Τετάρτη 12/5/2021

Δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής με πιο χαλαρά κριτήρια

Μάλλον πήραν το μήνυμα της αγοράς στο υπουργείο Οικονομικών και για αυτό ετοιμάζουν νέο γύρο κρατικών δάνειων (για τον ερχόμενο Ιούνιο) μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, άλλα αυτήν την φορά με πιο ρεαλιστικούς όρους και κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επέκταση του κρατικού δανεισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που ενδεχομένως έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ταμείο εγγυοδοσίας κ.λπ.), ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να τροποποιηθούν και τα κριτήρια για τη χορήγηση του κρατικού δανείου.

Επίσης, θα μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή μπορούν να λάβουν και πρόσθετο ποσό εφόσον από τα στοιχεία του Απριλίου και όπως όλα δείχνουν και του Μαΐου διαπιστωθεί μεγάλη οικονομική ζημία που απαιτεί την παρέμβαση του κράτους. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημιουργία εξατομικευμένης μερίδας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση με βάση τα στοιχεία δύο μηνών.

Όλα αυτά όμως θα αποφασισθούν μετά τη λήξη της υφιστάμενης διαδικασίας (που παρατάθηκε μέχρι τις 19 Μαΐου) και αφού ελεγχθούν τα στοιχεία των επιχειρήσεων.

Προκαταβολή 177.800.000 ευρώ

Στην πρώτη φάση λήφθηκαν υπόψη τα στοιχεία του Μαρτίου τα οποία δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάστασή τους. Τα στοιχεία του Απριλίου αλλά και του Μαΐου δείχνουν την ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις δηλαδή, αυτήν τη φορά η δανειοδότηση θα γίνεται βάσει πραγματικών δεδομένων για κάθε επιχείρηση

Την Παρασκευή, εξάλλου, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 25.406 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 177.800.000 ευρώ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 34.058, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 233.300.000 ευρώ.

Η παράταση του υφιστάμενους προγράμματος έως τις 19 Μαΐου δόθηκε επειδή απομένουν τουλάχιστον 15.000-20.000 δικαιούχοι που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την φάση των υπεύθυνων δηλώσεων. Στην πλατφόρμα έχουν μπει 263.000 επισκέπτες αλλά έχουν ολοκληρώσεις αιτήσεις οι 46.300 από τους περίπου 72.000 που στη φάση αυτή κρίθηκαν τελικά επιλέξιμοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ