31-5-2020

«Σοκ» η… μετά lockdown εποχή, για τα εμπορικά καταστήματα! Πτώση τζίρου για οκτώ στις 10 επιχειρήσεις

Τρόμο προκαλεί η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μετά τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής μετά από το lockdown.

Και αυτό διότι ένας στους τέσσερις εμπόρους στην Αθήνα, είχε πτώση τζίρου πάνω από 50% ενώ το 82,8% των καταστημάτων κατέγραψε σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα

Στην τηλεφωνική έρευνα και στην ερώτηση «ποιο παράγοντα θεωρούν σημαντικότερο, οι έμποροι, για την επιβίωση της επιχείρησης»:

  • Ένας στους δύο κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους.
  • Δεύτερος σημαντικότερος η χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος τονίζει:

«Ήταν αναμενόμενο για την πλειοψηφία των επαγγελματιών να καταγράψει χαμηλούς τζίρους η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων. Για πρώτη φορά στην έρευνα του Ε.Σ.Α δημιουργήθηκε ξεχωριστή κατηγορία που αφορά μονό μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με συμμετοχή 16,2% επί του συνολικού δείγματος, για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα της αγοράς.
Τα κλειστά καταστήματα εστίασης και οι κλειστές τουριστικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι τους που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, συμβάλλουν στην μειωμένη επισκεψιμότητα και κατανάλωση.
Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς επηρέασε αρνητικά την επισκεψιμότητα στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με την περιφερειακά καταστήματα. Τα καλλυντικά και τα γυναικεία είδη περιποίησης και ομορφιάς, είχαν τον μεγαλύτερο τζίρο κατά τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης της αγοράς. Ικανοποιητική απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, είχαν και τα παιδικά είδη».

«Η αγορά δυστυχώς μίλησε»

Ο Σταύρος Καφούνης πρόεδρος του Ε.Σ.Α δήλωσε:

«Η αγορά δυστυχώς μίλησε και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας. Εκφράζοντας πλέον τα όσα μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις δήλωσαν στην συγκεκριμένη έρευνα, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την επέκταση της μείωσης ενοικίου έως το τέλος του έτους, την διευκόλυνση της χρηματοδότησης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ