Δευτέρα 14/6/2021

Καλοκαίρι «φωτιά» για την κυβέρνηση, με Μπάιντεν, Σύνοδο ΝΑΤΟ, σενάρια ανασχηματισμού και πλειστηριασμούς!

Εξακολουθεί να «παίζει» και το σενάριο για -πρόωρες- εκλογές το φθινόπωρο, ή μια κυβέρνηση συνεργασίας

Ημερομηνία-ορόσημο χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η 14η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία ο «πλανητάρχης» Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στο περιθώριό της θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Αμερικανό πρόσεδρο δεν αποκλείεται να συναντήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει κάτι έως τώρα.

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, επειδή-όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές- θα συζητηθεί το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (κυρίως οι εξελίξεις γύρω από το Καστελλόριζο), με τους Αμερικανούς να θέλουν πάση θυσία να αποτρέψουν πιθανή πολεμική ανάφλεξη στο Αιγαίο. «Το θέμα είναι το ποιος θα επιλεγεί ή θα πιεστεί να κάνει την απαιτούμενη θυσία», λένε οι παλαιότεροι και καλώς γνωρίζοντες το κλίμα που επικρατεί στις συναντήσεις των «μικρών» με τον εκάστοτε πλανητάρχη…

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκλογές το φθινόπωρο ή ένας σαρωτικός ανασχηματισμός είναι πλέον πολύ κοντά, αν κρίνει κανείς από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός ρώτησε έναν έναν τους υπουργούς «πώς τα πάνε» και έλαβε την απάντηση «πολύ καλά» από όλους. «Εντάξει, προχωράμε λοιπόν», φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός, πράγμα που ερμηνεύεται ως «πάμε για εκλογές» ή «πάμε για ανασχηματισμό», αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, με κυριότερο το ότι υπάρχουν υπουργοί των οποίων οι αρμοδιότητες τέμνονται αλλά οι ίδιοι… δεν μιλούν μεταξύ τους!

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έφτασαν στο γραφείο του πρωθυπουργού τα «δελτία αξιολόγησης» των υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών νοσοκομείων, τα οποία θα «αξιοποιηθούν καταλλήλως». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο «υπουργείο εθνικής οικονομίας», το οποίο θα στελεχωθεί «πολύ προσεκτικά». Αναφέρεται, επίσης, ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολύ πιθανόν να «απορροφηθεί» από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είχε γίνει και επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Συζητείται, επίσης, έντονα η αναβάθμιση του υπουργείου Υγείας, για το οποίο προβλέπεται μεγάλο κονδύλι από την Ε.Ε., με πιθανή -θεαματική- αναβάθμιση του Μάριου Θεμιστοκλέους.

Πονοκέφαλος τα «κόκκινα» δάνεια

Μεγάλο, πάντως, πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσουν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς από την πρώτη Ιουλίου αναμένεται να αρχίσουν οι «επιδρομές α λα Ισπανία» των κλητήρων στα σπίτια των οφειλετών, οι οποίοι δεν θα έχουν μέχρι τότε έλθει σε επαφή με τις τράπεζες στις οποίες οφείλουν!

Γι’ αυτό και υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου όσοι έχουν οφειλές στις τράπεζες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά, με e-mail, με επίσκεψη στην τράπεζα, με συστημένη επιστολή), ώστε την 1η Ιουλίου να έχουν στα χέρια τους ένα αποδεικτικό στοιχείο αυτής της επικοινωνίας, πράγμα που θα τους εξασφαλίζει την παράταση έξι μηνών για τη ρύθμιση του χρέους τους, αφού η τράπεζα (δηλαδή το fund που έχει αγοράσει μπιρ παρά τα δάνεια) πρέπει να υποβάλει την πρότασή της και να αρχίσει η διαπραγμάτευση, η οποία θα έχει όλα τα παρεπόμενα (ένσταση, προσφυγή, κ.λπ.) μέχρι να επέλθει οριστική συμφωνία.

Οι πιθανές, όμως, «επιδρομές» των κλητήρων στα σπίτια του κοσμάκη έχουν ήδη αρχίσει να φοβίζουν την κυβέρνηση, καθώς δεν είναι καθόλου απίθανο «να έχουμε και καραμπίνες», όπως χαρακτηριστικά είπε στέλεχος οικονομικού υπουργείου…

Όλο αυτό το σκηνικό, δηλαδή οι πολύ πιθανές πιέσεις για σοβαρές υποχωρήσεις μας στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και του Αιγαίου, η κοινωνική αναταραχή με τις χιλιάδες κατασχέσεις περιουσιών που έχουν ήδη προγραμματίσει τα ξένα funds, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε κτίρια χιλιάδων τετραγωνικών (το fund που έχει αγοράσει τα δάνεια της Alpha έχει ήδη εγκατασταθεί στο παλαιό κτίριο της «Ελευθεροτυπίας»), είναι πολύ πιθανό να ευνοήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, με πρωθυπουργό πρόσωπο εκτός κομμάτων, που θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος των κρίσιμων και βαρύτατων υπογραφών που θα πρέπει να βάλει.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι «όλα τα ονόματα που ακούστηκαν μέχρι σήμερα έχουν καεί», αλλά παρέπεμψαν -τυχαία;- στην πρόσφατη περιοδεία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στη Θράκη. Πάντως, αυτό το σενάριο διάφορων… προθύμων μόνο γέλιο προκαλεί!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ