Εσωκομματικά «μαχαίρια» στη ΝΔ λόγω του… αρώματος πρόωρων εκλογών

Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» και οι ενδείξεις

Must Read

Το… φάντασμα των πρόωρων εκλογών πλανάται πάνω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με τα εκλογικά σενάρια που αναζωπυρώνονται εσχάτως, με ευθύνη πρωτίστως των κυβερνητικών στελεχών, που προχώρησαν και στις σχετικές διαρροές, να τρομάζουν τα «γαλάζια» στελέχη.

Παρά την όψιμη επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να «παγώσει» τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές αλλά και το εκλογικό «φρένο» που έβαλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικού βήματος την Παρασκευή, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνώσας παράταξης επικρατεί πλέον ξεκάθαρα η εκτίμηση πως μετά τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού η προσφυγή στις κάλπες δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Πλέον, οι όποιες προσπάθειες των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. να πείσουν τους βουλευτές πως δεν επίκεινται κάλπες πέφτουν στο κενό, με τους τελευταίους να αντιλαμβάνονται πως η κοινωνική δυσαρέσκεια και η κόπωση από την πανδημία και τις συνέπειές της στην οικονομία ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο προς τις κάλπες.

Μάλιστα, αν και σχεδόν άπαντες στο πολιτικό σκηνικό συζητούν το ενδεχόμενο κάλπης μετά τα… μπάνια του λαού, η έντονη εκλογολογία των τελευταίων ημερών αποτελεί εφιάλτη κυρίως για τους βουλευτές της Ν.Δ. και δη της περιφέρειας, κάτι που αποδεικνύεται από τις τελευταίες κινήσεις τους, οι οποίες υποδηλώνουν ένα άγχος από την πλευρά τους να μην «πιαστούν στον ύπνο».

Μάλιστα, έχουν ήδη βγει τα εσωκομματικά μαχαίρια εν όψει της πιθανής προετοιμασίας των εκλογών, με τους βουλευτές να… ακονίζουν τα νύχια τους για τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία, όπου ο ανταγωνισμός για τις λιγοστές έδρες του εκάστοτε νομού είναι ακόμη πιο μεγάλος. Ηδη από τα μέσα Δεκέμβρη οι «γαλάζιοι» βουλευτές, εκμεταλλευόμενοι και την εορταστική ανάπαυλα, που τους επέτρεψε να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, έχουν βάλει στο φουλ τις μηχανές, στέλνοντας χιλιάδες μηνύματα στους ψηφοφόρους με ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Εξάλλου, ολοένα πληθαίνουν και οι βουλευτές που στέλνουν ενημερωτικά μηνύματα για τον… απολογισμό του έργου τους, ωσάν η κοινοβουλευτική τους θητεία να έληγε άμεσα. Δεν λείπουν μάλιστα και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους λογής λογής πολιτευτές, με βουλευτή της Ν.Δ. από τη βόρεια Ελλάδα να σχολιάζει σε πηγαδάκι πως συντοπίτης του, βουλευτής επίσης της Ν.Δ., έψαχνε αφορμές τα Χριστούγεννα για να επισκεφτεί καταστήματα και να κάνει… βόλτα στην πόλη παρά το lockdown, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους κατοίκους, καθώς ήταν άρτι αφιχθείς από την Αθήνα και δεν είχε κάνει τεστ.

Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» και οι ενδείξεις

Να σημειωθεί πως οι κάλπες είναι σταθερά το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, αποδεικνύοντας πως διανύουμε μια από τις πλέον κρίσιμες και γεμάτες εσωκομματικό παρασκήνιο «γαλάζιες» περιόδους. Οι βουλευτές «στοιχηματίζουν» μάλιστα για το πότε ακριβώς ο πρωθυπουργός θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με την εκτίμηση που επικρατεί να είναι πως θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Βορειοελλαδίτης βουλευτής δεν απέκλειε μάλιστα το ενδεχόμενο, εν όψει και των διερευνητικών εντολών, οι πρόωρες εκλογές να γίνουν «ακουσίως» λόγω εθνικών θεμάτων.

Ειρήσθω εν παρόδω, μπορεί το άρωμα εκλογών να αναδείχτηκε αρχικώς από τον ανασχηματισμό και μέσω της επιλογής του Μάκη Βορίδη για το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο υπάρχει πληθώρα σχετικών ενδείξεων, πέρα και εκτός της αλλαγής του κυβερνητικούς σχήματος. Οι οξείς τόνοι, το όλο ύφος της κομματικής αντιπαράθεσης, που θυμίζει προεκλογική πόλωση, αλλά και τα κρίσιμα νομοσχέδια -και όχι μόνο- που βρίσκονται προ των πυλών δείχνουν πως η χώρα έχει μπει σε εκλογικά μονοπάτια.

Άρωμα εκλογών αναδύεται εξάλλου και μέσα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στη Βουλή, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στη δικογραφία για τη Folli Follie, που περνά το κοινοβουλευτικό κατώφλι, και η οποία αφορά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τους νυν βουλευτές και τέως υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, και τον βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη, για τον οποίο η εισαγγελία αιτείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν προσπάθεια κατασυκοφάντησης του κόμματος και τα ίδια τα στελέχη να έχουν προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη, ωστόσο στο Μαξίμου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αναλόγως και του περιεχομένου της δικογραφίας που έρχεται στη Βουλή. Σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Τουναντίον. Προφανώς και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση θέλει ή όχι να πολώσει το κλίμα εν όψει εκλογών, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει ληφθεί ακόμη η σχετική απόφαση. Άλλωστε, σημείωναν οι ίδιες πηγές με νόημα, «εκκρεμεί και η υπόθεση του Νίκου Παππά»…

Νομοθετικός οργασμός και βροχή μεταρρυθμίσεων

Στο μεταξύ, σήμα για πρόωρες εκλογές δίνει και ο νομοθετικός οργασμός της κυβέρνησης, η οποία νομοθετεί κατά ριπάς, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστούν αρκετά και άκρως κρίσιμα νομοσχέδια. Ο νομοθετικός «πυρετός» άρχισε την περασμένη Πέμπτη, με τη διακομματική υπερψήφιση των συμβάσεων απόκτησης των Rafale, και θα κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας «προς δυσμάς», το οποίο θα ψηφιστεί επίσης με αυξημένη πλειοψηφία, αφότου ωστόσο προηγηθεί -κατά πάσα πιθανότητα- η νέα αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Επιπροσθέτως, βρισκόμαστε εν αναμονή μιας σειράς από «μεταρρυθμιστικά», σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κυβερνητικών αξιωματούχων, νομοσχέδια, που θα ανεβάσουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο, αρχής γενομένης με την πρωτοβουλία της Νίκη Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που προβλέπει επαναφορά της βάσης εισαγωγής και πανεπιστημιακή αστυνομία. Έπεται το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη με το νέο μοντέλο για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ επί θύραις βρίσκεται και το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο αυξάνει τα όρια της απευθείας ανάθεσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This