Σάββατο 19/6/2021

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 90.000 επιχειρήσεις

Περίπου 90.000 επιχειρήσεις που «πληγώθηκαν» από την πανδημία θα πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 1 δις ευρώ. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 15 Μαΐου και η Κοινή Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση:

  •  Οι αιτήσεις για την καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει να γίνουν έως τις 15 Μαΐου, ενώ δίνεται η δυνατότητα ενστάσεων.
  • Επιτρέπεται επιστροφή μόνον του 70% της ενίσχυσης, που θα λάβει η επιχείρηση εφόσον ο τζίρος της ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.
  • Είναι δυνατή η επιστροφή μόνο του 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 31η Μαρτίου 2021.
  • Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε σαράντα ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.
  • Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος Εργάνη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ