Αδήλωτα τετραγωνικά: Θα γίνει της… πολυκατοικίας μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών για τα κοινόχρηστα

Must Read

Γκρίνιες και καβγάδες μεταξύ ιδιοκτήτων και διαχειριστών στις πολυκατοικίες για το ποιος θα πληρώσει τα νέα χαράτσια στα κοινόχρηστα φέρνει η δήλωση των κοινόχρηστων χώρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Η νέα ρουκέτα που έρχεται στις πολυκατοικίες αφορά τόσο τη δήλωση των κλειστών βοηθητικών χώρων (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας όσο και τη δήλωση των τετραγωνικών κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9.

Πρέπει να τα δηλώσουν!

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά τη διόρθωση των κοινόχρηστων τετραγωνικών μέτρων πολυκατοικίας: Οι διαχειριστές, εφόσον διαπιστώσουν ότι καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για λιγότερα τετραγωνικά (ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι αφορούν περισσότερα τετραγωνικά), πρέπει να πάνε στον οικείο δήμο να κάνουν τη διόρθωση.

Επίσης, την ίδια διαδικασία της αυτοπρόσωπης παρουσίας (καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) θα πρέπει να ακολουθήσει και η πλειονότητα των πολιτών που θέλουν να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης του ακινήτου τους, από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο και το αντίστροφο.

Ομοίως πρέπει να ενεργήσουν και εκείνοι που διαθέτουν ιδιόχρηστες αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ (τα οποία είτε δεν προσμετρώνται είτε έχουν συνυπολογιστεί στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο κοινόχρηστο ρολόι) για την πληρωμή δημοτικών τελών, όχι όμως ΤΑΠ.

Κατά το δοκούν μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας και συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση. Μέχρι σήμερα αυτά γίνονταν στους δήμους… κατά το δοκούν!

Επειτα από παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να εντάξει τις εν λόγω ρυθμίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ώστε να αποφεύγονται ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία στους κατά τόπους δήμους. Εξετάζεται μάλιστα και τρίμηνη παράταση της λειτουργίας της, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι διαχειριστές θα πρέπει να καλέσουν πολιτικούς μηχανικούς για να κάνουν τη σωστή μέτρηση των κοινόχρηστων και των ειδικών χώρων, ενώ αν υπάρχουν διαφορές με τα ήδη δηλωθέντα, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα κοινόχρηστα και να επιμερισθεί αναλόγως το βάρος στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων!

Εξάλλου μετά την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ προχωρούν και ακόμα δύο αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν:

  • Να δηλώνουν την αλλαγή χρήσης του ακινήτου τους, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
  • Να δηλώνουν τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου τους, ώστε να περιορίσουν τις επιβαρύνεις (ΤΑΠ, δημοτικός φόρος, τέλος φωτισμού κ.λπ.).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This