Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» – Αυτή είναι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης- Τι παίρνει η Ελλάδα (video)

Must Read

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ και το Ταμείο Ανάκαμψης μετά από πενταήμερο μαραθώνιο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ταμείο, το οποίο θα αποτελείται από επιχορηγήσεις 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ, θα επισυνάπτεται σε νέο επταετή προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), για το οποίο οι αρχηγοί κρατών-μελών κατέληξαν ομόφωνα- ανεβάζοντας το συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο σε 1,82 τρισ. ευρώ. Στα 70 δισ. το πακέτο για την Ελλάδα, τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής και Ταμείο Ανάκαμψης: «Θα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση τα 70 δισ. ευρώ» (video)

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε ότι είναι «λυπηρό» που ορισμένοι τομείς δαπανώνόπως τα προγράμματα υγείαςμειώθηκαν, στην τελική συμφωνία μεταξύ των ηγετών.

Οι αντιδράσεις

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε ότι η συμφωνία είναι καλό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και τη χώρα του – και ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους, ειδικά τα μέλη μπλοκ του Βορρά…

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Η Γερμανία δέχτηκε να μην αυξήσει την έκπτωση της όπως και άλλες χώρες, επομένως μειώνεται η καθαρή απόδοση των εκπτώσεών της», σημείωσε.

«Η πραγματικότητα της συζήτησης των τελευταίων ημερών είναι ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία και άλλοι, συμφώνησαν να κάνουν μεταφορές σε άλλες χώρες για να τις πείσουν», πρόσθεσε και κατέληξε: «Είναι ένας τέλειος μηχανισμός; Όχι, αλλά καταφέραμε να αλλάξουμε κάτι θεμελιώδες… που είναι να δανειζόμαστε από κοινού και να έχουμε έναν πραγματικό μηχανισμό μεταφοράς».

Η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι ήταν «πολύ χαρούμενη» με τη συμφωνία και «ανακουφίστηκε» από το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία.

Είπε ότι οι ιδιαίτεροι καιροί απαιτούν ιδιαίτερες προσπάθειες – σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής είχε επίσης «εξωπραγματική» διάρκεια.

Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες, γι ‘αυτό και διήρκεσαν τόσο πολύ και ότι μπροστά υπάρχουν και δύσκολες συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας έστειλε ένα «καλό μήνυμα» στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν εντός των κόκκινων γραμμών της χώρας του και δεν θέτει προηγούμενο για μελλοντική συγκέντρωση χρεών στην ΕΕ.

Κατά συνέπεια, αρνήθηκε να μιλήσει για μια «ιστορική» συμφωνία, όπως ορισμένοι άλλοι ηγέτες της ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτός είναι ένας όρος που δεν θα χρησιμοποιούσα».

Ο Ρούτε επαίνεσε το μοντέλο διακυβέρνησης της συμφωνίας, το οποίο δίνει στην Ολλανδία (ή σε οποιαδήποτε χώρα) τη δυνατότητα για «επείγον φρενάρισμα» στις πληρωμές εάν πιστεύει ότι μια κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές της υποσχέσεις.

Αυτό ήταν επίσης προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε: «Η Επιτροπή βλέπει επίσης ότι το φρένο έκτακτης ανάγκης τη βοηθά να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις με χώρες.»

Ολόκληρο το κείμενο τη συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ (στα αγγλικά):

210720-euco-final-conclusions-en

Δείτε επίσης: Σύνοδος Κορυφής- Κόβουν από παντού για να φτάσουν σε συμφωνία -Οι υποχωρήσεις του Μισέλ

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This