Τα 12 μίλια στο Ιόνιο «κλειδί» για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Must Read

Τα επόμενα βήματα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και η αντίστοιχη κίνηση στην Κρήτη, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση της επέκτασης των χωρικών υδάτων μας από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, συνεπάγεται και αύξηση της επικράτειας όπου ασκεί κυριαρχία η Ελλάδα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η επέκταση αυτή λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020. Επισημαίνεται δε ότι δεν επηρεάζει την οριοθέτηση των εν λόγω θαλασσίων ζωνών. Για την επέκταση αυτή η Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που προωθεί με τις δύο γειτονικές της χώρες, ενημέρωσε εγκαίρως τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Αλβανίας».

Θα χαραχθούν ευθείες γραμμές

Η υλοποίηση της επέκτασης θα ψηφιστεί με νόμο που θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν: «Το κλείσιμο των κόλπων δημιουργεί στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας “εσωτερικά ύδατα” όπου η κυριαρχία που ασκείται από τη χώρα είναι αντίστοιχη με εκείνη που ασκείται στο έδαφός της. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριό της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους τους. Σημειούται, πάντως, ότι συνεχίζει να ισχύει ο κανόνας της “αβλαβούς διέλευσης” των αλλοδαπών πλοίων από τα χωρικά ύδατα, ως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

(πηγή: «δημοκρατία»)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This