Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, με έξι στους 10 Έλληνες να αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της Intrum, οι Έλληνες βρίσκονται στην πλέον δεινή θέση μεταξύ 24 χωρών της Ευρώπης και δεν μπορούν στην πλειονότητά τους να τα βγάλουν πέρα με το αυξανόμενο κόστος ζωής, δηλώνοντας ότι οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το εισόδημά τους.
Η έρευνα μάλιστα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, πολύ προτού ξεσπάσει, δηλαδή, η κρίση του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης για τα περισσότερα νοικοκυριά. Όπως επισημαίνεται, οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια πολύ πιο δύσκολη οικονομική εικόνα. Ο μέσος μισθός της Ελλάδας είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και η ανεργία είναι η υψηλότερη. Η διαφορά μεταξύ της αύξησης των μισθών και του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση στους Έλληνες καταναλωτές.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το ένα τρίτο (33%) των Ευρωπαίων καταναλωτών δεν πλήρωσε έγκαιρα την πληρωμή ενός λογαριασμού τους τελευταίους 12 μήνες και σχεδόν οι μισοί (47%) από αυτούς τους καταναλωτές λένε ότι είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό. Αυτό είναι το πιο εμφανές μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα (61%), στη Νορβηγία (48%) και τη Φινλανδία (46%).
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σχεδόν οι μισοί (48%) από τους καταναλωτές αποδίδουν τη μη έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους σε έλλειψη χρημάτων. Αυτό είναι επίσης εμφανές αν συνυπολογιστεί το εισοδηματικό κριτήριο, καθώς σχεδόν έξι στους 10 (59%) καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα αναφέρουν την έλλειψη χρημάτων ως τον κύριο λόγο. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές με υψηλό εισόδημα θεωρούν ότι ο κύριος λόγος ήταν ότι ξέχασαν να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Παράλληλα, ένας στους τέσσερις (24%) Ευρωπαίους καταναλωτές δηλώνει ότι δανείζεται χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ το 2018 μόνο το 20% δανειζόταν για τον σκοπό αυτό. Το φαινόμενο του δανεισμού για την εξόφληση των μηνιαίων εξόδων είναι πιο έντονο μεταξύ των καταναλωτών στη χώρα μας, φτάνοντας το 40%, ενώ στην Πολωνία και τη Ρουμανία φτάνει το 33% και οι δύο μαζί, ενώ μόνο το 56% των Ελλήνων καταναλωτών είναι σίγουρο για την ικανότητά του να πληρώνει τους λογαριασμούς του κάθε μήνα.
Η έρευνα που αφορά τον Σεπτέμβριο του 2019 μπορεί να βγαίνει τώρα στη δημοσιότητα, όμως προκαλεί ανησυχία για την «μετά πανδημίας» εποχή, η οποία σύμφωνα με διεθνείς οίκους θα είναι εφιαλτική για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.
Και αυτό διότι οι οικονομίες των χωρών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό θα χρειαστούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ένα χρόνο ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα, και με τις οικονομίες που βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό όπως η Ελλάδα να βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση.