27/9/2022

Τι είπαν Μητσοτάκης-Καραμανλής στο Λυκαβηττό;

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το «πάγωμα» των μνημονίων με τα Σκόπια και οι εκλογές

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή είναι διαχρονικά καλές.

Σε σημείο που αμέσως μετά την εκλογή Κυριάκου στην πρωθυπουργία ο Καραμανλής να του παραδώσει στο γραφείο του στην Βουλή γραπτό απόρρητο σημείωμα με τις βασικές θέσεις του για την στρατηγική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο.

Αν και οι δύο άνδρες δεν επικοινωνούν πολύ συχνά, σε στιγμές κομβικές για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων ο πρωθυπουργός πάντοτε αναζητά την γνώμη εκείνου που κάποιος διαχρονικός συνομιλητής του στο Μέγαρο Μαξίμου αποκαλεί «βασικό μέτοχο της παράταξης».

Μετά τις ευχές της 21ης Μαΐου επί τη ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του κυρίου Καραμανλή, η καμπή που διέρχονται τα εθνικά μας θέματα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συναντηθούν εκ νέου οι δύο άνδρες. Αυτή την φορά δεν έδωσαν ραντεβού ούτε στο Μαξίμου, ούτε στην Παναγή Κυριακού, ούτε στα γραφεία της ΝΔ στην Βουλή, ούτε στην Πειραιώς, ούτε στο πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκράτι, ούτε στην ταβέρνα «Φάρος» στον Τύμβο Μαραθώνος, λίγο μετά την Νέα Μάκρη. Σημεία όπου έχουν συναντηθεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε προ εικοσαημέρου περίπου τον κύριο Καραμανλή για δείπνο μετά συζύγων στην οικία του στο Λυκαβηττό. Η συνάντηση υπήρξε μυστική μέχρι χθες που το Μαξίμου με πρωτοβουλία του την διέρρευσε σε παραπολιτικές στήλες της «Καθημερινής». Όχι τυχαία καθώς χθες επίσης κατέστη επίσημο αυτό που η «Εστία» υπαινίχθηκε πολλές φορές στην αρθρογραφία της μέσα στον Ιούνιο: Παγώνει οριστικά η ψήφιση των μνημονίων με τα Σκόπια.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δεν φαντάζεστε γιατί πήγε η Σακελλαροπούλου στην Σύρο

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Η διαρροή Μαξίμου μεταθέτει την ψήφιση τους έως τον Σεπτέμβριο αλλά καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι παγώνουν όπως προτείναμε μεταξύ άλλων και εμείς «επ αόριστον». Και πάντως σίγουρα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το Μαξίμου αξιοποίησε την ανάρτηση Ζάεφ στο twitter για το όνομα «Μακεδονία» και αποδεσμεύτηκε. Ωστόσο το λάθος του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος πιέζεται στο εσωτερικό του να αθετήσει την συμφωνία επειδή δεν προχωρά με ευθύνη της Βουλγαρίας η ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ, ήταν η αφορμή για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει στο ράφι τα μνημόνια. Υπήρχαν αιτίες σοβαρές, που συζητούνταν καιρό πριν στο εσωτερικό του Μαξίμου.

Οι αιτίες αυτές συζητήθηκαν εξαντλητικά και με άνεση στο δείπνο Μητσοτάκη-Καραμανλή στον Λυκαβηττό. Όταν ολοκληρώθηκε το σκέλος της χαλαρής συζήτησης στο δείπνο που ασφαλώς περιελάμβανε και τα οικογενειακά τους – τα φλερτ του υιού Μητσοτάκη με την τενίστρια Σάκκαρη και την προετοιμασία του Αλέξανδρου και της Αλίκης Καραμανλή για τις πανελλαδικές – οι δύο άνδρες εμβάθυναν στην πολιτική συζήτηση.

Το πρώτο θέμα τους ήταν η κύρωση των μνημονίων για τα Σκόπια τα οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου επρόκειτο να έρθουν προς ψήφιση στις αρχές Ιουλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε αρχικά στον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μνημόνια. Και για λόγους πολιτικούς – ο ίδιος σφράγισε την πολιτική του πορεία με το βέτο κατά των Σκοπίων στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι- αλλά και για λόγους οικογενειακούς: Οι προπάτορες του στις Σέρρες είχαν πρωταγωνιστήσει στους Μακεδονικούς αγώνες.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Πράσινο φως» της Κομισιόν στην πρόταση Κουντουρά για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Οδικών Μεταφορών

Πέραν αυτών όμως υπήρχαν δύο ακόμη λόγοι που επέβαλλαν την επ αόριστον αναβολή της ψήφισης των μνημονίων. Ο πρώτος ήταν η συστηματική αθέτηση της ίδιας της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους γείτονες. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πλήρως ενήμερος και με παραδείγματα για τις 159 φορές που έχουν παραβιάσει έως τώρα οι γείτονες την Συμφωνία. «Δεν έχεις κανένα λόγο να το κάνεις μετά από όλα αυτά, όποιος και αν το ζητά!» φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του εξήγησε επίσης ότι τυχόν κύρωση των μνημονίων για τα Σκόπια από την Βουλή θα άνοιγε μια μεγάλη πληγή στα δεξιά της ΝΔ στον δρόμο για τις εκλογές.

Ο κύριος Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του συνομιλητή του, ξεκαθάρισε ότι δεν πιέζεται από κανέναν, αλλά δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του καθώς δεν είχε λάβει έως την στιγμή εκείνη τις οριστικές αποφάσεις του. Ζύγιζε τα πράγματα. Έδωσε όμως την εντύπωση ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τα επιχειρήματα Καραμανλή. Γνώριζε άλλωστε ότι και ο έτερος «δεινόσαυρος» Αντώνης Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει-όπως αποκάλυψε η «Εστία», ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία.

Το πολιτικό μενού του δείπνου είχε βεβαίως ελληνοτουρκικά– πραγματοποιήθηκε πριν το ραντεβού με τον Ερντογάν – και εσωτερικά πολιτικά. Ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε από το δείπνο με την εντύπωση ότι το συνυποσχετικό για την Χάγη φαντάζει μακρινό λόγω της αδιαλλαξίας των Τούρκων. Και ότι εκλογικός αιφνιδιασμός τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2021 μάλλον πρέπει να αποκλείεται.

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη είναι εκλογές προς το τέλος της τετραετίας και πάντως αφού έχει περάσει η ΝΔ τον κάβο της συμπλήρωσης τριών τουλάχιστον ετών στην εξουσία. Επ αυτού έγινε και ανταλλαγή απόψεων για την εκλογική συμπεριφορά του ελληνικού λαού με βάση και την εμπειρία που απεκόμισε ο Κώστας Καραμανλής στα δεκατρία χρόνια της ηγεσίας του στη ΝΔ και στα σχεδόν έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η... πανδημία φταίει για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, κατά τον Πλεύρη!

Είκοσι μέρες μετά και αφού ο κύριος Μητσοτάκης συνυπολόγισε στην ανάλυση του όλα τα δεδομένα -μετρήσεις, ατμόσφαιρα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, απόψεις Καραμανλή-Σαμαρά και βεβαίως πριν και πάνω από όλα την αντιπαραγωγική στάση των Σκοπίων και του Ζάεφ προσωπικά – έλαβε τις αποφάσεις του. Τα μνημόνια με τα Σκόπια, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό, τίθενται «στο ράφι της ιστορίας». Μέσα σε γενική ανακούφιση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αν δω τον Τσίπρα στον δρόμο δεν θα του μιλήσω»

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε η γνωστή δικηγόρος και επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας»,...

«Πράσινο φως» της Κομισιόν στην πρόταση Κουντουρά για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Οδικών Μεταφορών

Η Κομισιόν ξεκινάει τις διεργασίες για τη θέσπιση ευρωπαϊκού οργανισμού οδικών μεταφορών, ένα από...

Ο Ερντογάν απάντησε με νέες απειλές στην χλιαρή αντίδραση του Μητσοτάκη: «Δεν θα σας...

Συνεχίζεται το κρεσέντο απειλών από τον Σουλτάνο!

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Επανέλαβε το πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο παρεμπιπτόντως αφορά στη...

Εκτός πραγματικότητας: «Πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στη μάχη κατά της ακρίβειας, εξαντλώντας τα περιθώρια χωρίς να τα ξεπερνάμε»

Δεν φαντάζεστε γιατί πήγε η Σακελλαροπούλου στην Σύρο

Πολλοί στο προεδρικό μέγαρο απόρησαν όταν η Κ. Σακελλαροπούλου διέταξε την διοργάνωση ταξιδιού στην...

Ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε τα αυτονόητα: «Θα εξασφαλίσουμε θέρμανση στα σχολεία»!

Τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο! Όλα επανεξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο...

Η προφητική δήλωση του Άδωνη για πολιτικούς που κουβαλάνε σακούλες με μαύρο χρήμα

«Κοράκια της Νέας Δημοκρατίας» που κουβαλάνε σακούλες με μαύρο χρήμα! Αυτά κατήγγειλε ο Άδωνις...

Ανδρουλάκης: «Ο Μητσοτάκης με ήθελε όμηρό του»!

Το πέπλο σιωπής που έχει απλωθεί στο μιντιακό τοπίο της χώρας -για το οποίο,...

«Ακονίζονται» μαχαίρια για την Ούρσουλα

Στρώνονται τα κόκκινα χαλιά και μαγειρεύονται τα γεύματα στα ρεστοράν κάτω από την Ακρόπολη...

(Αντι)μεταναστευτικό κύμα

Ο Τσίπρας προτού εκλεγεί πρωθυπουργός είχε δηλώσει, το 2012, στο παγκοσμίως έγκριτο γαλλικό περιοδικό...

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πρωτοφανείς οι προκλήσεις από την Τουρκία – Κάτι έχουν στο μυαλό τους»

Για τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις μίλησε πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.«Θέλουν...

Ο Άδωνις κράζει τη… Νέα Δημοκρατία για το σκάνδαλο της Siemens!

Ιστορική ημέρα η σημερινή στη χώρα μας για... όλους τους λάθος λόγους, με τη...

Ο Μητσοτάκης πρωταγωνιστής της καμπάνιας «Εχθροί της ελευθεροτυπίας»!

Διαδικτυακή καμπάνια για την ελευθερία του Τύπου και τη νέα πρωτοβουλία European Media Freedom...

Η… πανδημία φταίει για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, κατά τον Πλεύρη!

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για...

Χάος με τις ανεξέλεγκτες ΜΚO – Επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά ζητήματα

Η πολυσυζητημένη HumanRights360 έχει ιδρυτή τον πρώην γενικό διευθυντή του δικτύου ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

«Σεισμός» στους Αγίους Ισιδώρους με το πόρισμα «φωτιά»

Για αγυρτεία κατηγορεί η Ιερά Σύνοδος τον προϊστάμενο του...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ