Σύνοδος Κορυφής: Ξεκάθαρη θέση για την Τουρκία ζητούν Ελλάδα και Κύπρος – Αποχώρησε η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις

Must Read

Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το πρώτο θέμα, το οποίο συζητούν οι ηγέτες αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, ενώ θα συζητηθεί και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν αποχώρησε από τις εργασίες της Συνόδου για προληπτικούς λόγους, μιας και είχε επαφή με βουλευτή της που βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.

«Στο τραπέζι θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ανέφερε προσερχόμενος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

Η Ελλάδα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε. να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία και να αποτυπωθεί αυστηρά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η συμπεριφορά της θα έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει αυτή την ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ζητά ξεκάθαρη θέση της ΕΕ προς την Τουρκία ότι οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν. Στην ίδια γραμμή και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία. Ακόμη και όσες χώρες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει διαψεύσθηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Το κλίμα δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε».

Η αποχώρηση της Φινλανδής Πρωθυπουργού

Η Σάνα Μάριν αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής αφότου έγινε γνωστό ότι τα προηγούμενα 24ωρα βρέθηκε στο ίδιο δωμάτιο με βουλευτή που είχε κορωνοϊό.

Η υποψία υπήρχε από την Πέμπτη και αναμενόταν ότι η ηγέτης της Φινλανδίας για προληπτικούς λόγους δεν θα συμμετείχε στις σημερινές εργασίες (η ίδια βγήκε αρνητική άλλωστε στο τεστ), αλλά εμφανίστηκε κανονικά στις αφίξεις. Ωστόσο μόλις επιβεβαιώθηκε το θετικό αποτέλεσμα του βουλευτή, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Η Μάριν ανακοίνωσε στο Twitter ότι το έκανε «ως προληπτικό μέτρο» και ζήτησε από τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν να εκπροσωπήσει τη Φινλανδία μέχρι το τέλος της Συνόδου κορυφής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This