Δένδιας: «Δεν περνάνε οι τουρκικοί εκβιασμοί» – Κοτζιάς: «Σαθρή η συμφωνία με την Ιταλία»

Must Read

Η Τουρκία «απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάει παραχωρήσεις», αλλά αυτό «είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καυτηριάζοντας την προκλητική – παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας και στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα πως η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι θα πρόκειται για προφανή ποιοτική κλιμάκωση και αυτό η Άγκυρα το γνωρίζει. «Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας», είπε.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως και η Ελλάδα μπορεί να θέσει θέματα στην Τουρκία, τα οποία έχουν να κάνουν με την παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάνης και του Μοντρέ, μέχρι και την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή.

Όσον αφορά στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας επιμένει πως πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία και μείζονος σημασίας εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα.

Σαθρή συμφωνία

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιμένει από την πλευρά του πως πρόκειται για «σαθρή συμφωνία», που βασίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του 1997 και εκχωρεί εθνική κυριαρχία.

Επισημαίνει πως πρώτα έπρεπε να «κλείσουμε τους κόλπους» στα νησιά του βορείου Ιονίου, μετά να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια και τέλος να ανακηρύξουμε ΑΟΖ με την Ιταλία. Πιστεύει ο κ. Κοτζιάς πως αυτό θα το βρει μπροστά της η Ελλάδα στο Καστελόριζο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This