B. Κοντοζαμάνης: «Το τεστ κορωνοϊού παραμένει δωρεάν για όλους στη χώρα – Προσωρινή η έλλειψη σε αντιδραστήρια»

Must Read

Πρόθυμος να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με την ανάθεση των τεστ κορωνοϊού σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, ήταν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.   

Το κόστος για τη διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα είναι ενιαίο για το κράτος με κοινό τιμολόγιο, σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, απαντώντας στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί ανάθεσης των τεστ κορωνοϊού για όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας σε συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, αφού αποσαφήνισε πως με τις διατάξεις των άρθρων των δύο ΠΝΠ του Αυγούστου τακτοποιούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τα εργαστήρια του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που κάνουν τα τεστ ανίχνευσης Covid-19 και όχι ιδιωτικών εργαστηρίων, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι, πλέον, το κόστος στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τη αρχή της πανδημίας, ενώ εξήγησε ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «δεξαμενοποίησης» (σ.σ.: σε ένα αντιδραστήριο αναλύονται περισσότερα από ένα δείγματα), προκειμένου να περιορίζουν το κόστος, το οποίο φτάνει τα 10 ευρώ ανά δείγμα.

Σχετικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων που παρουσιάστηκε, ανέφερε πως «αρχικά ο αριθμός αντιδραστηρίων που είχαμε παραγγείλει ήταν 90.000. Αυτό τον αριθμό τον αυξήσαμε σε 150.000 και έτσι είχαμε και κάποιο στοκ. Όμως, το ΕΚΕΑ έκανε περισσότερα τεστ από 1.000 που μπορεί να κάνει την ημέρα, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε έλλειψη, η οποία όμως από σήμερα αποκαθίσταται». Σημείωσε, πάντως, ότι «30.000 το μήνα είναι η δυνατότητα που έχει η εταιρεία αντιδραστήρων να μας δίνει κάθε μήνα, διότι εξυπηρετεί όλο τον πλανήτη».

Παράλληλα, τόνισε πως το τεστ είναι δωρεάν για όλους στη χώρα, ενώ πραγματοποιούνται όσοι εργαστηριακοί έλεγχοι χρειάζονται. «Δεν σταμάτησαν ποτέ τα τεστ», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι «κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων τόσο δημόσιων όσο και του ιδιωτικού τομέα, για να εξασφαλίσουμε τα τεστ, αλλά στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Πολλές φορές τα νοσοκομεία έχουν μηχανήματα με αντιδραστήρια που είναι πολύ ακριβά. Το αντιδραστήριο στο ΕΚΕΑ ήταν 13 ευρώ και ήταν η καλύτερη τιμή που υπήρχε στην αγορά».

Αναφορικά, τέλος, με τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υφυπουργός επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις των επιτροπών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This