Ευθυγραμμιστήκαμε με το State Department: Και διπλωματικός και στρατιωτικός διάλογος με την Τουρκία

Must Read

Tα ρήματα, τα επίθετα  και τα ουσιαστικά που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσφωνήσει τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο  κατά την επίσκεψή του στην 115 πτέρυγα Μάχης στα Χανιά ήταν διαλεγμένα ένα και ένα.

Ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «ΕΣΤΙΑΣ» βασίζεται ακριβώς σε αυτά.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας ενώπιον του κυρίου Πομπέο αφού κατήγγειλε με δριμύτητα την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, αφού κατήγγειλε «τις εκτός Διεθνούς Δικαίου προκλητικές  ενέργειες και την ακραία ρητορική που φορτίζει το κλίμα» και αφού  τόνισε ότι «οι ενέργειες αυτές και στα νερά της Κύπρου είναι αντίθετες με τις αξίες του δυτικού κόσμου» ανέλαβε έπειτα ενώπιον του κυρίου Πομπέο  δύο μείζονες δεσμεύσεις.

Η πρώτη: Όχι μονομερείς ενέργειες. Όπως είπε «οι ελληνικές θέσεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του  State Department: Όχι σε μονομερείς ενέργειες». Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε απευθυνόμενος στον κύριο Πομπέο:«Γνωρίζετε τη ετοιμότητα μας τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε να έχουν αποτέλεσμα όσο και για την τεχνική διαδικασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Με  άλλα λόγια ο διάλογος επεκτείνεται εκτός από τους διπλωμάτες και σε επίπεδο στρατιωτικών κάτι που επιθυμούσε σφόδρα η Τουρκία όπως προκύπτει από τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις του εξ απορρήτων συμβούλου του κυρίου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν (ο μόνος όρος που δεν φαίνεται να υιοθετείται είναι η διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου).

Δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει πλήρης ομοφωνία εντός της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την επιλογή του ΝΑΤΟ  ως φόρουμ ελληνοτουρκικού διαλόγου καθώς στο παρελθόν σε κλειστές συσκέψεις και στο Μέγαρο Μαξίμου είχε χαρακτηριστεί «ακατάλληλο φόρουμ». Όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός, που δείχνει αποφασισμένος να δώσει αποφασιστική ώθηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις, «είναι η ώρα της διπλωματίας».

Πριν φθάσει στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός περιέγραψε με καθαρότητα τον ρόλο της Ελλάδας στην συμμαχία απέναντι στην Ρωσία. Ο κύριος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Θεσσαλονίκη «δυναμικό ορμητήριο»,  για Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη το λιμάνι της οποίας μαζί με της Καβάλας θα ιδιωτικοποιηθεί καθίσταται «κόμβος μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη» ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στον νέο περιφερειακό οργανισμό  East Med Gaz Forum  στον οποίο μετέχουν Κύπρος, Ισραήλ, Γαλλία, Ισραήλ, ΕΕ, Αραβικά Εμιράτα κ.α.

Μαζί με την Σούδα στην οποία θα ελλιμενίζεται στο μέλλον σε σταθερή βάση το ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams και το Στεφανοβίκειο, στο οποίο έκανε ειδική αναφορά ο κ.Πομπέο, αποτελούν τα στρατηγικά σημεία από όπου θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία.

Απαντώντας στην προσφώνηση Μητσοτάκη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών υπήρξε εξαιρετικά ευγενικός προς τον Έλληνα ηγέτη («είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της χώρας και την στρατιωτική ηγεσία») αλλά εξαιρετικά φειδωλός στα ελληνοτουρκικά. Η λέξη «Τουρκία» δεν βγήκε από το στόμα του αν και ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις πολιτικές της Άγκυρας ακόμη και στα νερά της Κύπρου.

Ήταν τόση η αγωνία των ΗΠΑ μην φορτίσουν τον Ερντογάν ώστε με δική τους απόφαση δεν επαναλήφθηκε στην κοινή δήλωση η παράγραφος της δηλώσεως του Οκτωβρίου 2019 για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή που προκαλούν ένταση».

Η εκτίμηση της «Εστίας» ότι η επίσκεψη Πομπέο είχε στο επίκεντρο πρωτίστως την Ρωσία  (μαζί με την Κίνα) και όχι την Τουρκία, επιβεβαιώθηκε από την μακρά αναφορά του στην Μόσχα. Στην εξάλεπτη παρέμβαση του (11λεπτη ο πρωθυπουργός) αφού ζήτησε από την Ελλάδα να μετάσχει στον σοβαρό διάλογο εντός του ΝΑΤΟ, επιτέθηκε ευθύς αμέσως στην Μόσχα και στο Πεκίνο. Στην Ρωσία  γιατί όπως  κατήγγειλε «αποσυντονίζει την ισορροπία στην περιοχή της Λιβύης» και διότι διαδίδει « fake news» για την πανδημία και τον κορωνοιό.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά ο κ. Πομπέο κάλεσε την Ελλάδα να υποστηρίξει την προμήθεια του αμερικανικού φυσικού αερίου «στον αντίποδα της  Gazprom».  Στιγμάτισε επίσης την κινεζική επιθετικότητα αναφερόμενος στο 5G.  Στην πραγματικότητα όμως είχε το νου του στον επόμενο σταθμό της επίσκεψής του στην Ιταλία. Οι Κινέζοι αγόρασαν αιφνιδιαστικώς το λιμάνι του Τάραντα δίπλα στην βάση του ΝΑΤΟ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This