Τρίτη 15/6/2021

Ο Βρούτσης υπόσχεται αυξήσεις στις επικουρικές τον Ιούνιο, αλλά κάνει «γαργάρα» τα αναδρομικά

Στην υπόσχεση ότι περίπου 250.000 επικουρικές, οι οποίες «κόπηκαν» παράνομα το 2016, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον «νόμο Κατρούγκαλου», θα επιστρέψουν στα -προ των μειώσεων αυτών- επίπεδα στις 2 Ιουνίου, έδωσε, χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά το πρόγραμμα – «φιάσκο» της τηλεκατάρτισης. Ωστόσο, τόσο για τα αναδρομικά των επικουρικών αυτών, όσο και για τις αναπροσαρμογές σε έως 100.000 κύριες συντάξεις, βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, ο κ. Βρούτσης μετέθεσε χρονικά τις όποιες αποφάσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας ανέφερε χθες το πρωί, από την εκπομπή του Γ. Αυτιά, ότι «στις 2 Ιουνίου αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία του ΣΥΡΙΖΑ σε 250.000 συνταξιούχους. Η αύξηση θα κυμαίνεται από 5 έως 200 ευρώ». Μεσοσταθμικά, όπως έχει γίνει εδώ και καιρό γνωστό, οι αναπροσαρμογές θα κυμανθούν στο επίπεδο των 99,5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί «κούρεμα» στα μέσα του 2016, λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ (από το άθροισμα κύριας και επικουρικής) καθώς το ΣτΕ έκρινε πως οι μειώσεις αυτές, με τον παράνομο τρόπο που έγιναν, ήταν αντισυνταγματικές.

Όσον αφορά στα αναδρομικά που θα πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους αυτών των επικουρικών από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι… όταν και εφόσον αυτά πληρωθούν, θα δοθούν εφάπαξ, αυτόματα και συνολικά σε όλους.

Ωστόσο, αυτό θα γίνει στο απώτερο μέλλον, στο οποίο παραπέμπονται και οι αναπροσαρμογές καθώς και η καταβολή των αντίστοιχων διορθωτικών ποσών για έως και 100.000 κύριες συντάξεις (κυρίων ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2017 και μετά) οι οποίες πρέπει να αυξηθούν μετά την αναπροσαρμογή τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους είχαν πάνω από 31 έτη ασφάλισης, του πρόσφατου ασφαλιστικού «νόμου Βρούτση» (ν. 4670/2020).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ