Παρασκευή 25/6/2021

Πάει Αρμενία ο Δένδιας – Το ΥΠΕΞ αποδοκιμάζει την Τουρκία και ζητά διεθνή παρέμβαση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος της κλιμάκωσης της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, επίκειται και προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.

H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς».

«Η επιστολή του Νίκου Δένδια σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του Zohrab Mnatsakanyan, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Mnatsakanyan μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει με την αποδοκιμασία κάθε παρέμβασης που υποδαυλίζει την ένταση και καλεί την Τουρκία να απέχει από σχετικές ενέργειες: «Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων. Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ