Δευτέρα 21/6/2021

Νομοθετήθηκαν ήδη οι αποζημιώσεις επίταξης των ιδιωτικών κλινικών – Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Να επιτάξει τώρα όλες τις μονάδες (χωρίς αγορά υπηρεσιών από το κράτος και χωρίς αποζημίωση) και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο»

Το τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης (με το οποίο ζητούσε να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλίνες για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19), έληξε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ούτε ένας από τους εκπροσώπους των 10 κλινικών (διαθέτουν σύνολο περί τις 1.500 κλίνες), δεν απάντησε θετικά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) Γρηγόρης Σαραφιανός, μιλώντας στο CNN Greece εξήγησε τους λόγους της αρνητικής απάντησης στο Υπουργείο Υγείας: «Η αρνητική μας απάντηση δεν κρύβει αναλγησία, αλλά επίγνωση της σοβαρής κατάστασης. Οι ιδιωτικές κλινικές και όλο το υγειονομικό προσωπικό αυτών, δεν διαθέτουν την εμπειρία του ΕΣΥ, προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά με κορωνοϊό, επομένως ό,τι και εάν συμβεί, δηλαδή εάν υπάρξει διασπορά του ιού (καθώς στις εν λόγω κλινικές νοσηλεύονται και άτομα χωρίς κορωνοϊό), πιθανόν να επιφέρει ποινικές και αστικές ευθύνες σε βάρος των επιχειρήσεων. Επιπλέον το κόστος μίας νοσηλείας COVID-19 είναι πολύ υψηλό, προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ».

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Υπουργείο Υγείας, θα επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να τις αποζημιώσει κιόλας. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΓΓ του υπουργείου Γιάννη Κωτσιόπουλο, «αυτό προβλέπεται και έχει ήδη νομοθετήσει το υπουργείο Υγείας».

Σφοδρή η αντίδραση της αντιπολίτευσης: «Επίταξη τώρα χωρίς αποζημιώσεις»

«Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ. Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους».

ΜέΡΑ25: «Χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις»

Την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη «χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις», ζήτησε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες;», σχολιάζει. Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 δύο εξηγήσεις υπάρχουν: «Eίτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης».

ΚΚΕ: «Έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις»

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της. Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία κατανόηση από τους κλινικάρχες, να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες (χωρίς αγορά υπηρεσιών από το κράτος και χωρίς αποζημίωση) και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ