3/10/2022

«Ορφανός» ο διορισμός Λιγνάδη: Σωρεία αποκαλύψεων, αλλά την πολιτική ευθύνη δεν την ανέλαβε κανείς

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Χιονοστιβάδα» οι αποκαλύψεις, στον... χορό και οι απόφοιτοι του Αρσάκειου

Περισσότερες από 20 μέρες μεσολάβησαν από την πρώτη καταγγελία έως σήμερα και παρά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, ο διορισμός του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο, κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών, παραμένει πολιτικά ορφανός.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη «δημοκρατία», οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες, όπως αυτή των αποφοίτων του Αρσάκειου, παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας, καθώς βάζουν στο κάδρο όλο και περισσότερα πρόσωπα. Το βέβαιο είναι ότι ο γνωστός σκηνοθέτης, ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες για βιασμούς κατά συρροή, πήρε τον δρόμο για τη φυλακή.

Και ενώ το πολιτικό σύστημα συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε απόλυτη κάλυψη στην υπουργό Πολιτισμού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Τη χαρακτήρισε, μάλιστα, καλή υπουργό, που «έχει ξεκολλήσει επενδύσεις», ενώ διάβασε την επιστολή στήριξης των 56 προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων λίγο προτού την καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής.

Η επιστολή αυτή, που συμπτωματικά είδε το φως της δημοσιότητας μία μέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή και υπογράφεται ως επί το πλείστον από διευθυντές εποπτευόμενων ή επιχορηγούμενων οργανισμών, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος».

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις, όταν οι ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι» των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλα Καραζήση, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία διαχωρίζουν τη θέση τους:

«Πληροφορηθήκαμε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, στην οποία εργαζόμαστε αυτή την περίοδο, Γιώργος Κουμεντάκης, όπως και ο ένας εκ των σκηνοθετών μας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, υπέγραψαν ένα κείμενο, μεταξύ άλλων, υπεράσπισης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Επειδή και οι δύο βρίσκονται σε θεσμική θέση και καλλιτεχνική λειτουργία που εμπλέκει και άλλους ανθρώπους, αισθανόμαστε την ανάγκη να διαχωρίσουμε με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση μας από το κείμενο το οποίο έχουν υπογράψει».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο: «Οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σθεναρά στις τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τόνισε, επίσης, ότι η χρονική καθυστέρηση με την οποία έφτασε το κίνημα #ΜeΤoo στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι τα θύματα ένιωσαν ασφαλή με τη δική του κυβέρνηση, κάτι που επανέλαβε και στην έναρξη της δευτερολογίας του. Βεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι ενδιαφέρεται για τα θύματα, έδωσε όμως σαφές πολιτικό πρόσημο σε όσους καλλιτέχνες ζητούν την παραίτηση Μενδώνη, αποκαλώντας τους «συντεχνία της ακινησίας» και «ηθοποιούς που μαζεύονται κάτω από το υπουργείο», ενώ μίλησε και για «κάποιους καλλιτέχνες που λένε σήμερα ότι δεν γνώριζαν, αλλά συγκάλυπταν με την ομερτά του επαγγέλματος».

Σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, επέμεινε ότι δεν τον γνώριζε από πριν (ελέγχεται η ορθότητα της δήλωσης…) και είναι η υπουργός Πολιτισμού εκείνη που τον τοποθέτησε σε αυτή τη θέση (η ίδια δεν το έχει αποδεχτεί), ενώ υιοθέτησε την επιχειρηματολογία Κούγια, ότι όλα γίνονται για να πλήξουν την υπουργό, που «ξεκόλλησε τις επενδύσεις».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, η οποία σε οργισμένη ανακοίνωση του απαντά: «Η προσβλητική συμπεριφορά της κυβέρνησής του προς τον κλάδο μας ξεκίνησε με τη διάσημη πλέον φράση της κ. Μενδώνη ‘έχω εξαντλήσει την επιείκειά μου στους καλλιτέχνες’, όταν της ζητούσαμε την αυτονόητη οικονομική στήριξη προς τον πληττόμενο κλάδο μας, και κορυφώνεται με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Τον πληροφορούμε ότι οι διχαστικές του πρακτικές δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος. Οσο κι αν προσπαθεί να μας εκφοβίσει με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των διευθυντών των οργανισμών στους οποίους εργαζόμαστε, το αίτημα για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού στους ανθρώπους του κλάδου μας παραμένει ισχυρό καθώς και η πλήρης κάθαρση του κλάδου μας».

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Πυρ» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη

Νέο μέτωπο

Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο φαίνεται ότι έχει ανοίξει για τον Δημήτρη Λιγνάδη, αυτή τη φορά σχετικά με την περίοδο που δίδασκε στο Αρσάκειο.

Τις καταγγελίες του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτού διαδέχτηκε ερώτηση με θέμα «Ενέργειες υπουργείου Παιδείας για καταγγελλόμενες πράξεις σε ιδιωτικά σχολεία», την οποία κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση αναφέρουν ότι «μετά τη σύλληψη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για κακουργηματικές πράξεις ιδιαίτερης απαξίας κατά της γενετήσιας ελευθερίας που του αποδίδονται, παρόμοιες καταγγελίες εις βάρος του έρχονται στο φως της δημοσιότητας και από μαθητές/τριες δύο μεγάλων ιδιωτικών σχολείων, που υφίσταντο για χρόνια την κακοποιητική συμπεριφορά του». Μάλιστα, ρωτούν την υπουργό «αν προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις και αναφορές από τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη για την επί σειρά ετών απώλεια ελέγχου και την αδρανή στάση του απέναντι στην αξιόποινη συμπεριφορά που καταγγέλλουν πρώην μαθητές/τριες και γονείς των ιδιωτικών σχολείων τα οποία διοικεί και εποπτεύει».

Δύο μέρες αργότερα η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε ότι ομάδα «αυθορμήτως ενεργούντων» εκπαιδευτικών, που πρόσκειται στη διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ζητεί πιεστικά από τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν κείμενο που χαρακτηρίζει «ψευδολογίες» τις μαρτυρίες κακοποίησης.

Την απάντηση έδωσε η ανακοίνωση 285 αποφοίτων του Αρσάκειου Ψυχικού, με την οποία καταγγέλλουν «κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες», ενώ σημειώνουν: «Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Θερμό επεισόδιο Κώστα Μπακογιάννη με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου!

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γ. Μπαμπινιώτης είχε σπεύσει να συγχαρεί τον Δ. Λιγνάδη για την ανάληψη των καθηκόντων του στο Εθνικό Θέατρο, εξαίροντας τη θητεία του στα Αρσάκεια.

Απολογία

Την ώρα που στη Βουλή γινόταν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο Δ. Λιγνάδης έφτανε στην Ευελπίδων για να παρουσιαστεί στην ανακρίτρια. Στο απολογητικό υπόμνημα που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα ανέφερε ότι ουδέποτε εκδήλωσε ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα ούτε έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, απέδωσε τις κατηγορίες σε μεθοδεύσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα, αποκαλώντας τον «μέτριο ηθοποιό».

Οι μάρτυρες του γύρισαν την πλάτη

«Κανένας δεν ζήτησε (και δεν έλαβε) τη σύμφωνη γνώμη μας προκειμένου τα ονόματά μας να ανακοινωθούν στα ΜΜΕ ως μάρτυρες υπερασπίσεως του κ. Λιγνάδη». Αυτό δήλωσαν δύο εκ των προταθέντων μαρτύρων υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη διά του δικηγόρου τους. Οι Ιωάννης Παναγόπουλος και Αγησίλαος Μικελάτος τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, ενώ η ανακοίνωση των ονομάτων τους στον Τύπο τούς έχει προκαλέσει σοβαρή προσωπική, επαγγελματική και ψυχολογική βλάβη.

Έπειτα από τετράωρη απολογία αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης ο Λιγνάδης κρίθηκε προφυλακιστέος για την κατηγορία βιασμού ανηλίκων κατά συρροή και για λόγους πρόληψης νέων αδικημάτων οδηγήθηκε στη φυλακή. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν η πρώην υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα και ο γνωστός θεατρικός παραγωγός και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 Διονύσης Παναγιωτάκης.

Πολλοί εκτιμούν ότι η προφυλάκιση Λιγνάδη θα δώσει δύναμη και σε άλλα θύματα να μιλήσουν και ότι μετά την επιστολή των αποφοίτων του Αρσάκειου ο κ. Μπαμπινιώτης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι άρχισε η πτώση ενός πανίσχυρου άνδρα, που δρούσε ανενόχλητος επί δεκαετίες, ενδεχομένως με την κάλυψη μέρους του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους

Η αντιπρόεδρος του κόμματος ΠΑΤΡΙΔΑ, Αφροδίτη Λατινοπούλου, θεωρεί πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν...

Τι απάντησε στον προκλητικό Τσελίκ ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις...

Η απάντηση της Ζωής Ράπτη μετά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο γραφείο της

Επίθεση με τρικάκια πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, το απόγευμα...

Βαθαίνει το ρήγμα στην ΕΕ: Μετά το φυσικό αέριο, διαφωνίες και για το πλαφόν...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλει όγδοο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία,...

«Η Ελλάδα σκοτώνει γυναίκες και παιδιά»: Νέα αήθης επίθεση Τσελίκ στην Ελλάδα

Προκλητικά επιμένει στην τακτική των επιθέσεων κατά της Ελλάδας, η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο...

Πανηγυρίζουν αντί να ντρέπονται!

Τις τελευταίες ώρες το «σύστημα Μαξίμου» προβάλλει εκτενώς την αντίδραση του κοινοβουλίου της Λιβύης,...

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας» απαντάει η Αθήνα για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Επαφές Δένδια με Αίγυπτο μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο που βάζει «φωτιά« στην Ανατολική Μεσόγειο

Έλενα Κουντουρά: Επείγει η στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντέξει ο τουρισμός...

Με άρθρο της στην εφημερίδα Παρόν της Κυριακής, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία...

Αναζητείται κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το ισχύοντα νόμο που οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα μας

Του Πέτρου Αγρέβη - Χασάπη Κυκλοφορεί τελευταία χάρτης, με βάση τον οποίο οι Τούρκοι, λέει,...

Θερμό επεισόδιο Κώστα Μπακογιάννη με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου!

Σήμερα στην Παλαιά Βουλή εορτάστηκε ο Άγιος Διονύσιος προστάτης δικαστών.Στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Αθηναίων...

Επιστρέφει δικαιωμένος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κουρουμπλής!

Με 86 βουλευτές θα βρίσκεται σε λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο...

«Δεν θα επιτρέψουμε νέα ένταση» λένε διπλωματικές πηγές για την πιθανή αναθέρμανση του τουρκολιβυκού...

«Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών...

Την παρέμβαση της Europol ζητά η Ευρωβουλή για τις υποκλοπές!

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μητσοτάκη

Δεν δέχεται την απόρριψη από την Ούρσουλα ο Μητσοτάκης – Επιμένει για πλαφόν στις...

Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλίας από την Ευρώπη ώστε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του...

Οι αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι το σύγχρονο όραμα της κεντροδεξιάς

της Όλγας Κεφαλογιάννη* Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτόν το μοναδικό χώρο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Μανώλης Δεστούνης: «Όλα τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής, παρόλο που έπαιξε με όλα...

Έρχεται ο πόλεμος: Η Λιβύη θα εκχωρήσει την «ΑΟΖ» της στην Τουρκία

Η απραξία της Ελλάδας αποθράσυνε την Τουρκία και τώρα η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στο μέτωπο

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Έχω φάει τόσο ξύλο και θα πιω στη μνήμη του;»

Αναφορά στα παιδικά του χρόνια έκανε ο Θανάσης Ευθυμιάδης,...

Θερμό επεισόδιο Κώστα Μπακογιάννη με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου!

Σήμερα στην Παλαιά Βουλή εορτάστηκε ο Άγιος Διονύσιος προστάτης δικαστών.Στην...

«Ε όχι και να πεθάνουμε για την Ουκρανία»!

Η απάντηση στην ομιλία Πούτιν κατά την οποία ανακοίνωσε...

Νεκρός σε τροχαίο Έλληνας μπασκετμπολίστας

Θρήνος επικρατεί στην Κω, μετά την τραγική είδηση ότι...

Αμερικανική χυδαιότητα κατά της Ελλάδας!

Δεν τιμά καθόλου τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και...

Πώς ο Μητσοτάκης κλότσησε τα «δώρα» του Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ντόμινο λαθών! Επέλεξε να μην ασχοληθεί και να εξηγήσει στη Γ.Σ. τη συνεχή επιθετική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές κινήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ