H κυβέρνηση μιλούσε για «επιτυχία» – Τώρα τρέχει και δεν φτάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα

Εκεί που έλεγαν ότι «ξεμπερδέψαμε» τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση 75% των κρουσμάτων

Must Read

Σε «αυτοσχεδιασμούς» προχωρά και φέτος το καλοκαίρι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την ώρα που ο εκνευρισμός και η ανησυχία μήπως χαθεί την ύστατη στιγμή η τουριστική σεζόν δεν κρύβονται.

Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα τρέχει και δεν φτάνει στο μέσον της τουριστικής σεζόν, με ανεφάρμοστα μέτρα… ανοησίας, να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί για να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να μην ξεσπάσει ακόμα και μέσα στον Αύγουστο το τέταρτο κύμα πανδημίας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα προστασίας, όμως η κυβέρνηση αλλιώς τα έλεγε κι αλλιώς είναι.

Το τείχος ανοσίας οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγαν ότι θα χτιστεί ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, όταν, υπό τους προβολείς και την αποθέωση των φιλικών τους ΜΜΕ, πανηγύριζαν για το πόσο γρήγορα τρέχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα μας επιτρέψουν, τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού, να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση» έλεγε τον Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στις αρχές Ιουνίου μιλούσε για «θωρακισμένη Ελλάδα με την ασπίδα του εμβολιασμού».

Μειώνονται τα ραντεβού

Το ενδιαφέρον για εμβολιασμό έχει πέσει και είναι η πρώτη αρνητική επίπτωση της πλήρους και χωρίς μελέτη άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων και του εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση ότι «ξεμπερδέψαμε». Ενώ τον Μάιο εμβολιάζονταν καθημερινά πάνω από 100.000 πολίτες, σήμερα είναι γύρω στους 90.000, ενώ τα κλεισμένα ραντεβού δείχνουν ότι στις επόμενες εβδομάδες θα πέσει κι άλλο ο αριθμός, παρότι έχουν ανοίξει όλες οι ηλικιακές ομάδες και υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Η κυβέρνηση αισιοδοξούσε για ένα τείχος ανοσίας γύρω στο 70% μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όμως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένο έναντι του κορονοϊού και μόνο το 44% είναι πλήρως προστατευμένο. Μακριά από το 70%…

Πρώιμη άρση μέτρων

Η βιασύνη, οι αντιφάσεις και η έλλειψη προνοητικότητας της κυβέρνησης φαίνονται και από το γεγονός ότι, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα είναι ενεργή και παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πριν από μερικές ημέρες ότι τον Αύγουστο η μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει παντού και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πήρε πίσω άρον άρον λόγω του τουρισμού όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι «ξεμπερδέψαμε» με τον κορονοϊό. Οπως έκανε και πέρυσι... Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες ανασκουμπώνονται και επανεξετάζουν τους περιορισμούς λόγω της μετάλλαξης. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα κατήργησαν το υποχρεωτικό της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όταν στην Ευρώπη την επιβάλλουν ακόμα διά ροπάλου…

Αύξηση 75% των ενεργών κρουσμάτων

Σήμερα Δευτέρα, στην έκτακτη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με Περιφερειάρχες και Δημάρχους για την πορεία των εμβολιασμών, ανακοινώθηκε ότι είναι  ζήτημα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75%. Ο ίδιος έριξε τις ευθύνες και το βάρος στην εστίαση και στην ψυχαγωγία τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την κοσμοσυρροή.

Πέφτουν έξω οι στόχοι για έσοδα 8-9 δισ. από τον τουρισμό

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους μήπως πέσει έξω ο στόχος που έχει τεθεί για την τρέχουσα τουριστική περίοδο: Τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάσουν στο 45%-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή κάπου 8-9 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα επιτευχθεί και ο στόχος για ανάπτυξη, που την υπολογιζουν στο 4,2%. Το ενδεχόμενο άλλες χώρες να ενεργοποιήσουν ξανά αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις είναι αυτό που τους ανησυχεί πιο πολύ, παρότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ότι δεν υπάρχει σχετική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή πρόσθετων περιορισμών εν όψει καλοκαιριού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ούτε σε τρίτες χώρες ούτε -ακόμα περισσότερο- στο εσωτερικό της Ένωσης. Όμως, είναι φανερό ότι αυτό είναι εφιαλτικό σενάριο και η κυβέρνηση το φοβάται ιδιαίτερα. Και οι λόγοι είναι πολλοί:

* Οι αργοί ρυθμοί στον εμβολιασμό, που καθυστερούν το τείχος ανοσίας, οδηγούν πολλές χώρες στο να μην ανάβουν το πράσινο φως στους πολίτες τους να έρθουν στην Ελλάδα (π.χ., Βρετανία).

* Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έθεσε θέμα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επειδή οι χώρες του Νότου (και η Ελλάδα) δέχονται τουρίστες από χώρες στις οποίες χρησιμοποιούν εμβόλια (π.χ., Ρωσία, Κίνα) που δεν έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

* Η μετάλλαξη Δέλτα, που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε πολλές χώρες, ιδίως στη Βρετανία και τη Ρωσία, και που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον Αύγουστο θα είναι κυρίαρχη κατά 90% σε όλες τις χώρες, και στην Ελλάδα.

* Παρά την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα, υπάρχουν τουριστικές περιοχές της Ελλάδας όπου ο εμβολιασμός κινείται σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος τοπικών εξάρσεων και, επομένως, και τοπικών lockdown, που θα επηρεάσουν καθοριστικά την τουριστική κίνηση.

Κακές επιδόσεις στους εμβολιασμούς (σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε.)

 

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τον εμβολιασμό:

18η στις ηλικίες 80+ με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 68,9%.

19η στις ηλικίες 70-79 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 77,6%.

17η στις ηλικίες 60-69 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 72,1%.

18η στις ηλικίες 50-59 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 60,5%.

16η στις ηλικίες 25-49 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 38,3%.

24η στις ηλικίες 18-24 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 8,9%,

Όσον αφορά τον πλήρη εμβολιασμό, σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα είναι:

18η στις ηλικίες 80+ με ολοκληρωμένο εμβολιασμό για το 65,2%.

14η στις ηλικίες 70-79 με ολοκληρωμένο εμβολιασμό για το 71,2%.

8η στις ηλικίες 60-69 με ολοκληρωμένο εμβολιασμό για το 60,9%.

8η στις ηλικίες 50-59 με ολοκληρωμένο εμβολιασμό για το 45,4%.

17η στις ηλικίες 25-49 με ολοκληρωμένο εμβολιασμό για το 16,1%.

17η στις ηλικίες 18-24 με ολοκληρωμένο εμβολιασμό για το 6,5%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This