ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτουρνάρας: Ακόμη πιο δύσκολη η διαχείριση της τωρινής κρίσης από τη μεταπανδημική

Στουρνάρας: Ακόμη πιο δύσκολη η διαχείριση της τωρινής κρίσης από τη μεταπανδημική

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει, πάραυτα, «συγκρατημένα αισιόδοξος»

Κακά μαντάτα από τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε σήμερα πως η κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ακόμη πιο επώδυνη από εκείνη που οφειλόταν στην πανδημία Covid-19.

«Η διαχείριση του τρέχοντος επεισοδίου (έξαρσης του πληθωρισμού) μπορεί να αποδειχθεί από ορισμένες απόψεις δυσκολότερη, σε σύγκριση με εκείνη του επεισοδίου του 2021-22», ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Economist Romania Government Roundtable.

Καμία πρόσφατη μνήμη υψηλού πληθωρισμού

Η συγκεκριμένη εκτίμηση, όπως εξήγησε, εδράζεται πρώτον, στο ότι κατά το επεισόδιο πληθωρισμού την περίοδο 2021-2022, οι οικονομικές μονάδες δεν είχαν πρόσφατη μνήμη υψηλού πληθωρισμού, με τις προσδοκίες τους να βασίζονται σε δεκαετίες πολύ χαμηλού, ακόμη και αρνητικού, πληθωρισμού. Έτσι, δεν είχαν κανέναν λόγο να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξανόταν σε επίπεδο άνω του 10%, όπως τελικά συνέβη.

Αυτή τη φορά όμως, η μνήμη του διψήφιου πληθωρισμού είναι νωπή και έτσι οι παραγωγοί και οι μισθωτοί είναι απίθανο να αντιδράσουν τόσο αργά, όπως τότε. Έχουν πλέον εξοικειωθεί πολύ περισσότερο με τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Δεύτερον, κατά την περίοδο 2021-2022 η νομισματική πολιτική θεωρήθηκε το βασικό σημείο πρόσδεσης των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, κάτι στο οποίο συνέβαλε η υψηλή αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κεντρικές τράπεζες δεν θεωρούνται κυρίαρχος του παιχνιδιού

Τώρα, όμως, που ο πόλεμος στο Ιράν ήρθε σχεδόν αμέσως μετά τη μεταπανδημική πληθωριστική διαταραχή, την εισβολή στην Ουκρανία και τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ιουνίου 2025 κατά του Ιράν, οι οικονομικές μονάδες μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμες να θεωρήσουν τις κεντρικές τράπεζες ως τον κυρίαρχο του παιχνιδιού.

Οι πολίτες μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός καθορίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, από επαναλαμβανόμενες παγκόσμιες διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς στην παγκόσμια οικονομία, και ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να προφυλάξουν την οικονομία πλήρως.

Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, «εάν εμφανιστούν ενδείξεις εδραίωσης των δευτερογενών επιδράσεων ή μεταβολής των πληθωριστικών προσδοκιών, η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα, για να διασφαλίσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα παγιωθούν στις προσδοκίες».

Συγκρατημένα αισιόδοξος

Παρά τις δυσκολίες αυτές, ο κ Στουρνάρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει, καθώς όπως είπε, σε σύγκριση με το επεισόδιο του 2021-2022, ξεκινάμε από ισχυρότερη αρχική θέση. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι είναι καλύτερα εξοπλισμένο αυτή τη φορά», ανέφερε σχετικά.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βελτιώσαμε τα αναλυτικά μας εργαλεία, επαναξιολογήσαμε τη στρατηγική μας και εστιάσαμε περισσότερο στους κινδύνους που περιβάλλουν τις προοπτικές, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας σενάρια και αναλύσεις ευαισθησίας. Έτσι διασφαλίζεται ότι έχουμε καλή πληροφόρηση, όταν αξιολογούμε την κατάσταση και ότι κατανοούμε καλύτερα τη δυναμική της μετάδοσης σε έμμεσες και δευτερογενείς επιδράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ κυμαίνεται γύρω από τον στόχο του 2% εδώ και σχεδόν ένα έτος και, μάλιστα, υπολείπεται ελαφρώς του συμμετρικού στόχου μας τους δύο πρώτους μήνες του 2026. Αυτό παρέχει κάποιο περιθώριο για μια μελλοντική αυστηροποίηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης