Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Στη Βουλή οι καταγγελίες κατοίκων της Τριφυλίας για ζημιές από τσακάλια και αγριογούρουνα!

Τα τσακάλια επιτίθενται κατά κοπαδιών, ενώ τα αγριογούρουνα καταστρέφουν τις καλλιέργειες

Την προστασία των κτηνοτρόφων και καλλιεργητών της Μεσσηνίας ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο Κυριάκος Βελόπουλος, ύστερα από καταγγελίες στο κόμμα του από κατοίκους της περιοχής της Τριφυλίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των τσακαλιών που επιτίθενται κατά κοπαδιών και προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημία στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, αγρότες από ολόκληρη τη Μεσσηνία διαμαρτύρονται για την αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων, τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειες και κυκλοφορούν πλέον μέσα στα χωριά.

Η αύξηση των δύο ζωικών ειδών οφείλεται, όπως έχει διαπιστωθεί, τόσο σε δημογραφικού χαρακτήρα αίτια (π.χ. μετανάστευση, μείωση αριθμού κυνηγών και κτηνοτρόφων), όσο και σε δυσμενείς οικονομικές μεταβολές που έχουν οδηγήσει στην ερημοποίηση της υπαίθρου της Μεσσηνίας τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η ισορροπία στη μεσσηνιακή ύπαιθρο να έχει ανατραπεί υπέρ των άγριων ζώων και κατά της ανθρώπινης δραστηριότητας!

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς καταλήγει ως εξής:

«1. Προτίθεστε να προβείτε σε λεπτομερειακή καταγραφή των ως άνω καταστροφών, που προκαλούνται σε κτηνοτρόφους και αγρότες, εξετάζοντας το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων προς τους τελευταίους, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των τσακαλιών και αγριογούρουνων, που προκαλούν τις άνω καταστροφές, είναι οι μεγαλύτεροι που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

2. Προτίθεστε να προβείτε σε στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μειωθεί ελεγχόμενα η ανωτέρω πανίδα, χωρίς να απαλειφθεί ο πληθυσμός τσακαλιών και αγριογούρουνων στην άνω περιοχή;».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ