Νάντια Γιαννακοπούλου: «Το ΚΙΝΑΛ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, δεν κάνει “αντιπολίτευση του τσουρεκιού”»

Must Read

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου ξεσπαθώνει κατά του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει «αντιπολίτευση του τσουρεκιού», εν μέσω τραγωδίας.

  • Της Βίβιαν Μπενέκου 

Πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική, την τακτική και τις προτάσεις του στον δρόμο προς τη Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου του 2021.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τολμά να πει ότι θέλει αντιπολίτευση με προτάσεις και όχι μηδενιστική. Και, πάντως, όχι σαν κι αυτήν που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «αντιπολίτευση του τσουρεκιού», όπως η ίδια τη χαρακτηρίζει. Απαντώντας σε όλους αυτούς που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ανενεργό στο κόμμα, η Νάντια Γιαννακοπούλου λέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι «παρών και ενεργός».

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την οδηγήσει σε «ιδιώτευση», ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πολύ πεισματάρα. Μόνο ο θάνατος της μητέρας της κατάφερε να λυγίσει τη Νάντια, που είναι μαμά τριών κοριτσιών και σύζυγος του ηθοποιού Μάξιμου Μουμούρη. Η ίδια συγκλονίζεται όταν ακούει το «Ζεϊμπέκικο» του Διονύση Σαββόπουλου με τη Σωτηρία Μπέλλου.

Στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το Μάρτιο του 2018
  • Πρόσφατα εξέφρασες την άποψη ότι «χρειάζεται απαιτητική και δημιουργική αντιπολίτευση». Δεν είσαι ευχαριστημένη από το πώς αντιπολιτεύεται το Κίνημα Αλλαγής;

Eίπα το αυτονόητο. Μια αντιπολίτευση μπορεί να πείσει και να συσπειρώσει όχι δίνοντας απλά την εικόνα ότι πυροβολεί αδιακρίτως, λαϊκίζει, μηδενίζει τα πάντα, αλλά ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις λαθεμένες επιλογές της, και ταυτόχρονα προβάλλοντας και καλά επεξεργασμένες προτάσεις και λύσεις. Αυτό ισχύει παντού και πάντα, και πολύ περισσότερο σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων, σαν αυτήν που ζούμε τώρα. Δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ: Μοιάζει σαν ζαλισμένος, αδυνατεί να πράξει το καθήκον του ως αξιωματική αντιπολίτευση με σοβαρότητα, κάνει «αντιπολίτευση του τσουρεκιού» όταν βιώνουμε μια τραγωδία. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, προσπαθούμε να αντιπολιτευτούμε προβάλλοντας προτάσεις και ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, που μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας φάνηκε να «κοιμήθηκε» και τρέχει τώρα πίσω από τις εξελίξεις.

  • Τι λες για την επανενεργοποίηση Παπανδρέου, καθώς και για τη φημολογία για κάθοδο στην πολιτική της κόρης του, Μαργαρίτας;

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ως πρωθυπουργός, νικώντας θριαμβευτικά στις εκλογές του 2009, παρέλαβε μια καυτή πατάτα από τον Κώστα Καραμανλή. Πάλεψε για μια διετία μέσα στα κύματα, ενώ άπαντες τον πολέμησαν. Η ιστορία του, η συμβολή του, οι αλλαγές που προχώρησε μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση, αλλά και τα λάθη του θα καταγραφούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Είναι παρών, είναι ενεργός και κινείται στο πλαίσιο της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής. Είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με σημαντική διεθνή εμπειρία και παρέμβαση. Για την κόρη του, τη Μαργαρίτα, δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα, πέραν του ότι είναι ένα νέο, λαμπερό κορίτσι, με αξιόλογες σπουδές, μια νέα γυναίκα που προφανώς πολιτικοποιήθηκε και δραστηριοποιείται πρόσφατα. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα.

  • Θα θέσεις υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος; 

Έχει ανοίξει μια συζήτηση άχαρη και αποπροσανατολιστική, που τροφοδοτεί εσωστρέφεια, συνεχή δημοσιεύματα και σενάρια που δεν βοηθούν στην προσήλωση του Κινήματος Αλλαγής στη βελτίωση και ισχυροποίηση της παρουσίας του. Ταυτόχρονα, αισθάνομαι άσχημα να συζητάμε τέτοια θέματα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, όπου θρηνούμε κάθε μέρα περίπου 100 ανθρώπινες ζωές. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση. Ας περάσει ο εφιάλτης, ας επιστρέψουμε σε μια στοιχειώδη υγειονομική και οικονομική κανονικότητα, και εδώ είμαστε. Άλλωστε, στην πορεία προς τη συνδιάσκεψή μας, που έχει οριστεί για τον Νοέμβριο του 2021, έχουμε να συζητήσουμε πολλά για τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική, την εναλλακτική λύση που προτείνουμε και, ασφαλώς, για την ηγεσία.

  • Η απάλειψη του ονόματος ΠΑΣΟΚ, της βιτρίνας δηλαδή του κόμματος, έπαιξε ρόλο στις ήττες;

Ασφαλώς, το «αμπαλάρισμα» παίζει ρόλο, αλλά πάντα το μείζον είναι το περιεχόμενο. Αν κάτι πρέπει να μας απασχολήσει δεν είναι μήπως έπρεπε να υπάρχει μόνο ΠΑΣΟΚ, αλλά να επεξεργαστούμε παραπέρα τις προτάσεις μας, την ατζέντα μας, τους προσανατολισμούς μας, ώστε να πείθουμε περισσότερο και να ξανασυναντηθούμε ή να συναντηθούμε με νέες δυνάμεις και, πριν απ’ όλα, με τη νεολαία. Μπορούμε έτσι να μετατρέψουμε το ΚΙΝ.ΑΛ. στη σύγχρονη προοδευτική δύναμη της Κεντροαριστεράς της χώρας μας, σε πλήρη αντίθεση με λαϊκίστικα μορφώματα και κόμματα. Αυτή είναι η πρόκληση για μένα, κι ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις: Κανένα κόμμα, ποτέ και σε καμία χώρα, δεν δυνάμωσε, ή το αντίστροφο, επειδή απλά άλλαξε το όνομά του.

  • Πού οφείλεται η παντοδυναμία Μητσοτάκη;

Εκ φύσεως δεν μου αρέσουν φράσεις, όπως «παντοδυναμία», κ.λπ. Ωστόσο, δεν πάσχω από «πολιτική μυωπία». Υπάρχει ένας -σύμφωνα με όλους τους δείκτες- ισχυρός πρωθυπουργός, που ακόμα και τώρα, που η ΝΔ και η κυβέρνηση παρουσιάζουν σημεία αισθητών φθορών, διατηρεί υψηλή δημοφιλία και υψηλότατα ποσοστά ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Αν θέλει κάποιος να προσεγγίσει αυτό το θέμα σοβαρά, πρέπει να ξεκινήσει από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο σε επίπεδο υπερφορολόγησης, τσακίσματος της μεσαίας τάξης, χτυπήματος θεσμών, περιορισμού του πλουραλισμού, ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, κ.ά., δημιούργησαν ένα πολύ ισχυρό ρεύμα «φύγετε», το οποίο κατάφερε να εκπροσωπήσει ο νυν πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ακροδεξιό, νεοφιλελεύθερο, επικίνδυνο κόμμα, και τώρα πια, ακόμα και κοινωνικές κατηγορίες που έχουν ενστάσεις κατά πολιτικών της κυβέρνησης δεν αλλάζουν άποψη για το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ όσα πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο μεγάλος χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, έχουν μετατρέψει το ρεύμα «φύγετε» σε ρεύμα «μην ξανάρθουν». Σε αυτά προσθέστε και την τεράστια επένδυση στην επικοινωνία της ΝΔ, και η απάντηση προκύπτει. Ωστόσο, ας μην ξεγελιέται κανείς: Όλα όσα δημιουργούν φθορές, ενστάσεις και διαμαρτυρίες κατά πεπραγμένων της κυβέρνησης θα αγγίξουν αργά ή γρήγορα αυτό το προφίλ του πρωθυπουργού.

NADIA GIANNAKOPOULOU 2020
  • Όλοι μιλούν για μελλοντικές συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ, ανάλογα με το ποιος θα κινεί τα νήματα στην ηγεσία. Ισχύουν όλα αυτά; 

Για το Κίνημα Αλλαγής, η πρόκληση δεν είναι να «αγαπάει» κάποιο κόμμα περισσότερο από κάποιο άλλο. Η πρόκληση είναι να αποσαφηνίσει περαιτέρω τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική, την τακτική, τις προτάσεις του, ώστε να στηρίζεται και να εμπεδώνεται η αξία ενός σύγχρονου προοδευτικού, αντιλαϊκιστικού, μεταρρυθμιστικού κινήματος, που θα εμπνέει τις πιο ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό προσπαθούμε, και στην πορεία προς τη συνδιάσκεψή μας τον Νοέμβριο του 2021 θα κάνουμε ακόμα πιο σαφή βήματα.

  • Γιατί διακινήθηκαν σενάρια μετακίνησής σου στη ΝΔ; Έγινε κρούση από τους νεοδημοκράτες;

Είμαστε η χώρα όπου γεννήθηκε ο Αίσωπος, όπου έχουν γραφτεί εξαιρετικά παραμύθια και, γενικά, ως λαός μάς αρέσει η παραμυθία. Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ, είμαι βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και δίνω όλες μου τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η παράταξή μου. Τελεία.

  • Διαστάσεις έχει πάρει όλη αυτή η ιστορία για τη συνεπιμέλεια των γονιών.

Το πρόβλημα αυτό είναι πολυσύνθετο, ευαίσθητο και πολύπλοκο. Όταν το σχετικό σχέδιο νόμου έρθει στη Βουλή, θα τοποθετηθώ με σαφήνεια, με βάση και το τι θα συναποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας. Πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοί μου απ’ όλες τις πτέρυγες θα σταθμίσουν το λογικά, κοινωνικά και νομικά ορθό, βάζοντας μπροστά το καλό του παιδιού πρωτίστως και δεν θα λειτουργήσουν σε καθεστώς πίεσης.

Κεφάλαιο κορωνοϊός. Πώς το βιώνεις σε προσωπικό επίπεδο;

Όπως η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες. Είμαστε όλοι στο σπίτι και λειτουργούμε υπό καθεστώς τηλεργασίας στις επιτροπές της Βουλής, τηλεκπαίδευσης τριών παιδιών και τηλεδραστηριοτήτων τους, τηλεπικοινωνίας με τους φίλους μου στη δυτική Αθήνα, τηλεδιδασκαλίας του Μάξιμου στη δραματική σχολή… Απίστευτες καταστάσεις!

  • Αυτό το πάθος που έχεις για την πολιτική είναι επίκτητο ή βρίσκεται στο DNA σου;

Ίσως να με επηρέασε καταλυτικά η έντονη πολιτική δραστηριότητα του πατέρα μου, του «μέντορά» μου, που δημιούργησε ένα σταθερά πολιτικό κλίμα και μέσα στο σπίτι. Σίγουρα, επίσης, από πολύ μικρή ηλικία δραστηριοποιήθηκα κοινωνικά και πολιτικά, και φαίνεται να έχω βαθιά μέσα μου αυτή τη διάθεση ενασχόλησης και προσφοράς.

με τον σύζυγό της, Μάξιμο Μουμούρη
  • Ο Μάξιμος πώς τοποθετείται στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον πολιτισμό και στα θέατρα;

Ο Μάξιμος, όπως και όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού, σίγουρα δεν αισθάνεται και ιδιαίτερα ευτυχισμένος από το χτύπημα της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, από την απουσία της επαφής με το κοινό, από την τεράστια πίεση, τόσο την οικονομική όσο και τη δημιουργική, που δέχονται, από την ανησυχία για το μέλλον, που είναι τελείως θολό…

  • Τι μαμά είσαι για τα τρία κορίτσια σου;

Δεν είναι εύκολο να είσαι μαμά τριών κοριτσιών, όταν τρέχεις, συχνά πνίγεσαι από υποχρεώσεις. Ωστόσο, τα παιδιά μου είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, και σας διαβεβαιώνω ότι είμαι μια κλασική Ελληνίδα μάνα, κοντά στις κόρες μου, κοντά στην οικογένειά μου, που μαγειρεύει καθημερινά, διαβάζει τα παιδιά της και κάνει ό,τι ακριβώς και όλες οι άλλες μαμάδες. Ευτυχώς, βέβαια, έχω πάντα την πολύτιμη βοήθεια του άντρα μου, αλλά και της αδερφής μου.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό του Μάξιμου Μουμούρη;

Ως μισός Ιταλός από τη μητέρα του, λατρεύει την ιταλική κουζίνα, και ειδικά τις μακαρονάδες και το ριζότο.

  • Μοιάζεις πάντοτε ψύχραιμη και στιβαρή. Υπάρχει κάτι που θα σε «τσαλάκωνε» ή θα σε λύγιζε;

Δεν περνάω και δεν περνάει εύκολα κανείς που ασχολείται με την πολιτική. Είναι δύσκολη επιλογή, δύσκολος ο δρόμος. Υπάρχουν στιγμές που ως άνθρωπος βρίσκεσαι μπροστά σε διλήμματα. Αν κάτι δεν αντέχω, είναι η υποκρισία, το ψέμα, τα αόρατα χτυπήματα. Είμαι όμως και θα είμαι εδώ, με πίστη ότι μπορώ να προσφέρω, και δεν θα επιτρέψω τίποτα να με οδηγήσει σε «ιδιώτευση». Κατάγομαι από την Καλαμάτα, αλλά και από το Μεσολόγγι, και διαθέτω πολύ πείσμα, ξέρετε… Το μόνο, πάντως, που με λύγισε και με «τσαλάκωσε» μέχρι στιγμής ήταν ο θάνατος της μητέρας μου.

  • Τι ακούς από ελληνικό τραγούδι;

Το «Ζεϊμπέκικο» του Διονύση Σαββόπουλου με τη Σωτηρία Μπέλλου. Κάθε, μα κάθε φορά που το ακούω, με συγκλονίζει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This