Πέμπτη 17/6/2021

Οι Γερμανοί ευχήθηκαν στον Κοτζιά με… ύμνο

Γράφουν: «Συγκαταλέγεται στους λίγους Έλληνες υπουργούς Εξωτερικών του πρόσφατου παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κάτι χειροπιαστό»

Τα 70ά γενέθλιά του είχε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ποιος τον θυμήθηκε;

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η οποία μάλιστα σε έναν… ύμνο της αντί για ευχή προφανώς, προς τον πρώην ΥΠΕΞ, γράφει μεταξύ άλλων, ότι θα τα γιορτάσει «όπως πάντα χωρίς αλκοόλ, αλλά γνωρίζοντας ότι συγκαταλέγεται στους λίγους Έλληνες υπουργούς Εξωτερικών του πρόσφατου παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κάτι χειροπιαστό». Αν έχει τέτοιους φίλους…

Γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο:

«Υπάρχει εξωτερική πολιτική που τροφοδοτείται από συγκρούσεις και εκείνη που ζει από τις λύσεις, είπε κάποτε ο Κοτζιάς. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το 2015 να αναλάβει το υπ. Εξωτερικών, ο ίδιος είχε πει ότι δεν είναι το στοιχείο του να εκστομίζει επί τέσσερα χρόνια διπλωματικές φράσεις σε κομψά σαλόνια. Και πως θέλει να ασκεί εξωτερική πολιτική για την επίλυση συγκρούσεων. Όταν το 2019, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ -στον οποίο παρεμπιπτόντως δεν ανήκει ο Κοτζιάς- έχαναν τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν είχε να παρουσιάσει ιδιαίτερο έργο πέρα από μεγάλες αναταράξεις και την παρ΄ ολίγον αποπομπή από την Ευρωζώνη. Με μια εξαίρεση: προς έκπληξη ακόμη και έμπειρων παρατηρητών κατέστη δυνατόν να επιλυθεί η χρόνια […] διαμάχη με τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία για το όνομα. Με τη στήριξη του Τσίπρα ο Κοτζιάς είχε ετοιμάσει ένα έξυπνο πακέτο λύσης το οποίο αποδέχθηκαν και οι δυο πλευρές το 2018. Ο Κοτζιάς επέστρεψε στο μεταξύ στον ακαδημαϊκό κόσμο από τον οποίο και προέρχεται. Τα σημερινά του 70α γενέθλια θα τα γιορτάσει όπως πάντα χωρίς αλκοόλ, αλλά γνωρίζοντας ότι συγκαταλέγεται στους λίγους Έλληνες υπουργούς Εξωτερικών του πρόσφατου παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κάτι χειροπιαστό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ