Σαρωτικές αλλαγές στο Υπουργείο Εξωτερικών!

Αυξάνονται οι γραμματείες, αξιολογούνται οι υπάλληλοι, μειώνονται οι οργανικές θέσεις

Must Read

Αύξηση των Γενικών Γραμματειών, μείωση των επιμέρους οργανωτικών μονάδων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, σύσταση νέας Διευθύνσεως Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, κατάργηση της μεταφραστικής υπηρεσίας, βαθμολογική αξιολόγησις των υπαλλήλων και πολλά άλλα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών που κατετέθη χθες στην Βουλή.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα διευκολύνει την αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Η διάρθρωση του υπουργείου γίνεται σε τρεις οργανωτικούς πυλώνες: Ο πρώτος ανάγεται στις Διεθνείς Σχέσεις, ο δεύτερος στις Οικονομικές Σχέσεις και την Εξωστρέφεια, ενώ στον τρίτο πυλώνα υπάγονται τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας.

Συστήνεται νέα ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Η νέα δομή εντάσσει την Οικονομική Διπλωματία στον πυρήνα της λειτουργίας του υπουργείου ως αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης συστήνεται ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Η ενοποιημένη Γραμματεία θα συντονίζει και θα υλοποιεί, με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο, όλες τις δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των Ελλήνων σε προξενικά, θρησκευτικά, μορφωτικά και πολιτιστικά θέματα, στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Επίσης θα επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Οι διευθύνσεις μειώνονται από 65 σε 48, τα δε τμήματα από 193 σε 67 και οι υπηρεσίες που υπάγονται απ’ ευθείας στον υπουργό από 19 σε 12. Ακόμα θεσμοθετείται Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής, δημιουργείται δομή συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και του Εθνικής Άμυνας και το γραφείο Αμυντικής Διπλωματίας, συστήνεται Γραφείο Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO Office).

Καταργείται η μεταφραστική υπηρεσία και απλοποιείται η διαδικασία μεταφράσεων εγγράφων. Συστήνεται νέο «σώμα πιστοποιημένων μεταφραστών», στα πρότυπα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών (best practices).

Συστήνεται για πρώτη φορά Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, δημιουργείται νέα δομή για την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική αρωγή, καθώς και νέα διεύθυνση εκπαιδεύσεως και αναπτύξεως ανθρωπίνων πόρων. Το νομοσχέδιο προβλέπει την μεταφορά υπαλλήλων από άλλα υπουργεία (Ψηφιακής Πολιτικής, Αναπτύξεως), χωρίς να υιοθετεί την λογική των νέων προσλήψεων.

Επί πλέον εισάγεται η αξιολόγηση των υπαλλήλων, με το νομοσχέδιο να προβλέπει βαθμολογική κλίμακα και μετρήσιμους, επί την βάσει επιτεύξεώς τους, στόχους. Ως προς την βαθμολογική εξέλιξη του μόνιμου προσωπικού του υπουργείου, υιοθετείται με τον νέο νόμο, οκταβάθμιο βαθμολόγιο για τους υπαλλήλους του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού και του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής, με την σύσταση δύο καταληκτικών διευθυντικών βαθμών, για τους οποίους θα επιλέγονται από υπηρεσιακό Συμβούλιο υπάλληλοι με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Τέλος, οι οργανικές θέσεις του Διπλωματικού Κλάδου μειώνονται σε 800 από 920, ενώ ο κλάδος εμπειρογνωμόνων επιστρέφει σταδιακά στον ιστορικό του ρόλο, της παροχής εξειδικευμένης γνώσης, περιοριζόμενος από 132 οργανικές θέσεις σε 85. Ο Κλάδος Διοικητικής και Λογιστικής Υποστηρίξεως περιορίζεται από 569 σε 460 οργανικές θέσεις και ο Κλάδος Επιμελητών από 135 σε 80 οργανικές θέσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This