Σύνοδος Κορυφής: Προσχέδιο συμπερασμάτων γεμάτο «θα» και «αν» για την Τουρκία… Υποταγή και απογοήτευση

Την ίδια στιγμή η Τουρκία δρα ανεξέλεγκτη: φτιάχνει 5 σταθμούς παρακολούθησης στην Αν. Μεσόγειο, όπως έγραψε από πολύ νωρίς το newsbreak.gr

Must Read

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (ξεκινά την Πέμπτη) που διέρρευσε, απέχει έτη φωτός από αυτό που θα επιθυμούσαν Ελλάδα και Κύπρος και αν είναι ενδεικτικό των προθέσεων (που είναι) της ΕΕ, τότε για μια ακόμη φορά η Ένωση θα υποταχθεί στις γερμανικές προσταγές εξυπηρέτησης του σουλτάνου.

Λεκτικές καταδίκες για τις προκλήσεις της Τουρκίας και αναφορά στο ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ ΘΑ «προετοιμάσει επιπλέον προσθήκες» στον κατάλογο κυρώσεων που έχει ήδη καταρτιστεί από το 2019 και «εάν χρειαστεί, θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κυριάκου Πενηνταέξ για το κυπριακό sigmalive.com δεν γίνεται καμία αναφορά σε τομεακές κυρώσεις στην Άγκυρα, που είναι το ζητούμενο.

Στην παράγραφο για την Ανατολική Μεσόγειο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις και εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της προηγούμενης απόφασής του. Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021».

Κυπριακές πηγές ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τους συνεργάτες του, αφού μελέτησαν το προσχέδιο έχουν ετοιμάσει αριθμό τροποποιήσεων και υπάρχει αισιοδοξία στην Λευκωσία ότι οι περισσότερες θα περάσουν, πλειοψηφικά.

Δίνεται έμφαση στο να περιληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων ειδική αναφορά για την Αμμόχωστο και για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες επηρεάζουν το σύνολο της Ευρώπης και όχι μόνο την Κύπρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των Κυπρίων, Γαλλία και Αυστρία ετοιμάζονται να θέσουν θέμα τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία και Ελλάδα και Κύπρος, βεβαίως, θα τις υποστηρίξουν, αλλά η αντίσταση του φιλοτουρκικού μπλοκ (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Μάλτα) πιθανόν να καταφέρει την επανεξέταση του θέματος τον Μάρτιο!

Τι λέει το Politico για «μπλόκο στα τουρκικά πλοία» και πως καταλήγουμε στα λόγια του αέρα

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico, υποστηρίζει ότι η απόφαση της Συνόδου θα καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει επιπρόσθετες λίστες για επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους για τις ερευνητικές δραστηριότητες. To προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico θα καλεί το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί να εργασθεί προς διεύρυνση του σκεπτικού της απόφασης».

Σύμφωνα με κορυφαίο Eυρωπαίο αξιωματούχο, μία πιθανή επιλογή είναι να καταστούν λιμάνια και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη προσβάσιμες σε τουρκικά πλοία που εμπλέκονται σε έρευνες.

Βάσει του προσχεδίου, η όποια απόφαση θα σημειώνει την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις σεισμικές δραστηριότητές του, με την πρόταση που ακολουθεί να διαλύει την όποια αναμονή σοβαρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές να λειτουργήσουν. Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο», είπε άλλος διπλωμάτης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η ΕΕ θα μείνει στα λόγια και δεν θα προσχωρήσει σε έργα.

Οι τουρκικοί σταθμοί παρακολούθησης στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δρα ανεξέλεγκτη, εξαγγέλλοντας την κατασκευή πέντε πύργων ελέγχου πλοίων (σταθμούς παρακολούθησης) στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως σας είχε ενημερώσει από πολύ νωρίς το newsbreak.gr (Η Τουρκία στήνει παρατηρητήρια σε Αν. Μεσόγειο και κατεχόμενα για να παρακολουθεί τα πλοία)

Τουρκικά ΜΜΕ έγραφαν ξανά σήμερα για πέντε «πύργους ναυτικής κυκλοφορίας», στις ακτές της και στα Κατεχόμενα, «προκειμένου η Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο». Τρεις από αυτούς τους σταθμούς θα είναι στα κατεχόμενα και οι άλλοι δύο στην Τουρκία, στην Αντιόχεια και την Μερσίνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This