Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023

Αιμίλιος Περδικάρης: Ο ανεπαρκής πρόεδρος που ευτελίζει το ΑΠΕ!

Το Πρακτορείο δεν είναι προικώο του Μητσοτάκη για να κάνει την προπαγάνδα του με fake news, καθώς λειτουργεί με το υστέρημα του ελληνικού λαού

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο θεσμικός ρόλος του προέδρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει πάψει εδώ κι αρκετές δεκαετίες να είναι ατόφια δημοσιογραφικός – μετατράπηκε σε διαχειριστικό και «πολιτικό». Κάθε κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΑΠΕ τής ανήκει. Αν, όμως, ο επικεφαλής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας πάψει να σέβεται τους δημοσιογραφικούς κανόνες, τότε το ΑΠΕ χάνει κάθε σοβαρότητα. Εξευτελίζεται.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στις μανούβρες που κάνουν μεταξύ τους κυβέρνηση – ΑΠΕ, τα όρια τα θέτει πάντα ο πρόεδρος του πρακτορείου. Αυτός καθορίζει ποιο θα είναι, τελικά, το είδος της δημοσιογραφίας που παράγει το ΑΠΕ. Επί Περδικάρη, το ειδησεογραφικό αποτύπωμα του ΑΠΕ κατάντησε «συνεργατικό». Επί ημερών του, η κυβέρνηση γίνεται media producer, δηλαδή παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος του επικοινωνιακού προϊόντος της.

Το ΑΠΕ είναι το εθνικό πρακτορείο της Ελλάδας από το 1895. Με νόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές, υπάγεται απευθείας και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Αυτά ακριβώς τα απόνερα της πρωθυπουργικής εξουσιομανίας είναι που απειλούν να μετατραπούν σε τσουνάμι.

Ο Αιμίλιος Περδικάρης έχει αρκετή εμπειρία ως εργαζόμενος δημοσιογράφος, με αξιόλογη διαδρομή σε σημαντικά ΜΜΕ, αλλά είναι φανερό πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό ρόλο του. Τα προβλήματα που δημιουργεί ως πρόεδρος είναι περισσότερα απ’ αυτά που λύνει. Βρίσκεται εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο στο προσκήνιο της επικαιρότητας, αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Υπό την ηγεσία του, το ΑΠΕ απομακρύνεται σταθερά από την αποστολή του. Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει ακόμα και για «δημοσιογραφική εκτροπή».

Καμία ανακοίνωση

Μόλις χθες, η «δημοκρατία» είχε πρωτοσέλιδο χτύπημα ότι ο Περδικάρης εργάζεται παράλληλα στο φιλοκυβερνητικό έντυπο «Manifesto», υπογράφοντας με το ψευδώνυμο «Μάρκος Παλαιολόγος». Μέχρι το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΑΠΕ.

Θα μπορούσε ο Περδικάρης να το διαψεύσει. Αν ισχύει, θα όφειλε να το επιβεβαιώσει. Κάτι που θα σήμαινε ότι αυτομάτως εκπίπτει του αξιώματός του, αφού η σχέση του με το ΑΠΕ είναι διά νόμου αποκλειστικής συνεργασίας, απαγορεύοντας οτιδήποτε άλλο. Θα μπορούσε, τέλος, να βγει αυτοπροσώπως ο… Μάρκος Παλαιολόγος και να βάλει αυτός τα πράγματα στη θέση τους.

Τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη. Οποιοσδήποτε άλλος έχει περάσει από το ΑΠΕ ως πρόεδρος θα έσπευδε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, αναλογιζόμενος τι εκπροσωπεί και ποια είναι η θεσμική βαρύτητα της θέσης του. Ενας πρόεδρος του ΑΠΕ, που μάλιστα λογοδοτεί εκ του νόμου στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν λογίζεται πλέον ως απλός δημοσιογράφος. Οπως και να έχει, το θέμα δεν είναι ηθικό. Αν ο πρόεδρος του ΑΠΕ «σπάει» την αποκλειστική συνεργασία με οποιονδήποτε τρόπο, υπάρχει παρανομία.

Η σιωπή για ένα τέτοιο δημοσίευμα μπορεί να εκληφθεί ποικιλοτρόπως. Και στο «Documento», που τον ρώτησε, είπε «δεν απαντώ». Ωστόσο, η μη τοποθέτηση είναι μια ακόμα ένδειξη αδυναμίας.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το ΑΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω Περδικάρη. Στις 29 Ιανουαρίου 2021, ο Περδικάρης ορίστηκε -άγνωστο με ποια κριτήρια- «προσωρινός πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβανίου». Στον σχετικό διαγωνισμό υπερίσχυσε, βάσει προσόντων για τη θέση, η Κωνσταντίνα Βασιλειάδου. Ο Αιμίλιος Περδικάρης ήταν δεύτερος. Ανεδείχθη πρόεδρος, όμως, χάρη στην «υποκειμενική» διαδικασία της συνέντευξης που ακολούθησε.

Πριν από λίγες μέρες δέχθηκε σκληρή επίθεση από τρεις συντάκτες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις πρακτικές που έχουν επιβληθεί επί των ημερών του, κάνοντας λόγο για ένα ασφυκτικό καθεστώς «αυτολογοκρισίας». Είχε προηγηθεί η επιστολή-καταπέλτης της ΕΣΗΕΑ, που κατηγόρησε τον Περδικάρη για ασέβεια στις αρχές της πολυφωνίας και για πλήγμα στο κύρος του ΑΠΕ με την παράλειψη της θέσης του «Documento» στο θέμα των υποκλοπών. Το τραγελαφικό είναι ότι ο Περδικάρης «ανέβασε» στο ΑΠΕ μόνο τη δική του απάντηση στην Ενωση Συντακτών, αλλά χωρίς να δημοσιεύσει και την επιστολή της ΕΣΗΕΑ. Σαν να επρόκειτο για προσωπικό του ιστολόγιο…

Το ΑΠΕ διέσπειρε fake news

Στα μέσα του καλοκαιριού γράφτηκε ακόμα μια σελίδα ντροπής για το πρακτορείο: Το ΑΠΕ διέσπειρε fake news για το δήθεν βούλευμα σε βάρος Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη για τη «σκευωρία» Novartis. H πραγματική είδηση ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που «σέρβιρε» το ΑΠΕ του Περδικάρη.

Πρόσφατα δέχθηκε βολές και από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αιμίλιος Περδικάρης μπορεί να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα στις οικοδομικές εργασίες και στο μπάζωμα. Η καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη έχει θαφτεί από την πρώτη σελίδα του ΑΠΕ». Παρόμοιες επιθέσεις για απόκρυψη ειδήσεων ή για μονοδιάστατη κάλυψή τους προς όφελος του Μαξίμου έχουν υπάρξει ξανά.

Δεν είναι τυχαία στην 108η θέση της ελευθερίας του Τύπου η χώρα μας. Το ΑΠΕ «δικαιολογεί» την κατάταξη. Εν τέλει, ο πρόεδρός του οφείλει να επιλέξει αν θα υπηρετεί το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ή τον πρωθυπουργό. Το ΑΠΕ πληρώνεται απ’ όλους τους φορολογουμένους. Δεν είναι κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων, ούτε προικώο του Μητσοτάκη.

Η δουλειά κάθε προέδρου του ΑΠΕ δεν είναι να κάνει «σέρβις» στο Μαξίμου. Αν ο Περδικάρης ή όποιος κάθεται στην καρέκλα του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της θέσης, ας πάει στο «Manifesto» να γράφει ύμνους για τον Μητσοτάκη. Παρέα με τον συνάδελφο Μάρκο Παλαιολόγο…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Εχει εργαστεί από το 2001 ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης, παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών σε ΕΡΤ, «Νέα», «Βήμα», «Πρώτο Θέμα», «Φιλελεύθερο» κ.α. Το 2021 διορίστηκε πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκίζουν τα πτυχία τους στην CIA έπειτα από την παρέμβαση Πρετεντέρη για τις υποκλοπές

Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας του Τζόνυ Ίνγκλις με τον μίστερ Μπην. Όμως...

«Χορηγία» του Πρώτου Θέματος στον Γιώργο Καρατζαφέρη!

Η πρόσφατη επανεμφάνιση του Γιώργου Καρατζαφέρη με την παρέμβαση του στον Σκάι όπου χαρακτήρισε...

Γεωργιάδης: «Ο Μητσοτάκης δεν έπρεπε να ξηλώσει τον Δημητριάδη»

Την άποψή του ότι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπρεπε να «ξηλώσει» τον Γρηγόρη...

Αδιανόητο παραλήρημα Ψαριανού: «Ο ρόλος της ΕΥΠ είναι να παρακολουθεί τους πάντες»

Σε αδιανόητους ισχυρισμούς προέβη ο γνωστός Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος αφού πέρασε από τα...

Νέο ρεσιτάλ Πιπιλή στη Βουλή: Έκανε μορφασμούς και σχολίαζε βουλευτές!

Νέα έκρηξη σήμερα στη Βουλή από την βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή. Η βουλευτής...

Ψεύδη Κυριάκου στα παιδιά της Γαύδου

Στην πρόσφατη επίσκεψή του για τα Θεοφάνια στη Γαύδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως...

Κραυγή αγωνίας Τατσόπουλου: «Με απέλυσε ο Μαρινάκης!»

Με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «γυρολόγος» της πολιτικής Πέτρος Τατσόπουλος, ο...

Έξαλλη στον Σκάι, η συνήθως χαρούμενη Άννα Καραμανλή

Εξοργισμένη με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Σκάι η βουλευτής της...

Ο Ξ. Κοντιάδης απαντά στη λασπολογία Πρετεντέρη: «Από τα παραφερνάλια της εξουσίας δεν μπορεί...

Με μια εκτενή ανάρτησή του, ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής...

Πυρά Αντώναρου κατά Μητσοτάκη: «Μιλάει για δημοκρατία ο ατάλαντος γόνος που παρακολουθούσε τη μισή...

Με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο σχολιάζει ο Ευάγγελος Αντώναρος την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον...

Βόμβα Τσακαλώτου για τους λόγους παρακολούθησης Χατζηδάκη

Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε με νόημα μιλώντας στο «popaganda» για την παρακολούθηση του Κώστα Χατζηδάκη. Ερώτηση:Έχετε...

Γκρεμίστηκε το διαδίκτυο με την γκάφα του Άδωνι και τη μαύρη σακούλα!

Ο Άδωνις ζει για να προκαλεί. Αυτό είναι γνωστό. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι...

Μίνι απόδραση Καραμανλή σε χωριά στη βόρεια Ελλάδα

Ενα τριήμερο σε Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Γιάννενα πέρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με...

Τι έλεγε ο Καρατζαφέρης για τα «δικά του παιδιά», τον Άδωνι και τον Βορίδη!

Αναμφίβολα ο Γιώργος Καρατζαφέρης άνοιξε σχολή, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε εχθές κατά την παρέμβαση...

Ο Θεοδωρικάκος παίρνει μαζί του τον Μητσοτάκη!

Αυτή τη στιγμή στην εκπομπή του ΑΝΤ1, στον Γιώργο Παπαδάκη, ο υπουργός προστασίας του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Λάκης Λαζόπουλος: Εγώ δεν ξέρω, εσύ δεν ξέρεις, αυτός δεν ξέρει (Επεισόδιο 6ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

«Αθάνατος!»- Σπάραξαν οι γονείς του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην κηδεία – Λιποθύμησε η μητέρα του

Δραματικές εικόνες στο τελευταίο αντίο του Ικάρου που έπεσε για την πατρίδα

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους
spot_img

NEWSROOM