Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αγγελή

Επτά πειθαρχικά παραπτώματα «καίνε» τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη συγκάλυψη του σκανδάλου της Novartis

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν παρέλαβε στη Βιένη, από Αμερικανούς αξιωματούχους, σημαντικά στοιχεία για Ελληνα πολιτικό, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis, μοιάζει να είναι μία αρχική ρωγμή μόνο στην κορυφή του παγόβουνου, που ονομάστηκε «πολιτική σκευωρία».

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Μέρος 1ο

Το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Μιχάλη Πικραμένου για τις πειθαρχικές ευθύνες του Ιωάννη Αγγελή σε σχέση με τους χειρισμούς του γύρω από το σκάνδαλο Novartis, την περίοδο που ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, το οποίο βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης από τις 21 Απριλίου, μοιάζει να θρυμματίζει ακόμη μεγαλύτερο μέρος αυτού του παγόβουνου.

Γιατί ο κ. Πικραμένος καταλογίζει ακόμη περισσότερες ευθύνες στον κ. Αγγελή, με την κατάθεση και τις ενέργειες του οποίου οικοδομήθηκε μία ολόκληρη προανακριτική για δήθεν πολιτική σκευωρία. Του καταλογίζει ευθύνες σχεδόν για όλα τα αδικήματα τα οποία ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ εξέτασε ύστερα από τις αναφορές της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κι όχι μόνο για τη Βιένη.

Μάλιστα, τα πειθαρχικά παραπτώματα που περιγράφονται συνήθως οδηγούν σε επιβολή ποινής που ενδέχεται να κυμαίνεται από την αργία μέχρι και την απόλυση. Αυτό θα φανεί όταν βεβαίως… αξιοποιηθεί το πόρισμα από τον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα, που προς το παρόν μοιάζει να το κοιτάζει με αναποφασιστικότητα (!)

Και καθώς η κυρία Τουλουπάκη αναμένεται να προσφύγει, προκειμένου να ανασυρθούν τα υπόλοιπα ποινικά αδικήματα κατά του κ. Αγγελή που εξέτασε ο κ. Παππάς αλλά αρχειοθέτησε, το πόρισμα του κ. Πικραμένου μοιάζει να αυξάνει τις πιθανότητες η προσφυγή της να γίνει δεκτή. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ακόμη και οι πιο θερμοί θιασώτες του σεναρίου της πολιτικής σκευωρίας, ακόμη κι εκείνοι που είχαν προσωπικό όφελος να παρασυρθεί η κοινή γνώμη προς αυτό το σενάριο, έχουν το τελευταίο διάστημα βυθιστεί στη σιωπή. 

Το πόρισμα, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στο Documento την περασμένη Κυριακή, περιήλθε και στη γνώση της «δημοκρατίας» και θα παρουσιαστεί σε δύο συνέχειες, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ανδρουλάκης: «Μετατρέπουν ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς»

Σε αυτό ο κ. Πικραμένος καταλογίζει τις εξής βαριές ευθύνες στον κ. Αγγελή για:

  • To γεγονός ότι ακύρωσε την παραγγελία που είχε δώσει η κυρία Τουλουπάκη στο Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis.
  • Τις επεμβάσεις του κατά τη συνάντηση της Βιέννης με τους Αμερικανούς αξιωματούχους τον Δεκέμβριο του 2018.
  • Το γεγονός πως συνέχισε να έχει στην κατοχή του έγγραφα από τη δικογραφία του σκανδάλου, ενώ είχε παραιτηθεί από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
  • Τη συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο του FBI ενώ ήταν επόπτης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το περιεχόμενο εγγράφων.
  • Τη λήψη αρχείων από τη γραμματεία του γραφείου της κυρίας Τουλουπάκη χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
  • Τις ανακοινώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης στις 12 Ιουνίου 2019, λίγες μέρες δηλαδή αφότου διέρρευσε στον Τύπο τις αναφορές που είχε συντάξει, μετά την παραίτησή του από τη θέση του επόπτη. Ο κ. Πικραμένος θεωρεί ότι στις δηλώσεις αυτές δεν περιορίστηκε σε λιτή τοποθέτηση για την υπεράσπιση των θέσεών του, αλλά υπερέβη τα επιτρεπόμενα για δικαστικό λειτουργό, καθώς αποκάλυψε λεπτομέρειες εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης.
  • Το γεγονός ότι διέρρευσε σε κυριακάτικη εφημερίδα την αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει κατά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.

Κόλαφος για το περιστατικό της Βιένης

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε εφημερίδα που φαίνεται πως έχει λάβει γνώση του δικογράφου της δίωξης που άσκησε ο κ. Παππάς στον κ. Αγγελή υπήρχαν ολόκληρα αποσπάσματα από το σκεπτικό του εισαγγελέα Πρωτοδικών. Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα αναφερόταν πως σύμφωνα με τον κ. Παππά, «ο Γ. Αγγελής σκοπίμως παρεμπόδισε τη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού ήταν γνωστή η επιφύλαξη των αμερικανικών ανακριτικών Αρχών για δικαστική συνεργασία μέσω της Eurojust» αλλά και πως με τις πράξεις του στη Βιένη έβλαψε «το κράτος και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης»! Κατηγορίες πραγματικά βαριές, που δικαιώνουν ωστόσο τη «δημοκρατία», η οποία είχε αποκαλύψει το περιστατικό ήδη από τον Ιανουάριο του 2019.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Τηλεφωνική επικοινωνία χθες του Κυριάκου με τη Μελόνι

Οι απόψεις του κ. Πικραμένου σε σχέση με όσα διημείφθησαν στη Βιένη είναι εξίσου σκληρές για τον κ. Αγγελή. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θεωρεί πως ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να έχει παρέμβει στη συζήτηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής, καθώς έτσι υπερέβη την εποπτική του αρμοδιότητα.

Θεωρεί, επίσης, πως οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν και αποδέχεται τις απόψεις της κυρίας Τουλουπάκη πως από εκείνη τη στιγμή «οι σχέσεις με τις αμερικανικές Αρχές διαταράχθηκαν» και πως «το επίπεδο ανταπόκρισης των Αμερικανών μετά τα γεγονότα της Βιένης είναι κατώτερο του επιπέδου ανταπόκρισης προ της συνάντησης αυτής».

Ο κ. Πικραμένος, δηλαδή, διαπιστώνει πως οι ενέργειες του κ. Αγγελή διατάραξαν τις καίριας σημασίας επαφές και σχέσεις της Ελλάδας με τις Αρχές των ΗΠΑ στη δικαστική διερεύνηση υποθέσεων, προκαλώντας πράγματι ζημία στο ελληνικό κράτος. Ας μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποζημιωθεί από τη Novartis για το σκάνδαλο ειδικά στην Ελλάδα με 310.000.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Ούτε φαίνεται να διεκδικεί κάτι… 

Το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ περιέχει και μία αποκάλυψη, αφού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα στοιχεία που αρνήθηκε να πάρει ο κ. Αγγελής δεν ήταν μόνο ένας λογαριασμός συγγενούς του πολιτικού στις ΗΠΑ, αλλά κι ένας λογαριασμός σε τράπεζα της Ευρώπης του ίδιου του πολιτικού, μέσω του οποίου φαίνεται πως έκανε μεταφορές χρημάτων στο συγγενικό του πρόσωπο.

Υπό αυτό το πρίσμα μοιάζει βέβαιο πως εάν τα στοιχεία είχαν αξιοποιηθεί, τότε οι Έλληνες εισαγγελείς θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει τη διαδρομή του χρήματος και να είχαν στοιχειοθετήσει ακόμη και το αδίκημα της δωροδοκίας. Αλήθεια, πώς ήταν δυνατόν να μην το γνωρίζει αυτό ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, όπως ο κ. Αγγελής;

Διαβάστε αύριο
Οι διαρροές του Ιωάννη Αγγελή στον Τύπο και τα έγγραφα που δεν έπρεπε να έχει στην κατοχή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το βήμα της Βουλής έταξε 250 ευρώ στους γιατρούς του ΕΚΑΒ η… λαίδη...

Τις πρωτοφανείς αντιδράσεις που κατάφερε να προκαλέσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους της η...

Πυρά κατά του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ: Επικοινωνιακή διαχείριση και «θάψιμο» του σκανδάλου των...

«Ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι η επίλυση κανενός προβλήματος. Είναι μόνο η...

Απίστευτο! Έπεσε «μαύρο» στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Μόνο ως σατανική σύμπτωση μπορεί να περιγράψει κανείς - αν όχι επιτηδευμένη κίνηση- το...

Τα «έχωσαν» στον Σκρέκα οι βιομήχανοι: «Ακούσαμε πολλά “θα” – Δεν αντέχουμε άλλο»

Toν προειδοποίησαν ότι θα μειωθεί η παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο Γκάγκα

Στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, τοποθετούμενη...

Κουτσούμπας: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα που σπρώχνει τους ασθενείς στα κοράκια της Υγείας»

«Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη»...

«Πυρά» από Τσίπρα: «Ανοίγετε τις πόρτες των νοσοκομείων σε κερδοσκόπους της υγείας»

Για «υποκρισία», «δογματισμό» και «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης...

Ανδρουλάκης: «Μετατρέπουν ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του εξέφρασε τη πλήρη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για...

Το αμήχανο σχόλιο του Οικονόμου για το δείπνο Καραμανλή-Σαμαρά

Κρύος ιδρώτας «λούζει» το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποκάλυψη για το νέο δείπνο του...

Πέρασε… απέναντι και «σβήνει» το ΕΣΥ

Το δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εντυπωσιακή αντοχή που επέδειξε το κατακρεουργημένο ΕΣΥ...

Κατάπιαν τη γλώσσα τους για τα… μακεδονίτικα!

Ένοχη σιωπή έχει απλωθεί πάνω από το πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά το χθεσινό...

Νέο «τροπάρι» τώρα για τις υποκλοπές!

Αλλαγή στάσης; Αλλαγή αφηγήματος ή χαμηλοί τόνοι μπροστά σε ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις, οι οποίες...

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τιμάει τον θείο της

Το ημερολόγιο του Δημήτρη Κεφαλογιάννη, του θείου της, που έπεσε κατά τη διάρκεια της...

Τηλεφωνική επικοινωνία χθες του Κυριάκου με τη Μελόνι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια...

Μήνυμα αυτοδυναμίας έστειλε ο Μητσοτάκης από τους συλλόγους αποφοίτων Georgetown και Harvard

«Νομίζω ότι πια είναι σαφές ότι το συλλογικό όφελος από μία τολμηρή πορεία μεταρρυθμίσεων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...
spot_img

NEWSROOM