Επίσκεψη Πομπέο: Πολλά τα «καλοπιάσματα», αλλά από ουσία… ξηρασία! Οι δηλώσεις και τα παραλειπόμενα (video)

Must Read

«Πολύ κακό για το τίποτα» αποδεικνύεται η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και οι κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, ήταν το επιστέγασμα αυτού.

Παρακολουθήσαμε από μια, την «αποθέωση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και από την άλλη, την αποθέωση της ελληνικής φιλοξενίας από τον Πομπέο, ο οποίος μάλιστα ήταν τόσο ενθουσιασμένος από τη φιλοξενία στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, που ξεκίνησε και τις δηλώσεις του με αυτό («τόσο καλοί οικοδεσπότες»), επιβεβαιώνοντας ότι το greek hospitality είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας.

Και μετά τα καλοπιάσματα, ήρθε μια ακόμη ξεκάθαρη δήλωση του τρόπου αντιμετώπισης της χώρας μας από τις ΗΠΑ: ως «ανάχωμα» στη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για την προμήθεια αερίου που θα είναι αντίποδας στην Gazprom». Πόσο πιο λιανά να το έκανε δηλαδή ο Πομπέο;

Όσο για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας; Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη (γιατί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν ασχολήθηκε καν) ήταν πιο… τρυφερή κι απ’ την καρδιά ενός μαρουλιού. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στην αμερικανική πλευρά και τις συνόψισε, όπως είπε, σε τέσσερις λέξεις: Όχι σε μονομερείς ενέργειες.

Μια φορά και… σύντομη

Μάλιστα, έβαλε κι έναν… ποιητικό τόνο στο μήνυμά του: «Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητας… Το Διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι πυξίδα όλων μας… Τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας». Επίσης, σε αντίθεση με την τελευταία του ομιλία στον ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά αναφέρθηκε στην Κύπρο. Μια φορά και σύντομη. Μιλώντας για τις ενέργειες της Τουρκίας «που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».

Με λίγα λόγια τι μάθαμε μέχρι τώρα; Ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα με την Τουρκία, αφού κανείς από τους δύο δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα, ότι η φιλοξενία της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Πομπέο και τη σύζυγό του ήταν εξαιρετική και ότι η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από την αμερικανική.

Α και μια… κανονική είδηση, ότι η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel «Woody» Williams, ενός εκ των μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ. Με την υποσημείωση του Πομπέο: «Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη».

Αν θέλουμε να κάνουμε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, αυτή ίσως συνοψίζεται σε μια λέξη: business. Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα έχει δεθεί για τα καλά στο αμερικανικό άρμα (η αναφορά του Πρωθυπουργού στα λιμάνια και τις υποδομές δεν ήταν τυχαία) και ότι παίζει καλά το ρόλο της στα Βαλκάνια, στηρίζοντας την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (μην ξεχνάμε την «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών), έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ρωσικής… εκτροπής στα κράτη αυτά.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μησοτάκη

«Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.

«Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων». Επισήμανε ότι ο κ. Πομπέο «κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a-priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμένει η σταθερή πυξίδα για όλους».

«Άλλωστε γνωρίζει και ο ίδιος την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας».

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε: «Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας».

Για τη σημασία της Σούδας: «Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης».

Για το τι περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ: «Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία».

Και πρόσθεσε: «Διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».

Ο Κ.Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη, αναφέροντας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια: «Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα Βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία. Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνεργασία των δύο χωρών. «Αξιότιμε υπουργέ των Εξωτερικών, αγαπητέ φίλε Μάικ η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε ένα ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, δρομολογώντας νέες προοπτικές για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών» είπε και προσέθεσε:

«Είμαι σίγουρος ότι και εσύ αντλείς από την Κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα μεγάλα ιδανικά που έκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα. Την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη. Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, μια επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την αμερικανική επανάσταση και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα κοινό απολογισμό όσων έγιναν αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί και αυτά είναι πολλά».

Η τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι «είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία».

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου «USS Hershel «Woody» Williams» στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This