22/5/2022

Ελλάδα- ΗΠΑ «φωτογραφίζουν» την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο! «Χλωμιάζει» ο EastMed

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ραγδαίες εξελίξεις προοιωνίζεται το κείμενο που υιοθέτησαν Ελλάς και ΗΠΑ που πραγματοποίησαν την δεύτερη συνάντηση της Ομάδος Εργασίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου για Ενεργειακά Θέματα.

Στην ουσία πρόκειται για προετοιμασία «λύσεων» συνεκμετάλλευσης στις θαλάσσιες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε αμφισβήτηση τίθεται η «εμπορική βιωσιμότητα» του αγωγού East Med, κατά τρόπον ώστε να δημιουργούνται σοβαρές ενδείξεις ότι βαδίζουμε προς τον ενταφιασμό του. Άλλωστε ο αγωγός αυτός αναφέρεται ως μέρος των έργων υποδομής που δυνητικώς μόνον «θα μπορούσαν» να υποστηριχθούν προς ενίσχυση της ενεργειακής ασφαλείας. Όχι ως απαραίτητη υποδομή.

Το κείμενο είναι φαινομενικά αθώο, πρέπει όμως να διαβάσει κανείς «μέσα από τις γραμμές» για να κατανοήσει αυτά που μπορεί να υποκρύπτονται. Γίνεται αναφορά στο ζήτημα των εξορύξεων στις θαλάσσιες αυτές ζώνες και καθώς τούτο συνδέεται με την διαμόρφωση συνεργασιών, καταλαβαίνει κανείς ότι οι «συνεργασίες» αυτές ελάχιστα απέχουν από την «συνεκμετάλλευση».

Εμπορικά βιώσιμα

Άλλωστε σημεία για τα οποία η Τουρκία έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και έρευνες, γειτνιάζουν με τις ζώνες για τις οποίες Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν θέτοντας θέμα εξορύξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά «στην συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Όταν προστίθεται ότι «προσβλέπουν στη σφυρηλάτηση νέων συνεργασιών» ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα με ποιόν; Με τους Τούρκους που έχουν οριοθετήσει «οικόπεδα» για έρευνες και εξορύξεις δίπλα;

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των αγωγών. Και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως ενώ γίνεται λόγος για τον East Med, η αμερικανική πλευρά δεν παραλείπει να συγχαίρει την Ελλάδα για την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP και την κατασκευή του Διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας. Όσο για τον East Med, αυτός τοποθετείται στα έργα υποδομής, τα οποία θα υποστηριχθούν υπό την προϋπόθεση ότι είναι «εμπορικά βιώσιμα». Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν προσδιορίζεται. Η έκφραση που χρησιμοποιείται όμως αφήνει πολλά περιθώρια ελαστικών ερμηνειών, πέρα από το ότι υπόκειται σε πολλές εξωγενείς παραμέτρους που διαφοροποιούν τα δεδομένα κατά τρόπο εξαιρετικά ασύμμετρο.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα

Θα πρέπει επίσης να γίνει αναφορά στην στάση του Ισραήλ, διότι τον τελευταίο καιρό έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες συνεργασιών όσον αφορά στην ενεργειακή εκμετάλλευση της ανατολικής Μεσογείου. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα. Χθες ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσσι Αμράνι μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο. Ρωτήθηκε αν κατά την άποψή του τα νησιά έχουν δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την χώρα του, διότι αφ’ ενός δεν έχει νησιά και αφ’ ετέρου δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Απέφυγε εξ άλλου να καταλογίσει στην Τουρκία ευθύνες για τις προκλητικές της ενέργειες. «Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως αιτία τριβών» είπε. Έτσι διέλυσε κάποιες ψευδαισθήσεις. Ψευδαισθήσεις διαλύει και ο διάλογος με τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου

Για αυτό και παραθέτουμε το κείμενο της ανακοίνωσης που εξεδόθη από την Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου για Ενεργειακά Θέματα, τονίζοντας τα σημεία που οδηγούν στα ανωτέρω συμπεράσματα:

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 29 Ιουνίου 2020, τη 2η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου για Ενεργειακά Θέματα. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές, κ. Francis R. Fannon, ο Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Mark Menezes, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κωσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν για την υποστήριξη της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συνεργαστούν με περιφερειακούς εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο για την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων και για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Η Ομάδα Εργασίας Ενέργειας χτίζει πάνω στην σταθερά αυξανόμενη διμερή συνεργασία σε συνέχεια των συναντήσεων του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας το Δεκέμβριο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των ΗΠΑ για συμπεριληπτικές συνεργασίες που φέρνουν εγγύτερα τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, και τα δύο μέρη εξέφρασαν τη σταθερή ισχυρή υποστήριξή τους για τον μηχανισμό 3 + 1 και για το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (East Mediterranean Gas Forum). Συζήτησαν, επίσης, τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την πανδημία COVID-19. Κάθε πλευρά επανέλαβε τη σημασία της διαφοροποίησης στον ενεργειακό τομέα, που αναδείχθηκε από την πρόσφατη διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας υπογράμμισαν την ανάγκη όπως όλα τα κράτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Fannon εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP), την υποστήριξη για τη συνέχιση της κατασκευής του Διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και για την επίτευξη προόδου στο έργο της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, καθώς, επίσης, και στη διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι εμπορικά βιώσιμες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλάβουν νέα έργα υποδομής όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed).

Η Ομάδα συζήτησε, επίσης, δυνητικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες στην αγορά πετρελαίου και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό αναδείχθηκε από τις νέες ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις που δημιουργούνται από το Development Finance Corporation (DFC) των ΗΠΑ. Αμφότερες πλευρές χαιρέτισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε δύο θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και προσβλέπουν στη σφυρηλάτηση νέων συνεργασιών σε αυτόν τον τομέα. Οι δυο πλευρές συζήτησαν, επίσης, τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπό το φως του πρόσφατα επικυρωμένου ελληνικού νόμου περί του ‘Εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’. Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου».

Πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίδυμο – φωτιά στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος!

Απίστευτη επίδειξη δύναμης από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Εμφανίστηκαν αγκαλιά στον...

Λαβωμένος ο «Καίσαρας» Πατέλης στο Κολωνάκι

Εχασε τη μάχη ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης, ο οποίος...

Καθηλωμένο το πανελλήνιο από τα τεκταινόμενα στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Οι εξελίξεις στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κιν Αλ, πρώην Ελιάς, σε συνεργασία με...

«Παραπληροφόρηση» – Έτσι απάντησε το ΥΠΕΞ στη θρασύτατη τουρκική ανακοίνωση μετά την πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη

Με αναφορά και στο NATO η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - Για «νευρικότητα και αδιέξοδο» της Τουρκίας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Yeni Safak: Αφερέγγυος ο Μητσοτάκης

Με τίτλο «Ο Μητσοτάκης έμεινε από φερεγγυότητα (σ.σ. και όχι από… πίστωση όπως μεταφράστηκε...

Το «υβριδικό» σκάνδαλο της ΔΕΗ στην Ικαρία!

Πώς ένα «18μηνο» πρότζεκτ του 2008 παραμένει ανολοκλήρωτο, ενώ ο προϋπολογισμός, από 17.497.000€, έχει ξεπεράσει τα 40.000.000€

Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στα ψίχουλα του Fuel Pass

Με μέτρα-παρωδία επιχειρεί η κυβέρνηση να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου για την ασυγκράτητη...

Μισόλογα του Οικονόμου για το πάρτι εκατομμυρίων των golden boys της ΔΕΗ

Με μισόλογα απάντησε στην ερώτηση της «δημοκρατίας» για τη θέση της κυβέρνησης στο «πάρτι...

Όλο το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!

Ο γνωστός ήλιος του ΠΑΣΟΚ τελικά… μέθυσε κι ούτε καν ακουγόταν χθες το απόγευμα...

Κουφέτα στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο έρωτας που γεννήθηκε στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε γάμο και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Νεκρός 38χρονος επιχειρηματίας μέσα στο κατάστημά του στους Αγίους Θεοδώρους

«Πάγωσε» η τοπική κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων, μετά την...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Έσκασε «βόμβα» από τον Τριανταφυλλόπουλο: Υπόθεση βιασμού με «συνταγή» Μπίκα…

Ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ