Αποκάλυψη από την Δώρα Αυγέρη: «Ο ΕΟΔΥ παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών με κορωνοϊό!»

Τι λέει η γνωμοδότηση του Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) του υπ. Υγείας

Must Read

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατέθεσε αναφορά μετά από την γνωμοδότηση του ΕΟΔΥ με θέμα την: «Επιτήρηση της νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  SARS-CoV2».

Από την γνωμοδότηση προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΕΟΔΥ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο (16.11.2020), κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ΓΚΠΔ), συγκεντρώνει  μέσω των ΥΠΕ και επεξεργάζεται  απευθείας (σε καθημερινή βάση) τα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών που νόσησαν με COVID -19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η γνωμοδότηση του Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου Υγείας θέτει ξεκάθαρα και με απόλυτη σαφήνεια ζήτημα νομιμότητας της πρακτικής που ακολουθείται από τον ΕΟΔΥ, η οποία καθιστά εντελώς διάτρητο το Μητρώο Ασθενών.

Δείτε ΕΔΩ την γνωμοδότηση

Η κυρία Αυγέρη στην αναφορά της, προς την Βουλή ζητεί απαντήσεις τονίζοντας:

  • Επειδή, το Υπουργείο Υγείας έχει θέση υπεύθυνου επεξεργασίας για το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊο  COVID -19  και ο ΕΟΔΥ επέχει θέση αποδέκτη δεδομένων από το εν λόγω Μητρώο.
  • Επειδή, τίθεται σοβαρό ζήτημα διασφάλισης της νομιμότητας της επεξεργασίας των ιατρικών προσωπικών δεδομένων των ασθενών με  COVID – 19.
  • Επειδή, είναι αναγκαία η διαφύλαξη και προστασία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και η αποφυγή διασύνδεσής του με συστήματα αρχειοθέτησης.
  • Επειδή, η πανδημία δεν πρέπει να γίνεται αιτία καταπάτησης δικαιωμάτων, και ιδίως των πλέον ευαίσθητων, όπως τα ιατρικά δεδομένα ασθενών.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες και  σε σχέση  με τις ευθύνες του ΕΟΔΥ και των ΥΠΕ.

Ολόκληρη η αναφορά της βουλευτού Δώρας Αυγέρη:

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This