Πέμπτη 24/6/2021

Για τις καλές σχέσεις με Μητσοτάκη-Τσίπρα και το «δώρο» των Πρεσπών μίλησε ο Ζάεφ

«Πριν λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο να είμαι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας»

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και μίλησε για τη βοήθεια της Ελλάδας στη χώρα του, το… δρόμο που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις πολύ καλές σχέσεις που έχει τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

O Ζάεφ είπε ότι η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν από 3 χρόνια με την χώρα μας τον ώθησαν «με υπευθυνότητα» να «προχωρήσει τις σχέσεις των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα» και να ολοκληρώσει «με επιτυχία τις συνομιλίες με την Ελλάδα» καταλήγοντας στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μια συμφωνία που για τη «Βόρεια Μακεδονία» ήρθε σαν… δώρο: «Η Συνθήκη αυτή ανοίγει δρόμο για τους νέους, για το μέλλον τους, μας ανοίγει τον δρόμο για οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές».

Και συνέχισε: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η χώρα μας πλέον εισέρχεται στον 21ο αιώνα. Αυτό πρέπει να κάνουν οι γείτονες: μέσα από τον διάλογο και τη διπλωματία να δημιουργούν επωφελείς συμφωνίες. Η πανδημία ωστόσο έχει καθυστερήσει την υλοποίηση πολλών από τις αποφάσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή».

Σύμφωνα με τον Ζάεφ όλο και λιγοστεύουν στα Σκόπια όσοι διαφωνούν με τη Συμφωνία: «Στη χώρα μου υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν ακόμη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο είναι ολοένα και λιγότεροι αυτοί που διαφωνούν. Είναι πολύ σημαντικές οι συνέργειες που έχουμε επιτύχει, π.χ. του Υπουργείου Εργασίας της Ελλάδος που συμβουλεύει και μοιράζεται την εμπειρία του με το Υπουργείο Εσωτερικών της Β. Μακεδονίας έτσι ώστε να γίνει η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας καλύτερη».

Για Μητσοτάκη και Τσίπρα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός σχολίασε: «Αλλά και στον καιρό της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν κοντά μας. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και με τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μας βοήθησε, διότι είμαστε μία μικρή χώρα χωρίς πρόσβαση σε υλικό, όπως φάρμακα κλπ.».

Και συνέχισε με μια διαπίστωση που πιστώνεται αποκλειστικά στους δύο… φίλους του: «Θα συναντήσω σε λίγη ώρα τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον κ. Τσίπρα. Πριν λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο να είμαι ευπρόσδεκτος όπως σήμερα στην χώρα σας, ως πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας»…

Για το θέμα των ενταξιακών συζητήσεων και το βέτο της Βουλγαρίας, είπε: «Είμαι αισιόδοξος για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ και πραγματικά δεν καταλαβαίνω την άρνηση και τα εμπόδια που δημιουργεί η Βουλγαρία. Η ένταξή μας θα βοηθήσει όλα τα Βαλκάνια. Θεωρώ το πρόβλημα ανύπαρκτο. Είχαμε καθυστερήσεις στον ενταξιακό διάλογο, λόγω των εκλογών στη χώρα μας, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ