Σάββατο 12/6/2021

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδομεί το «νομικώς ανυπόστατο» τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Παυλοπούλος μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιου Δικαίου (EPLO) με θέμα: «Το νομικώς ανυπόστατο του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και οι εντεύθεν νομικές συνέπειες στο πεδίο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».  

«Το ‘τουρκολιβυκό μνημόνιο’ της 27.11.2019 στερείται στοιχειώδους νομικού κύρους, τόσο λόγω του τρόπου σύναψής του κατ’ ευθεία παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης της Βιέννης, όσο και λόγω της κατάφωρης παραβίασης ουσιωδών διατάξεων της Σύμβασης του Montego Bay του 1982, ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ», επεσήμανε αρχικά ο κ. Παυλόπουλος.

Για να συνεχίσει αναφερόμενος στο πολιτικό καθεστώς της Λιβύης:

«Ειδικότερα, το  ‘τουρκολιβυκό μνημόνιο’ έχει συναφθεί κατά παράβαση κανόνων ‘θεμελιώδους σημασίας’ του εσωτερικού Δικαίου της Λιβύης, ήτοι χωρίς την σύμπραξη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κράτους αυτού, ακόμη δε περισσότερο με ρητή δήλωση του Προέδρου της περί μη αναγνώρισης του ‘μνημονίου’ τούτου».

Επίσης, ο τέως ΠτΔ με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο εξήγησε την ακυρότητα αυτού του μνημονίου:

«Κατά την ορθή δε ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 46 παρ. 1 της Σύμβασης της Βιέννης, σύμφωνα και με την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η ως άνω πλημμέλεια καθιστά το ‘τουρκολιβυκό μνημόνιο’ νομικώς ανυπόστατο και ανίκανο να παραγάγει έννομα αποτελέσματα στο πεδίο της Διεθνούς Κοινότητας, άρα και έναντι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, και κατ’ ουσίαν αυτή την φορά, το ‘τουρκολιβυκό μνημόνιο’ επιχειρεί οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζοντας τόσο κατάφωρα ουσιώδεις, εν προκειμένω, διατάξεις της Σύμβασης του Montego Bay του 1982 -πρωτίστως ως προς την ΑΟΖ του Καστελορίζου, της Καρπάθου, της Ρόδου και της Κρήτης- όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ώστε συνιστά πρωτόγνωρο αρνητικό παράδειγμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας».

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου για το «νομικώς ανυπόστατο» τουρκολιβυκό μνημόνιο:

ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ