, θα βασιστεί στο γερμανικό μοντέλο, το οποίο επιδοτεί ένα μέρος των απωλειών εισοδήματος από τη μείωση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων. Μέχρι στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλύπτεται ένα μέρος, έως 40%, από το υπόλοιπο του μισθού που κανονικά θα λάμβανε ένας εργαζόμενος εάν δεν απασχολούνταν για λιγότερο από τον προβλεπόμενο βάσει της σύμβασής του χρόνο.
Όμως, μέχρις ότου διαμορφωθούν επακριβώς οι άξονες του SURE, οι μισθωτοί στην Ελλάδα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα.