Ανταλλαγή αβροτήτων μεταξύ Μητσοτάκη και Μενέντεζ – «Η  Ελλάδα κύριος παράγοντας της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ» (video)

O Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου «στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Must Read

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα δει τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και την ΠτΔ.

Συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με εστίαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν.

Ο φιλέλληνας Γερουσιαστής χαρακτήρισε την Ελλάδα «κύριο παράγοντα» της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ μέσω του νόμου East Med Act και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον «ηγετικό ρόλο» της χώρας μας και του Πρωθυπουργού στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας.

Μίλησε ακόμα και για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις καταστροφικές πυρκαγιές, λέγοντας ότι «οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό»…

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μενέντεζ:

«Είναι μεγάλη μου τιμή, κ. Πρωθυπουργέ, που σας συναντώ και πάλι. Νομίζω πως η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Washington όταν σας έδωσα και ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του νόμου East Med Act. Η Ελλάδα αποτελεί κύριο παράγοντα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας. Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η Κλιματική Αλλαγή και η σκέψη μου είναι με τους Έλληνες που έχασαν περιουσίες. Εκτιμώ τον ηγετικό σας ρόλο και το πως ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι πως, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό. Επομένως, θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τον ηγετικό ρόλο που επιδείξατε στο ζήτημα αυτό. Προφανώς η Κλιματική Αλλαγή είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ελλάδα».

Καλωσορίζοντας τον Αμερικανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας» και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου «στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Είπε αναλυτικά:

«Μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι κ. Πρόεδρε στην Αθήνα. Γνωρίζω ότι υποδέχομαι έναν πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ανυπομονούμε πραγματικά για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία – ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Και εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξατε πάντοτε ένας άνθρωπος με αρχές, προσηλωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους. Και πάλι, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να σας συναντώ και να συζητώ μαζί σας».

Διαβάστε ακόμα: Λαχτάρα στην Αθήνα για Τζέφρι Πάιατ και Ρόμπερτ Μενέντεζ! Έπεσε δέντρο σε εστιατόριο την ώρα που έτρωγαν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This